Mandela için tören başladı

Geçen Perşembe günü 95 yaşında hayatını kaybeden eski Güney Afrika lideri Nelson Mandela için bugün Johannesburg’daki 95 bin kişi kapasiteli FNB stadyumunda büyük bir anma töreni düzenleniyor. Tören BSİ ile 10.00’da başladı.

DÜNYA-Güney Afrika’da bugün Nelson Mandela için anma töreni düzenleniyor. Johannesburg’daki resmi anma törenine dakikalar kala FNB Stadyumu dolmaya başladı. Törene uluslararası medyası büyük ilgi gösterirken İngiltere’de ise ilginç bir olay yaşandı.

100 bin kişilik stadyumda yapılan törene dünyanın dört bir yanından 90′ın üzerinde dünya lideri katılıyor.
ABD Başkanı Barack Obama, eşi ile birlikte törendekini yerini alacak. ABD eski başkanlarından George W. Bush, eşi ve Hillary Clinton ile aynı uçakta Johannesburg’a geldi. Eski ABD Başkanları Bill Clinton ve Jimmy Carter da törene katılacaklar arasında.

OBAMA VE CASTRO BİR ARADA
Törenin ilginç bir yanı da Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun aynı sahneden milyonlarca kişiye seslenmesini sağlayacak olması.
Kentte dün geceden bu yana yağan yağmura karşın halk 06.00′da kapıları açılan stadyumda tribünlerdeki yerini almaya başladı. 100 bin kişi kapasiteli stadyumda şarkılar yankılanıyor.
Güney Afrika hükümeti dün Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Nambiya Devlet Başkanı Hifikepunye Pohamba, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee, Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth’i temsilen Prens Charles’ın da aralarında bulunduğu 89 devlet ve hükümet başkanının törene katılacağının kesinleştiğini duyurmuştu.

Törene liderlerin yanı sıra Güney Afrikalı aktris Charlize Theron ve U2 grubunun solisti Bono gibi dünyaca ünlü sanatçılar da katılıyor.

TÜRKİYE’Yİ ATALAY TEMSİL EDİYOR
Törende Türkiye’yi ise Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay temsil ediyor.
Obama ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da törende birer konuşma yapacak.
Obama’nın törenden sonra Güney Afrika’dan ayrılması bekleniyor.
Törene, uluslararası basın da büyük ilgi gösteriyor. Sabaha karşı stadyum önünde beklemeye başlayan gazeteciler, halk da aynı saatte kendilerine ayrılan tribünlerde yerlerini aldı.

PAZAR GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK
Mandela’nın naaşı, 15 Aralık Pazar günü çocukluk ve emeklilik yıllarını geçirdiği Kunu köyünde toprağa verilecek.

Törenden sonra Mandela’nın cenazesi, başkent Pretoria’da üç gün boyunca kortej eşliğinde belirlenen güzergahlardan geçirilecek.

Mandela’nın naaşı Cuma günü cumhurbaşkanlığı, meclis, başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu Union binalarında katafalka konacak.

Ünlü isimlerin hepsi
Apartheid, yani ırk ayrımcılığı karşıtı harekete liderlik yapan ünlü isimlerden Peter Gabriel ve Bono’nun da katılımı bekleniyor. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma Cumartesi günü tüm Güney Afrika halkını Mandela’ya dua etmeye çağırmıştı.

Jacob Zuma çağrısında “Özgürlük ruhunu canlı tutan ve yeni bir toplum yolunda bize öncülük eden bu olağanüstü devrimcinin hayatını kutlamak için, yas tutarken, aynı zamanda en yüksek sesimizle şarkı söylemeli, dans etmeli ve ne yapabiliyorsak yapmalıyız. Madiba için şarkı söylemeliyiz” demişti.

HOLLANDE’IN UÇAĞI DAR GELDİ
Fransa Cumhurbaşkanı Francis Hollande ile selefi Nicolas Sarkozy de (sağda) törene birlikte katılacak. Fakat katılım öncesi iki lider arasında uçak krizi çıktı. Sosyalist lider Hollande, özel uçağına Sarkoyz’yi de davet etti. Ancak 11 kişilik uçağı küçük bulan Sarkozy, kendi özel uçağıyla Güney Afrika’ya gideceğini açıkladı. Bu duruma aslında Sarkozy ile 10 saat boyunca aynı uçakta bulunmak istemeyen Hollande’ın da sevindiği ileri sürüldü.

RUHANİ’YE “GİTME” BASKISI
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin törene katılıp katılmayacağı ise henüz net değil. Ancak katı çizgisiyle tanınan İran’ın Kayhan gazetesi Obama ile karşılaşacağı gerekçesiyle Ruhani’nin Güney Afrika’ya gitmemesi gerektiğini savundu.

MANDELA’YI ANLATAN NOTALAR
Mandela, hakkında en çok şarkı yapılan Afrikalı lider olarak da tarihe geçti. 2 yıl önce ölen Amy Winehouse’dan, Mandela adına bir albüm yapan bugünün Turizm Bakanı Senegalli Youssou N’Dour’a, Stevie Wonder’dan Brenda Fassie’ye kadar pekçok önem- li sanatçı, efsane lider için mikrofon başına geçti. “Beyaz Zulu” diye de anılan Johnny Clegg ise 1987′de bestelediği “Assimbonanga” ile bir Mandela marşına imza atmış oldu. Almanya’nın Mainz Üniversitesi’nden müzik araştırmacısı Dr. Hanke Dorsch, Mandela’nın neden bu kadar ilgi çektiğini şöyle izah ediyor: “Mandela 1962′den beri hapis yatıyordu ve 80′li yıllara gelindiğinde cezaevinden halk hareketini yönetiyor, direnişin aşırılığa kaçmasını da önlüyordu. İşte tüm bunlar müzisyenleri çok etkiliyordu.”

EVİ İLE HEYKELİ NE ZİYARETÇİ AKINI
Efsanevi liderin naaşı, defnedileceği 15 Aralık pazar gününe kadar Pretoria’daki hükümet binasında katafalka koyulacak. Mandela’nın cenaze töreni köyü Kunu’da gerçekleştirilecek ve burada toprağa verilecek. Güney Afrikalı yetkililer, Mandela’yı son yolculuğuna aile üyelerinin uğurlayacağını söyledi. Vatandaşları da Nelson Mandela’nın 50 yıl boyunca yaşadığı eve akın ediyor. Johannesburg’un Soweto semtinde, artık müze olarak kullanılan 2 odalı mütevazı evde Mandela 1946′dan 1996′ya kadar yaşamıştı. Sandton bölgesindeki bir alışveriş merkezinin avlusu konumundaki Nelson Mandela Meydanı ve 7 metre yüksekliğindeki Mandela heykelinin önü de çiçeklerle donatıldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.