COVID-19: Diş eti iltihabı ölüm riskini artırıyor!..

Kanadalı bilim insanlarının yaptığı son araştırma diş eti iltihabı ile yeni tip koronavirüs arasında sıkı bir bağ olduğunu ortaya koydu. Yapılan araştırmada diş eti iltihabı olan kişilerin Kovid-19’dan ölme olasılığının 9 kat arttığı belirlendi.

Yeni tip koronavirüs geçiren yüzlerce hastanın incelenmesinin sonuçlarını açıklayan McGill Diş Hekimliği Fakültesi’nden Profesör Belinda Nicolau, ağız “Çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında, Kovid-19 komplikasyonlarının önlenmesi ve yönetiminde iyi ağız sağlığının önemini ortaya çıkıyor. Periodontitis ile hastalık sonucu arasında çok güçlü bir ilişki var” dedi.

568 HASTA İNCELENDİ

Araştırmacılar, yapılan çalışma kapsamında Katar’daki dokuz hastaneyi içeren Hamad Medical Corporation’ın verilerini kullandı. Bu kapsamda 568 hastanın tıp kayıtları incelendi.

Cai, “Katar’da tıbbi ve dişçilik kayıtları dijital hale getirildi, bu da veri toplamayı ve bu araştırmayı hızlı bir şekilde yapmayı mümkün kıldı. Araştırmada aynı zamanda “demografik, tıbbi veya ruh sağlığı faktörleri gibi çeşitli faktörler dikkate alındı” değerlendirmesini yaptı.

Diğer taraftan çalışma, iltihabı gösteren biyobelirteçlerin, aynı zamanda diş eti iltihabı olan Kovid -19 hastalarının kanında önemli ölçüde daha yüksek seviyelerde mevcut olduğunu buldu.

DİŞ ETİ HASTALARININ VÜCUDUNDA YÜKSEK DÜZEYDE İLTİHAP VAR

Cai, “Şiddetli Kovid-19 hastalarında, corona virüs entübe edilme ve hatta ölüm gibi komplikasyonlara yol açabilen enflamatuar bir tepkiye neden oluyor. Araştırmamız periodontitisin bunu şiddetlendirebileceğini gösteriyor” dedi.

Çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Faleh Tamimi ise, “Diş eti iltihabı hastaları vücutlarında zaten yüksek düzeyde iltihap ile Kovid-19’a yakalanıyor. Kovid-19 hastalığı ayrıca vücutta hiperinflamasyona neden olduğu için bu durum onları dezavantajlı duruma düşürüyor ve onları hastalığın ağır sonuçlarına daha duyarlı hale getiriyor” değerlendirmesini yaptı.

DİŞ ETİ İLTİHABI (PERİODONTİTİS) NEDİR?

Diş eti iltihabı (periodontitis), dişler ve diş etleri arasında bakteri birikimine bağlı olarak ciddi bir enfeksiyon olarak ortay açılıyor. Tedavi edilmezse ağrılı apselere ve diş kaybına neden oluyor. İlerleyen vakalarda ise alt çene kemiğine zarar veriyor.

Bilim insanları, dişleri günlük olarak iki kez fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli muayeneyi içeren iyi bir ağız hijyeni ile diş eti iltihabının önüne geçilebileceğini söylüyor. Çalışmanın ortak yazarı Wenji Cai, “Periodontitis, hem ağızdan hem de sistemik birçok hastalık için bir risk faktörü olarak kabul edildi. Eğer tedavi edilmezse bu iltihap vücuda yayılabilir. Bilim insanları, ayrıca durum ile kalp hastalığı, diyabet ve solunum hastalıkları arasında bağlantılar buldular. Diş eti iltihabı ile düşük ve artmış gebelik komplikasyonları riski arasında da ilişki vardır” dedi.