Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları enerji ve ekonomi ağırlıklı gündemle toplandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirveye girerken basına yaptığı açıklamada, “Müzakereler kolay olmayacak ve sonuca ulaşabileceğimizi henüz söyleyemem” dedi.
Brüksel’de iki gün sürecek zirvede liderlerin gündeminde enerjide 2030 hedefleri bulunuyor. AB Komisyonu, “karbondioksit emisyonunun 1990 yılına kıyasla 2030’a kadar yüzde 40 düşürülmesi, yenilenebilir enerjinin payının yüzde 27’ye yükseltilmesi ve yüzde 30 enerji tasarrufu” hedeflerinin belirlenmesini istiyor.
AB böylece aralık başında Lima’da ve gelecek yıl Paris’te toplanacak BM iklim değişikliği konferansları öncesinde elini güçlendirerek diğer katılımcılardan bağlayıcı hedefler belirlemelerini istiyor. AB içinde elektrik üretimini büyük ölçüde kömürden sağlayan Polonya’nın başını çektiği Doğu Avrupa ülkeleri ve İngiltere, hedeflerin yumuşatılması ve esnetilmesini talep ediyor. Doğu Avrupalılar ayrıca enerji hedeflerine yönelik AB mali desteğinin artırılması için lobi yapıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirveye girerken basına yaptığı açıklamada, “Müzakereler kolay olmayacak ve sonuca ulaşabileceğimizi henüz söyleyemem” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise “Brüksel’de iklim üzerine anlaşma olmazsa nasıl Amerikalıları, Çinlileri ya da daha fakir ülkeleri ikna edeceksiniz?” diye sordu.
Enerjide Rusya’ya bağımlılığını azaltmaya çalışan AB, Ukrayna krizi nedeniyle bu kış doğalgaz tedarikinde sorun yaşamaktan endişe ediyor. AB liderlerinin Ukrayna’nın Rusya’ya doğalgaz borcunu ödeyebilmek için 2 milyar dolar kredi talebini de görüşmeleri bekleniyor.
Liderler, enerjiye ilaveten ekonominin durumunu ve Ebola salgınıyla mücadeleyi gündeme alacak.
Bu sabah yüksek tansiyon nedeniyle burnu kanayınca Brüksel’de hastaneye kaldırılan ve tedavisinin ardından otelinde istirahat eden Rum lider Nikos nastasiadis’in katılmayacağı zirvede, Rum yönetimini Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras temsil ediyor. Taleplerini yazılı şekilde zirveye sunan Anastasiadis’in Akdeniz’deki münhasır olarak öne sürdüğü ekonomik bölgelerine Türkiye’nin “müdahalesine” karşı destek istediği belirtiliyor.
Taslak zirve kararlarında, AB’nin “Doğu Akdeniz’de yeni tansiyondan ciddi endişe duyduğu” belirtilerek Türkiye’ye, Rum yönetiminin “egemenlik haklarına saygı göstermesi” çağrısı yapılıyor ve mevcut olayların Kıbrıs sorununa kapsamlı çözümün her zamankinden daha önemli hale geldiği ifade ediliyor.