ABD ve İsrail’in İran’a yönelik operasyonları bir ayı geride bırakırken, cephe hattı 10’dan fazla ülkeye yayıldı. İsfahan’da düşen ABD uçakları, İsrail’in Lübnan işgali ve İran’ın misilleme füze dalgalarıyla bölge tam bir ateş çemberine dönüştü.
TAHRAN / TEL AVİV / BEYRUT – Ortadoğu, tarihinin en karanlık günlerinden birini yaşıyor. İran semalarında düşürülen ABD uçağının mürettebatını kurtarmak için başlatılan operasyon, büyük bir askeri krize dönüştü. Aynı anlarda İsrail ordusu Lübnan’ın güneyini yerle bir ederken, İran’ın füze sağanağı İsrail’in stratejik tesislerini hedef aldı.
İsfahan’da Kurtarma Operasyonu Krizi: 2 C-130 ve 2 Helikopter
Günün en kritik gelişmesi İran’ın iç kesimlerinde yaşandı. Cuma günü düşürülen ABD’ye ait F-15E Strike Eagle uçağının ikinci pilotunu kurtarmak için havalanan ABD özel kuvvetleri, İran savunmasıyla karşı karşıya geldi.
İran’ın İddiası: Hatemu’l Enbiya Merkez Karargahı Sözcüsü Albay İbrahim Zülfikari, kurtarma operasyonuna katılan iki adet C-130 nakliye uçağı ile iki adet Black Hawk helikopterinin İsfahan’ın güneyinde imha edildiğini duyurdu. Zülfikari, “Uçaklar alevler içinde yanıyor, operasyon başarısız oldu” dedi.
ABD’nin Yanıtı: Beyaz Saray ve Pentagon, bir C-130’un kaybedildiğini doğruladı ancak uçağın vurulmadığını, “teknik sebeplerle yerde mahsur kaldığı için düşman eline geçmemesi amacıyla bizzat ABD askerleri tarafından imha edildiğini” iddia etti.
Trump’tan “Mucize” Mesajı: Başkan Trump ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada operasyonu “ülke tarihinin en cesur kurtarma eylemi” olarak nitelendirerek, ikinci pilotun sağ salim kurtarıldığını ve “güvende” olduğunu ilan etti.
İsrail’in Sanayi Bölgesi Vuruldu: Yoğun Dumanlar Yükseliyor
İran, İsrail’in güneyindeki Necef bölgesine yönelik kapsamlı bir füze saldırısı gerçekleştirdi.
Doğrudan İsabet: Neot Hovav sanayi bölgesindeki tehlikeli atık bertaraf tesisi ve kimya fabrikaları İran füzelerinin hedefi oldu. Bölgeden yükselen yoğun siyah dumanlar kilometrelerce uzaktan görüldü.
Kuzeyde Siren Sesleri: Hayfa başta olmak üzere İsrail’in kuzey kentlerinde yeni bir füze dalgası nedeniyle alarmlar susmadı. Demir Kubbe sistemlerinin yoğun mesai harcadığı bildirildi.
Lübnan Cephesi: Dahiye’de Patlamalar, Sınırda Yıkım
İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesini hava saldırılarıyla vurmaya devam ediyor.
Tahliye Tehdidi: İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya üzerinden bina işaretli haritalar paylaşarak Gubeyri Mahallesi sakinlerini “Hizbullah tesislerine yakınsınız” diyerek bölgeyi terk etmeye zorladı.
Sınırda “Tampon Bölge” Stratejisi: Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail askerlerinin Nakura, Dibil ve Bayyada gibi sınır köylerinde evleri patlayıcılarla yıktığını ve iş yerlerini ateşe verdiğini duyurdu.
Körfez’de İHA Hareketliliği ve Havalimanında Panik
Savaşın ekonomik ve lojistik ayakları da sarsılıyor:
Kuveyt ve Bahreyn Hedefte: Kuveyt Petrol Kurumu genel merkezi İran’a ait İHA’larla vurularak hasar aldı. Bahreyn’de ise İran saldırısı sonrası stratejik bir tesiste çıkan yangın güçlükle söndürüldü.
Ben Gurion’da Bomba Alarmı: Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nda şüpheli bir paketten duman yükselmesi üzerine terminal binası tahliye edildi, uçuşlarda aksamalar yaşandı.
Hizbullah’tan Deniz Saldırısı: Hizbullah, Lübnan açıklarındaki bir İsrail askeri gemisini kruz füzesiyle hedef aldığını iddia etti. İsrail ordusu ise olayla ilgili bilgisinin olmadığını savunuyor.
Acı Bilanço: Erdebil’de 5 Kayıp
İran içindeki saldırılarda da can kayıpları artıyor. ABD ve İsrail’in Erdebil eyaletine bağlı sınır bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında 5 Devrim Muhafızları askerinin yaşamını yitirdiği teyit edildi.
Bölge uzmanları, tarafların “kırmızı çizgileri” çoktan aştığını ve çatışmanın her geçen saat daha geniş bir coğrafyaya yayılarak küresel bir enerji krizini tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump, İran topraklarının derinliklerinde gerçekleştirilen iki ayrı operasyonla F-15E mürettebatının tamamının kurtarıldığını duyurdu. Tahran ise İsfahan üzerinde ABD ve İsrail’e ait hava araçlarını düşürmeye devam ettiğini açıklayarak “hava hakimiyeti” iddiasını yalanladı.
Ortadoğu’daki savaşın bir ayı geride kalırken, ABD ve İran arasındaki askeri bilek güreşi zirve noktasına ulaştı. 3 Nisan Cuma günü düşürülen ABD savaş uçağının mürettebatı için başlatılan ve “kabus senaryosu” olarak adlandırılan arama-kurtarma operasyonları başarıyla tamamlandı. Ancak bölgedeki kayıplar ve karşılıklı iddialar çelişmeye devam ediyor.
