Belçika’da engelliler için sağlık çalışan sayısı azalıyor, salgın riski artıyor
Cesar Gimenez 46 yaşında İspanya’da yaşayan engelli bir vatandaş.Kendisi Latince, Rumca ve İngilizce öğretmeni olarak çalışırken 2003 yılında yaşadığı bir beyin kanaması sebebiyle tekerlekli sandalyeye mahkum oldu…
Cesar ile aynı kaderi paylaşan bir diğer isim ise Belçika’da yaşayan Alice Jorge. Alice, herhangi bir sağlık personelinin yardımı olmadan neredeyse hiçbir işini yapamıyor.
Bu iki ismin şu günlerde korktukları ortak bir konu var. Evlerine hemen hemen her gün gelen sağlık personeli ve asistanlar koronavirüs salgını sebebiyle hastanelerde farklı alanlarda çalışıyor. Peki ama bu sağlıkçılar koronavirüse yakalanırsa ne olur?
Engelliler için sağlık çalışan sayısı azalıyor, salgın riski artıyor
Belçika’da yaşayan Alice’in korktuğu şimdiden başına gelmiş. Evine gelen sağlık asistanı koronavirüse yakalandığı için şimdilik kendisine kız kardeşi destek veriyor. Ancak bu oldukça zor bir durum. Çünkü kız kardeşi fiziki olarak her zaman yeterli olamayabiliyor. Cesar’ın başına şimdilik böyle bir şey gelmese de evine artık eski sıklıkta sağlık çalışanı uğrayamıyor.
Cesar ve Alice gibi Avrupa’da bu korkuyu yaşayan binlerce engelli vatandaş bulunuyor. Bu insanların korktukları bir diğer konu da şu: Evlerine gelen sağlık personeli Covid-19’a yakalanmış ve bunu bilmiyorsa, virüsü kendilerine de bulaştırabilir.
Cesar ve Alice bu ihtimali düşünmek bile istemiyor.
Engelli ve evde fiziksel yardıma ihtiyaç duyan kişiler için çalışan Avrupa Bağımsız Yaşam Ağı (REVI), şimdiden çalışmalarını hızlandırarak Avrupa Komisyonu’ndan konuyla ilgili destek istedi.
Avrupa’da sağlık sistemleriyle alakalı ortak bir kurallar bütünü bulunmuyor. Her ülkenin Sağlık Bakanlığı farklı uygulamalara başvuruyor. Bazı Avrupa Birliği ülkeleri, evlere giden ve engelli vatandaşlara hizmet veren sağlık personeline koronavirüsten korunmak için özel üniforma, maske, eldiven gibi tıbbi malzemeler sağlamıyor. Bu durum da zaten zor koşullarda hayatlarını sürdüren engelli vatandaşlar için büyük risk oluşturuyor. Zira sağlık personelleri söz konusu engelli vatandaşlara yakın temasta bulunuyor. Onlara duş alırken, tuvalete giderken, yemek yerken ya da diğer kişisel hijyen uygulamalarında yardımcı oluyorlar.