COVID-19: AB 200 milyon doz daha aşı satın aldı

Avrupa Birliği, ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech tarafından geliştirilen aşıdan 200 milyon doz daha satın aldı.

Dünya genelinde 110 milyonu geçen vaka sayılarıyla küresel bir sağlık krizine dönüşen corona virüsü salgınına yönelik ülkelerin aşılama çalışmaları devam ediyor.

Son olarak Avrupa Birliği’nin (AB), ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech tarafından geliştirilen aşıdan 200 milyon doz daha satın aldığı duyuruldu.

İKİNCİ ÇEYREKTE DAĞITILACAK

Pfizer ve BioNTech tarafından yapılan açıklamada, daha önce yapılan anlaşma ile kararlaştırılan 300 milyon doza ek olarak AB’ye 200 milyon doz daha aşı tedarik edileceği kaydedildi. AB’nin aldığı 200 milyon doz aşının 75 milyon dozunun yılın ikinci çeyreğinde AB ülkelerine dağıtılması bekleniyor.

***

Avrupa’da aşı pasaportu hareketliliği: Aşısı olmayan tatile gidemeyecek

Avrupa’da aşı pasaportuyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Romanya, Polonya ve Estonya, aşı pasaportu ile gelenlere karantina yükümlülüğünü kaldırdı. Türkiye, Fransa ve Hırvatistan’ın bu konuda henüz bir kararı yok. Almanya, aşı yaptırmayanlara sürekli corona karantinasını tartışıyor. İtalya ve Avusturya ise, “Aşının, bulaşmayı durdurduğu kanıtlanmadan karantinayı kaldırmayız” diyor.

Avrupa Birliği’nde Yunanistan’ın turizm sezonunu kurtarabilmek için önayak olduğu aşı pasaportu, AB bu konuda henüz resmi bir karar almadan başladı.

Şubat ayı başında AB’de görüşülen ancak aşılamanın artmasından sonra karara varılacağı belirtilen uygulamayı, İspanyollar başlattı. Yılda 9 milyon Alman vatandaşının gittiği Mallorca Adası ile diğer adalara, “Aşısı olmayan Almanların alınmayacağı“ açıklandı. Almanya ise, aşı yaptırmayanlar için corona yasaklarının kalkmamasını ve tatilin ancak aşı pasaportu olanlar için mümkün olmasını tartışıyor.

YAZ TATİLİNİN ÖNKOŞULU

Karara gerekçe olarak, tatil yörelerinde hızla düşen corona vakalarının yeniden tırmanmasının istenmemesi gösterildi. İspanya Palma, Alicante ve Costa Brava gibi yerlere ancak aşı olduğunu kanıtlayan belge ile girilebileceğini resmen duyururken, bunun hem tatil, hem de güvenli seyahat için bir önkoşul olduğunu açıkladı.

HANGİ ÜLKELER BAŞLATTI

Almanya ve AB, yaz aylarına kadar halkın yüzde 54’ünü aşılamayı planlıyor. Henüz kitlesel aşılama olmadan aşı pasaportu şartını getiren diğer ülkeler de var. Yunanistan, “Seyahat serbestisi için aşı şart” diyor ve AB gecikirse, kendisinin başlatabileceğini söylüyor. Romanya, Polonya, Estonya; aşı pasaportu olanların karantina yükümlülüğünü kaldırdı.

Türkiye, Fransa ve Hırvatistan ise aşı olanlara henüz ekstra bir hak ya da seyahat özgürlüğü kararı açıklamadı.

İtalya ve Avusturya ise, aşı pasaportuna şu an için gerek duymuyor. İki ülkenin sağlık yetkilileri, “Aşı olanların coronayı diğerlerine bulaştırma riskinin azaldığını henüz bilmiyoruz” diyor.