Belçikalı virolog Neyts mucize aşı 2.0’ı tanıttı!..

Leuven Üniversitesi’nin (KU Leuven) tıbbi araştırma enstitüsünde bir ekip tarafından koronavirüsün tüm suşlarına karşı etkili olacak gelişmiş bir aşı geliştiriliyor.

Virolog Johan Neyts liderliğindeki Leuven Rega Enstitüsü ekibi, Neyts’in alfa, beta ve gama varyantlarının yanı sıra daha yeni ve daha tehlikeli delta varyantına karşı etkili olduğu söylenen bir “aşı versiyonu 2.0” üzerinde çalışıyor.

“Hamsterlere korona virüsü burun yoluyla verdik. Neyts, De Morgen’e, aşılanmamış hayvanlarda daha sonra akciğerlerde çok sayıda virüs bulduk” dedi.

“Fakat aşılanmış hamsterlarda akciğerlerde tek bir virüs parçacığına rastlamadık. Hangi suşla enfekte oldukları önemli değildi. Aday aşımız dört ana varyanta karşı çalışıyor” dedi ve bildiği kadarıyla ilk kez tüm varyantlara karşı çalışan bir aşı geliştirildiğini sözlerine ekledi.

Birçok Avrupa ülkesi, çoğu ülkede baskın tür haline gelen delta varyantının yönlendirdiği dördüncü dalganın ortasında olduğundan, bu duyuru özellikle umut vericidir. Belçika’da enfeksiyonların %95’inden fazlası, giderek artan sayıda insanı, hatta bazıları aşılanmış kişileri enfekte eden delta varyantından kaynaklanmaktadır.

Bu arada, mevcut aşıların delta varyantına karşı etkinliğini analiz eden yakın tarihli bir çalışma, Pfizer aşısının belirli mutasyona karşı AstraZeneca aşısından daha iyi koruma sağladığını, ancak her iki aşının da delta varyantına karşı alfa varyantına göre daha az etkili olduğunu gösterdi.

Başka bir virüse güvenmek
Neyts aşısı, AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarına benzer bir sözde viral vektör aşısıdır. Vücudun hücrelerine genetik talimatlar vermek için bir virüsün değiştirilmiş bir versiyonunu (bir vektör) kullanır, bu da vücutta bir bağışıklık tepkisini tetiklemek için antijen adı verilen virüsün zararsız parçalarını üretir.

Bu son gelişme, sarı humma virüsünün oldukça azaltılmış bir versiyonundan oluşan ve aşı yükünün koronavirüsün başak proteini olduğu sarıhumma aşısı olarak adlandırılan başka bir vericiyi kullanır ve bu da yalnızca koronavirüse karşı antikorların oluşturulmasına neden olmaz. ama aynı zamanda sarı humma virüsüne karşı.

Neyts, bunun mevcut aşıların işe yaramadığı anlamına gelmediğini vurguladı – enfeksiyon oranı geçen yıl Kasım ayındaki kadar yüksek olmasına rağmen, hastaneye yatışlar ve ölümler hala daha düşük – ancak “aşı sürüm 2.0 ile daha da iyisini yapabiliriz, bu da delta varyantına ve diğer varyantlara uyarlanmıştır.”

Ekip şimdi, şirketlerin aşı adayına yatırım yapmasını umuyor, çünkü onu büyük ölçekte üretmek ve insanlar üzerinde test etmek için yakında yüz milyonlarca euroya ihtiyaç duyulacak.