Euro bölgesi kurumlarının kriz öncesi döneme göre, daha fazla yetkiye ihtiyaçları var; fakat Eurobond veya AB vergilerine ihtiyaç yok.
Euro krizinden uyanıldı, şimdi bölgenin daha istikrarlı ve sağlam kurumsal temelleri olması gerektiği konuşuluyor.
Öte yandan Allianz SE.’de politik ilişkiler direktörü olan Katinka Barysch’in poject-sydicate için yazmış olduğu makaleye göre, Avrupa’nın bazı saplantıları yersiz.
Barusch Avrupa’nın baştan aşağıya miyop olduğu benzetmesinde bulundu.
Barysch’ye göre, eğer geçmiş problemlerin şimdiden üstesinden geliniyorsa ve gelecek problemler farklı boyut ve çeşitlilikte olacaksa muhtemelen Eurobond veya AB vergilerine ihtiyaç olmayacak. Borç yardımlaşması veya büyük ölçekli tekrar servet dağıtımının olmayışı en azından şu anda bir politik birliği gereksiz hale getiriyor.
Bu Euro bölgesi kurumlarının kriz öncesi dönemde olduğundan daha fazla yetkiye ihtiyaçları olmadığı anlamına gelmiyor. Mali ve politik birleşme olmadan bile Avrupa Komisyonu en azından şimdilik; mali harcamaları ve maaş büyümesi, gayrimenkul fiyatları gibi makroekonomik gelişmeleri kontrol etmekle görevlendirilebilir.
Euro bölgesinin yeni kurumsal çerçevesi 18 ülkenin mali ve ekonomik politikaları üzerine doğrudan etki etmeyecek. Ülkelere yapılan gerçek yardımlar, ülkelerin geçici olarak başlarını belaya sokmaları ile sonuçlanırken, şu anda sadece endişe verici gelişmeler için farkındalık ve yeniden harekete geçmeye ihtiyaç var. Bu sadece başarılabilir bir şey değil, aynı zamanda yapılıyor. Şimdi Avrupa ülkeleri daha esnek ve verimli olmaya odaklanmalı, sonuç olarak ileride daha rekabet edici olmaları gerekecek.