Formula 1 tutkunlarının uzun süredir beklediği müjdeli haber geldi: Motor sporlarının zirvesi, 6 yıllık aranın ardından yeniden Türkiye’ye dönüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yeni anlaşma ile İstanbul, 2027 yılından itibaren 5 yıl boyunca Formula 1 takviminde yer alacak.
Görkemli Bir Duyuru: Galataport’tan Dolmabahçe’ye
Türkiye Grand Prix’sinin dönüşü, İstanbul’un tarihi dokusuna uygun bir etkinlikle taçlandırıldı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısı öncesinde, bir Formula 1 aracı Galataport’tan hareket ederek Karaköy ve Beşiktaş güzergahını takip etti. İstanbul sokaklarında yankılanan motor sesleri, şehrin yıllar süren Formula 1 özleminin sona erdiğini müjdeler nitelikteydi.
Formula 1’in resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda da, “Türk Grand Prix’si, yeni beş yıllık bir anlaşmanın parçası olarak 2027’den itibaren takvime geri dönecek” ifadeleriyle bu heyecan verici gelişme dünya kamuoyuna duyuruldu.
İstanbul Park’ta Yeni Sayfa
Gelecek yıl, İstanbul’un 5,3 kilometrelik ikonik pisti Intercity İstanbul Park’ta yeniden F1 araçlarının rekabetine sahne olacak. İlk kez 2005 yılında takvime giren ve 2011’e kadar aralıksız düzenlenen Türkiye Grand Prix’si, pandemi döneminde 2020 ve 2021 yıllarında yeniden düzenlenmişti.
İstanbul Park’ta Kazananlar (2005-2021)
Yıl Pilot Takım
2021 Valtteri Bottas Mercedes
2020 Lewis Hamilton Mercedes
2011 Sebastian Vettel Red Bull
2010 Lewis Hamilton McLaren
2009 Jenson Button Brawn GP
2008 Felipe Massa Ferrari
2007 Felipe Massa Ferrari
2006 Felipe Massa Ferrari
2005 Kimi Raikkonen McLaren
İstatistiklerle Türkiye Grand Prix’si
“İstanbul’un Kralı” Felipe Massa
Türkiye Grand Prix’si denince akla gelen ilk isim hiç kuşkusuz Brezilyalı pilot Felipe Massa. Ferrari koltuğunda sergilediği performansla 2006, 2007 ve 2008 yıllarında üst üste 3 kez podyumun zirvesine çıkan Massa, İstanbul’da en çok zafer kazanan pilot unvanını elinde bulunduruyor.
Lewis Hamilton İçin Unutulmaz Bir Durak
Büyük Britanyalı yıldız Lewis Hamilton, İstanbul’da iki kez zafere ulaştı. Hamilton için 2020 yılındaki zaferin anlamı çok daha büyüktü; Mercedes koltuğunda burada kazandığı yarışla kariyerinin 7. dünya şampiyonluğunu ilan eden Hamilton, böylece Michael Schumacher’in rekoruna da ortak olmuştu.
Efsanelerin Kazanamadığı Pist
İstanbul Park, tarihin en büyük pilotları için bazen “geçilmez” bir kale oldu. 7 kez dünya şampiyonu Michael Schumacher ve 2 kez şampiyon olan Fernando Alonso, İstanbul’da damalı bayrağı birinci sırada görmeyi başaramadı. Benzer şekilde, günümüzün dört kez dünya şampiyonu Max Verstappen de İstanbul Park’ta 2020’de 6’ncı, 2021’de ise 2’nci sırada kalarak birinciliğe ulaşamadı.
Rekorlar ve İlkler
İlk Kazanan: İstanbul’daki ilk yarışı 2005 yılında McLaren-Mercedes adına yarışan Fin pilot Kimi Raikkonen kazandı.
En Hızlı Tur: İstanbul Park pistinin en hızlı tur rekoru, 2005 yılında 1.24.770’lik derecesiyle McLaren-Mercedes adına yarışan Kolombiyalı pilot Juan Pablo Montoya’ya ait.
Podyum Başarısı: Bugüne kadar gerçekleştirilen 9 yarışta toplam 12 farklı pilot podyum sevinci yaşadı.
2027 yılında başlayacak olan bu yeni 5 yıllık süreç, hem Türkiye’nin motor sporları dünyasındaki konumunu güçlendirecek hem de yarışseverleri unutulmaz bir rekabet ortamıyla buluşturacak.
