Moldova ve Karadağ Ortak Transit Sözleşmesi’ne katılıyor

Moldova ve Karadağ, Ortak Transit Sözleşmesi ve Mal Ticaretinde Formalitelerin Basitleştirilmesi Sözleşmesi’ne katılıyor

Moldova ve Karadağ, 1 Kasım 2025 tarihinde Ortak Transit Sözleşmesi ve Mal Ticaretinde Formalitelerin Basitleştirilmesi Sözleşmesi’ne katılan en son ülkeler oldu.
İki ülke artık AB ve EFTA ülkeleri (İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre), Türkiye, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Sırbistan, Birleşik Krallık, Gürcistan ve Ukrayna arasında mal hareketini kolaylaştıran bir ağın parçası olacak.

Sözleşmeler, açık ve basit transit kuralları belirleyerek, malların sorunsuz sınır geçişi için uyumlu kurallara sahip genişletilmiş bir bölge oluşturuyor. Sözleşmelere katılan ülkeler, tüm akit taraflarca transit prosedürleri için kullanılan güvenli ve köklü bir elektronik gümrük sistemi olan NCTS’yi kullanmaya başlıyor. Sözleşmeler ayrıca, karşılıklı olarak tanınan mali garantilerle desteklenen maliyetlerin düşürülmesini ve daha iyi hedeflenmiş kontrollerin sağlanmasını mümkün kılıyor. Bu hususlar, gümrük transit hareketleri ve sınır geçişleri için önemli bir basitleştirmeyi temsil ediyor ve sıklıkla yoğun olan kara sınırlarındaki durumun iyileştirilmesine yardımcı oluyor.

Moldova ve Karadağ’ın katılımı, Şubat ayında Gürcistan’ın katılımını takip ediyor. Bu, 2025’i Sözleşmeler tarafından desteklenen ticaret ağı için benzeri görülmemiş bir büyüme yılı haline getiriyor. Karadağ, Sözleşmelere katılan en son Batı Balkan ülkesi olarak bölge genelinde ticaret entegrasyonunu güçlendiriyor. Moldova’nın katılımı, Ukrayna ve Moldova’yı AB’ye bağlayan ulaşım akslarını iyileştirmeyi amaçlayan dayanışma yolları projesi gibi stratejik çalışmaları tamamlıyor.