ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ile ilgili skandallara bir yenisi daha eklendi.
Ajans’ın dünya genelinde yaklaşık 100 bin bilgisayara, bilgi toplama ve siber saldırılara imkan tanıyan casus bir yazılım yerleştirdiği tespit edildi.
New York Times gazetesinin haberine göre bu yazılım ABD dışındaki ülkelerde uygulanıyor ve genellikle ağlar yoluyla erişilen bilgisayarlara casus yazılım yerleştiriliyor.
2008’den beri uygulanan bu teknolojide ağlar yoluyla ya da USB ile gizlice yerleştirilen yazılım, internete bağlı olmayan bilgisayarlara bile radyo frekansları aracılığıyla kilometrelerce uzaktan ulaşım imkanı sağlıyor.
Yazılımın bilgisayara yerleştirilmesi aşamasında ise ajanlar rol oynuyor. Kullanım aşamasındaki dizüstü bilgisayarlara gizlice bu yazılımın yüklenebildiği gibi, üretim ya da kargo aşamasında da yazılımın bilgisayarlara yüklenildiği ifade ediliyor.
Casus yazılımın yüklenildikten sonra verici olarak görev yapan çanta büyüklüğünde bir aygıt ile saniyeden daha az bir süre içinde hedef bilgisayara veri yükleme, alma ya da değiştirme işlemi yapılabildiği belirtiliyor.
Yazılımın ABD’de herhangi bir bilgisayara yüklendiğine dair bir bilgiye ulaşılmazken, daha çok Çin ordusu, Rus ordusu, Meksika polisi ve uyuşturucu kartelleri, AB’nin ekonomik kurumları, Suudi Arabistan, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelere karşı kullanıldığı gelen haberler arasında yer alıyor.
Başkan Barack Obama’nın cuma günü, ABD’nin uzun süredir dünya gündemini meşgul eden küresel casusluk faaliyetlerinin merkezinde yer alan NSA’in uygulamalarında yapılacak değişikliklere ilişkin açıklama yapması bekleniyor.