Avrupa Birliği, bu yılın bütçesine ek ödeme yapması için toplam dokuz üye ülkeye 3,2 milyar euronun üzerinde fatura çıkardı.
İngiltere’nin öncülüğünde Hollanda, İtalya ve Yunanistan’ın ek ödemeye karşı ortak tutumda anlaştığı belirtiliyor.
Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel’deki toplantısına bütçe krizi damgasını vurdu. Ülkelerin ekonomik büyüme performansları çerçevesinde kapsamlı veri setlerinin değerlendirilmesi sonucu toplam 9 ülkeye ek ödeme yapmaları için bildirimde bulunuldu. Üye ülkelerin toplam ödemeleri öngörülen rakam ise 3,286 milyar euroyu buluyor.
Avrupa Birliği en ağır faturayı ise gelişmiş ekonomiler içerisinde en hızlı büyümeyi kaydeden İngiltere’ye kesti. İngiltere’den 1 Aralık’a kadar Avrupa Birliği’ne 2,1 milyar euro ödeme yapması talep edilirken, İngiltere Başbakanı David Cameron, faturayı bu süreye kadar ödemeyeceğini açıkladı. İngiltere Başbakanı, Avrupa Birliği’nin son ödeme tarihinden yaklaşık 5 hafta önce açıkladığı ek bütçe katkısına İngiltere’nin duruşuna, İtalya, Hollanda ve Yunanistan’ın başbakanlarının da destek verdiğini belirtti.
İngiliz basınında yer alan AB’nin öngördüğü tahmini ödeme rakamlarına göre, İngiltere’nin ardında AB bütçesine en yüksek ödemeyi 642,7 milyon avro ile Hollanda’nın yapması bekleniyor. İtalya’nın 340,1 milyon ve Yunanistan’ın ise 89,4 milyon euroyu belirlenen son ödeme tarihine kadar AB bütçesine ödemesi gerekiyor.
AB’nin, Bulgaristan’dan 7 milyon, İrlanda’dan 6,5 milyon, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden 42,4 milyon, Malta’dan 13,1 milyon, Letonya’dan 6,5, Macaristan’da 13,1 milyon euro ek ödeme yapmasını beklendiği belirtiliyor.
AB’den alacaklılar da var
AB, 1995 yılından itibaren 18 yıllık bir süreyi içerisine alan hesaplamalar sonucunda, 9 ülkenin AB bütçesin ek ödeme yapmasına karar verirken, diğer 19 ülkeye ise AB bütçesinden geri ödeme yapılmasına karar verildi.
AB’nin bütçesinden en yüksek ödemeyi alacak ülke ise Fransa. Fransa’ya 1 milyar avro ödenmesi beklenirken, Almanya’ya 779 milyon, Polonya’ya 316 milyon ve Finlandiya’ya 180 milyon euro geri ödeme yapılması bekleniyor
İngiliz basınında Cameron’ın, konuyu Brüksel’de Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştüğü bildirildi. Brüksel’de AB liderlerinin toplantıları devam ederken, Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem’in, Brüksel’in ülke liderlerine ek ödemeye ilişkin yükümlülüklerini iletme tarzından memnun olmadığını söylediği belirtildi.
İngiltere Başbakanı Cameron, dün AB ülkelerinin maliye bakanlarını “acil toplantıya” çağırmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Tabii ki eğer ekonomi hızlı ya da yavaş büyüyorsa bir takım düzenlemeler olur. Her yıl düzenlemeler oldu, bunları gördük. Bazen biraz daha fazla, bazen biraz daha az ödersiniz. Fakat hiç 2 milyar avroluk bir faturanın ortaya konduğu bir durum olmadı” ifadelerini kaydetmişti.
İngiltere’nin, AB bütçesine ek ödeme yapması yönündeki talebe sert şekilde karşı çıkmasının ardından, Brüksel’in henüz “kesin olmadığı” söylenen ödeme taleplerini yeniden gözden geçirmesi ve son ödeme tarihini değiştirmesi bekleniyor. Ek ödeme yapması talep edilen ülkelerden ödemenin taksitler halinde alınması da seçenekler arasında yer alıyor.
AB’nin İngiltere’den 1 Aralık’ta kayıtsız şartsız ödeme beklemesi halinde İngiltere’nin 2015 yılı bütçesine katkı vermemeyi seçmesi de olasılıklar içerisinde. İngiltere, AB bütçesine yıllık yaklaşık 8 milyar sterlin ödemede bulunuyor. Tarafların anlaşamaması durumunda, AB ve İngiltere için son seçenek olarak hukuki yollara başvurulması, olası görülmüyor.