Ethereum sanal para gündemine bomba gibi düştü

Ethereum: 6 ayda değeri 33 kat artan sanal para

Ethereum ismini duymamış olabilirsiniz; ancak bitcoin sonrasında bu yıl ethereum ismini de epey konuşacağız gibi görünüyor.

Yılbaşından bu yana değerini iyiden iyiye artıran ve 270 dolar seviyesini aşmasını bilen ethereum yeni dünyanın sanal para birimi. Ancak ethereum’un ortaya çıkışı 2015 yılını buluyor; ki o zaman değeri 1.28 dolardı; ancak haberin yapıldığı bugün, 277 dolardan bahsediyoruz ki ethereum’a yatırım yapanların ne kadar karlı çıktığını sanırız söylemeye gerek yok. Ethereum’a destek çıkan ilk ülke ise komşumuz Rusya oldu. Rusya’da devlet desteğini arkasına almaya başaran Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile özel bir görüşme yaptı.

Önceki hafta düzenlenen St. Petersburg Economic Forum etkinliğinde Buterin ile bir araya gelen Putin, Kremlin’in yaptığı resmi açıklamaya göre Ethereum’un popülerleşmesini istiyor. Söz konusu etkinlikte dijital ekonominin ayrı bir endüstri olmadığını vurgulayan Putin, yepyeni iş modelleri yaratmak için öncelikli bir temel olduğunu dile getirdi ve Rusya’da Ethereum’un yerel partnerler tarafından kullanılması yönündeki planları destekleneceğini açıkladı. Hatta bunun ilk adımı olarak Rusya Merkez Bankası Ethereum’u pilot programda test etmeye başladı.

Rusya Merkez Bankası’nın “Gerçek para birimi değil, resmi işlemlerde kullanılamaz” gerekçesiyle Bitcoin’i 2014’te yasaklamış, nisan sonunda konuşan Maliye Bakanı Yardımcısı Alexey Moiseev, Bitcoin’in 2018’de yasal bir finansal enstrüman olarak kabul edilebileceğini duyurmuştu.

ÜNLÜ İŞ ADAMI DA ETHEREUM MADENCİLİĞİNE BAŞLIYOR

lockchain para birimlerine karşı yükselen ilgi, ünlü programcı ve yatırımcı John McAfee’yi bu alanda adım atmaya yönlendirdi. Dijital para madenciliği yapacak olan McAfee’nin yatırım şirketi MGT Capital, bu amaçla 60 yüksek performanslı bilgisayar satın aldıklarını açıkladı.

McAfee’nin madenciliğini yapacağı para birimi ise Ethereum olacak. Son bir yıl içinde %4000 değer kazanan Ethereum şu anda madencilik açısından en performanslı para birimi olarak görülüyor. McAfee’nin güvenlik teknolojileri konusundaki deneyimi nedeniyle daha çok dijital güvenlik alanına yatırım yapan MGT Capital ise bu deneyimi ile birlikte blockchain teknolojisi üzerinde de önemli bir deneyim kazanacak.

Dijital para birimlerinin değerindeki yüksek dalgalanma ise yatırımcıların bu alana yönelmesine neden oluyor. Birkaç ay içinde 1500 dolardan 3000 dolara kadar değerlenen Bitcoin tüm dünyanın dikkatini çekerken, dev bankaların ve finans kurumlarını Bitcoin’in değerlenmesinin bir balon olduğunu açıklamasının ardından Bitcoin’in değeri 2000 doların altına kadar indi. Ardından tekrar 2900 dolar seviyelerini gördü.

Ethereum mining yani ethereum madenciliği de aynı bitcoin madenciliği mantığı ile çalışmaktadır. Ancak çok gelişen sistemlerde madencilik, artık CPU yerine neredeyse 100 kat daha hızlı çalışan GPU ekran kartları ile yapılmaktadır. Dolayısıyla ethereum madenciliği yaparak para kazanmak için normal ölçülerde masa üstü bilgisayarlar yeterli değildir. Ayrıca bilgisayarların 24 saat açık kalması zorunluluğu nedeniyle çok ısınması ve sık, sık arızalanması, bununla birlikte tutarı çok yükselecek elektrik faturası da ethereum madenciliğini tek başına yapmanın dezavantajları arasındandır. Yine bitcoin sisteminde olduğu gibi bir mining pool’a üye olarak madencilik yapabilirsiniz, ancak bu halde de dağıtılan karı bölüşmek zorunda kalırsınız. Bu durumda ethereum madenciliği yaparak para kazanmak ethereum-gpu-rig için yapılacak iş; bir gpu rig kurmaktır. gpu rigler birden fazla gpu (ekran kartını) içeren ve daha çok ethereum kazmanızı sağlayan bilgisayarladır.

Bitcoin üretiminde cpu devri ve hatta gpu devri biteli ise çok oldu. Bitcoin kazmak sadece ve sadece Asic Miner denilen ve sadece bitcoin kazmanıza yarayan cihazlar ile karlı olabilmektedir. Bu cihazlar bu işe özel üretilmişlerdir ve başka bir iş için kullanmanız mümkün değildir. Ancak ethereum kazımında kullanacağınız gpu rigleri ya parçalayıp işinize yarıyan parçaları bilgisayarınızda kullanabilirsiniz, yada ikinci el olarak satışını gerçekleştirebilirisiniz.

ETHEREUM MİNİNG NEDİR

Özetlersek; CPU devri bitti, GPU ‘ları ise altcoin ve ethereum kazamında kullanabiliriz, halen karlılar. Bitcoin için ise tek karlı yöntem asic miner satın almak. Fakat bunların tümü için bir yöntem daha var. Bu noktada “bulut madenciliği” denilen sistemden bahsetmemiz gerekir. Bulut madenciliği yada cloud mining, Asic Miner cihazlar kullanan sunuculara para yatırarak, yatırdığınız bu para oranında kripto para kazanma işlemidir. Bir kontrat imzalayarak dahil olacağınız bu sistemde, sunucular sürekli ve güvenilir bir ortamda açık olduğundan, siz hiç bir işlem yapmadan kripto para kazanabilirsiniz. Bulut madenciliğinde sistemi kullananlar, belli bir süre karşılığı kontrat imzalarlar ve bu süre içerisinde bir sunucu kiralamış olurlar. Yurtdışı merkezli bulut firmalar arasında en güvenilir olanı 2013 yılından beri bu işlemi yapan İzlanda Merkezli Genesis Mining gelmektedir. Genesis Mining, kullanıcılarına yeni bir kontrat sistemi geliştirerek, 1 yıllık kontratın dışında da ömür boyu kazanç getiren kontrat paketleri sunmaktadır. Bu paketleri bir kez satın aldıktan sonra sunucunun ekonomik ömrü dolana kadar ethereum madenciliği yapacak ve size kazandıracaktır. Alacağınız ödemeler ise günlük olarak hesabınıza geçmektedir.

Sonuç olarak kripto para bir başka ifade ile sanal para akımı inanılmaz bir hızla yayılıyor. Önceden bu alan ile ilgilenenlerin en önemli gündem konusu bitcoin iken, blockchain ‘in önemi anlaşıldı ve aslında bitcoin üzerine yoğunlaşanların buzdağının sadece görünen kısmı ile ilgilendiklerini fark edildi. Ardından Ethereum geldi ve sanal para gündemine bomba gibi düştü.

Leave a Reply

Your email address will not be published.