Çin ‘tek çocuk politikası’ ndan vazgeçiyor

Çin-tutuklu-2013-1Çin yönetimi, iç ve dış kamuoyundan büyük tepki alan ve ülkede kısa adıyla “laojiao” olarak adlandırılan “çalıştırma yoluyla ıslah” sistemini kaldırıyor.”Tek çocuk politikası” dan da vazgeçiyor.

DÜNYA-Devlet medyasına göre, ‘’yeteri kadar büyük olmayan küçük suçları’’ işlemiş kişilerin yargılanmadan doğrudan söz konusu çalışma ıslah kamplarına gönderme uygulaması kaldırılacak. Uygulama, Çin’in en büyük yasama organı Milli Halk Kongresi (NPC) Daimi Komitesi’nin 23-28 Aralık’taki oturumunda kaldırılacak. Bu kararın ülkedeki insan haklarını koruma amacına yönelik olduğu kaydedildi.Dünyanın zorla çalıştırılmaya dayalı en büyük sistemi olan söz konusu kamplara, ülke genelindeki kapkaççılar, haklarını aramak için kamu binalarının önlerinde ellerinde dilekçeyle bekleyenler (dilekçeciler olarak biliniyorlar), kaçak olarak kullanılan merdiven altı kilise üyeleri gibi “toplum düzenini bozmak ve topluma olumsuz etkide bulunmak” suçlarını işleyen kişiler polis tarafından gözaltına alınarak gönderiliyordu. Bu kişiler, 1957 yılında getirilen sistemle oluşturulan bu kamplarda kötü şartlarda dört yıla kadar çalıştırılıyorlardı.

Önceleri ‘’yeniden eğitim’’ adı altında genellikle muhalifler yada sistemle problemi olanlar için uygulanan ancak sonraları içeriği ve kapsamı genişletilerek fiili cezaya dönüştürülen bu sistemin Stalin’den esinlendiği belirtiliyor.

Polisin kararıyla gözaltına alınan ve avukat ve mahkeme yüzü görmeden bu kamplara götürülenlerin dramları sıklıkla yabancı medyanın haberlerine konu olmuştu.

Çin’de ‘’topluma kazandırma’’ olarak da bilinen ve Mao döneminde kurulan ‘’laojiao’’ (laodong jiaoyang- çalıştırma yoluyla yeniden eğitim) sistemi, keyfi uygulamaları da beraberinde getirdiği için büyük eleştiri alıyordu. Kendilerine kamu sektöründe çalıştıkları söylenen ‘’suçluların’’ ıslah olup olmadıklarına ise kamp görevlileri
karar veriyordu. Maaşlarının ise diğer kuruluşlardaki kadar olduğu ileri sürülüyordu. Çin Günlüğü gazetesinin 2007’deki tahminlerine göre ülkede bu şekilde 310 kampbulunuyor ve buralarda 190 bin ile 2 milyon kişinin çalıştığı tahmin ediliyor.

Bu kamplardan ayrılanlar da diğer kişilerle rahat bir şekilde görüşemiyor yada seyahat edemiyordu. Kamplarda 5 yada daha fazla yıl çalışanların ise evlerine gitmesine müsaade edilmiyor bazıları da yakın takip altında tutulup, bunların belirlenmiş yerlerde yaşamalarına müsaade ediliyordu.

TEK ÇOCUK POLİTİKASINDAN VAZGEÇİLİYOR
cinli cocuklarMilli Halk Kongresi Daimi Komitesi’nin görüşeceği değişiklikler arasında 1970’li yılların sonunda nüfus artışını azaltmak için getirilen ve daha düne kadar “kararlılıkla sürecek” denilen “tek çocuk politikası” da bulunuyor.

Getirdiği olumsuz neticelerle uzun yıllardır eleştiri konusu olan bu politikada da gevşemeye gidildi. Daha önce çiftlerin, ailelerinin tek çocukları olması halinde ikinci çocuk yapmalarına müsaade ediliyordu. Şimdi ise çiftlerden birinin tek çocuk olması halinde ikinci çocuğa izin verilecek.

Milletvekillerinin ayrıca, idari yeniden değerlendirme hukuku, askeri tesisleri koruma kanunu ve deniz çevre koruma hukukunun da dahil olduğu yedi yasa taslağı değişikliklerini gözden geçireceği ifade edildi.

Devlet medyasına göre ayrıca, komitenin 2011-2015 kalkınma planı, kırsal yoksulluğun giderilmesi ve zorunlu eğitim yasasının orta vadeli ilerleme raporları üzerinde duracakları da kaydedildi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.