Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması halinde etkisinin kalmayacağını söyledi.
BBC 1’de yayınlanan “Andrew Marr” adlı haber programına katılan Barroso, kişilerin serbest dolaşımının AB’nin temel ve gerekli prensibi olduğunu ve bunun değiştirilemeyeceğini kaydetti.
Görevi bu ay sona erecek olan Barroso, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, ülkesinin AB’de kalmasını istediğine inandığını belirterek “İngiltere, AB’nin içinde daha güçlü. Örneğin Cameron tüm AB liderlerine Ebola salgınının önlemesi için hareket edilmesi konusunda mektup gönderdi. AB’nin bir parçası olmasa İngiltere’nin başbakanının bu konuda nasıl bir etkisi olabilir? Etkisi sıfır olur” diye konuştu.
Barroso ayrıca serbest dolaşım ve buna bağlı olarak AB ülkeleri arasındaki göçe sınırlama getirilmesinin müzakere edilemeyeceğini ifade ederek 1,4 milyon İngiliz’in AB’nin çeşitli ülkelerinde yaşadığını ve tüm AB vatandaşlarının serbest dolaşım konusunda eşit hakları bulunduğunu vurguladı.
İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti’nin lideri Cameron, gelecek yıl mayısta yapılacak genel seçimi kazanması halinde, Brüksel ile ilişkilerde müzakereler yürütülmesini ve bu müzakerelerin sonunda 2017 yılına kadar AB üyeliğiyle ilgili referanduma gidilmesini istiyor. Cameron, müzakere konularından birinin de serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesi olacağını söylüyor.
Muhafazakar Parti son olarak Clacton bölgesinde yapılan ara seçimde koltuğunu AB karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) adayına kaptırmıştı. İngiliz basınına göre, Cameron’ın son günlerde AB karşıtı görüşlerinin artmasında, Başbakan’ın partisinden UKIP’e kayan oylar etkili oluyor. Birleşik Krallık, 1973 yılından bu yana AB üyesi.