“Performans endişesi”

Jennifer Nicole Lee-sevgili-tatil-2014-429-31 Ocak 2014 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Avrupa Cinsel Tıp Kongresi öncesinde “performans endişesi” üzerine görüşlerine başvurduğumuz Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, cinsellikte iyi bir performans göstermenin erkeklerin hemen hepsi için çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Prof. Dr. Halim Hattat şöyle devam ediyor: “Sonuçta performans erkeklik ile bir tutulduğundan neredeyse her toplumda erkekler üzerinde fazladan bir baskı yaratıyor. Bu performans baskısına erkeklerin günlük hayatta yaşadıkları finansal ve ekonomik endişeler, aile problemleri ve sosyal sorunlar da eklenince cinsellik tam bir stres kaynağı haline geliyor. Arkadaşlarından ütopik cinsel performans hikayeleri dinleyen, filmlerde üstün performansları izleyen erkekler cinsel performanslarının düşük olduğuna inanıyor.”

GELECEĞİ FELAKETLEŞTİREN SENARYOLARDAN KAÇININ

Prof. Dr. Halim Hattat’a göre performans endişesini daha önce yaşanılan başarısız cinsel deneyimler nedeniyle gelecekte de cinsel başarısızlık yaşama korkusu olarak açıklayabiliriz: “Bazen erkekler tek bir sefer bile cinsellik sırasında iyi performans gösteremeyince bu endişeye bağlı devam eden sertleşme sorunu yaşayabiliyor. Cinsel başarısı konusunda kaygı duyan erkek, sertleşme sağlayıp sağlayamayacağını, sertleşme sağlasa da sürdürüp sürdüremeyeceğini kafaya takıyor. Eşini tatmin edemeyeceğine, ona karşı mahçup olacağına takıntılı şekilde inanıyor. Bu takıntı bir kez yaşandığında bile sonraki ilişkilerde sertleşmeyle ilgili zorluk, boşalma problemleri ve uzun vadede ise cinsel isteksizlik gelişiyor. Oysa ki cinsellik beyinde başlıyor. Beyin en önemli cinsel organ! Cinsellik beyinde başladığı için tüm cinsel mesajlar omuriliğe oradan da penise aktarılıyor. Sonuçta gergin bir ruh hali durumda, beyinden penise giden sinyaller cinselliği baskılayıcı özellikte oluyor ve peniste sertleşmeyi sağlayan maddeler salgılanamıyor. Erkek eşini memnun etmek ve harika bir performans sergilemek istese de, cinsellik öncesinde ve sırasında erkeğin aklından geçen tüm bu düşünceler sertleşme sorunu ve boşalma problemlerine neden olabiliyor.”

PERFORMANS ENDİŞENİZİ YENMENİZ İÇİN 5 ALTIN KURAL!

İşte Prof. Dr. Halim Hattat’tan performans endişenizi yenmeniz için 5 altın kural:

1. Kendinize yüklenmeyin: Cinsel ilişki ve başarıyı bir arada değerlendirmeyin. Bu doğru bir bakış açısı değildir. Cinsel bir problem nedeniyle kendinizi en ağır eleştirilere maruz bırakmanız size bir yarar sağlamaz. Aksine bu durum eşinizi mutlu etmenizi ve ilişkinizi kuvvetlendirmenizi zorlaştırır. Bu nedenle kişisel eleştirileri bir yana bırakın. Sorunlarınızı çözeceğinize inanın. Olumlu olmaya gayret edin.

2. Fiziksel teması kesmeyin: Cinsel sorun yaşayan çiftler birbirleriyle olan fiziksel temastan uzaklaşmaya başlar. Bunun sebebi pek çok çiftin fiziksel temasın mutlaka cinsel ilişkiyle sonlanacağı şeklindeki yanlış inancıdır. Oysa fiziksel temas cinselliğin ilk adımı olsa da cinsellik fiziksel temasın kesin sonucu değildir. Dokunma, sarılma, okşama, öpme gibi temaslar eşinizle daha yakın hissetmenizi sağlar.

3. Yavaşlayın: Endişe ve kaygı vücutta stres reaksiyonu başlatır. Kalbiniz daha hızlı çarpar, nefes alış verişleriniz hızlanır. Bu durumda cinselliğe konsantre olmanız ve rahatlamanız güçtür. Bunun yerine dokunuşlarınızı yavaşlatmayı deneyin. Ön sevişme süresini uzatın. Loş bir ortam hazırlamak, hafif bir müzik koymak da gevşeticidir.

4. Onu suçlamayın: Yaşadığınız cinsel sorunları değerlendirirken adil olun. Ne kendinizi ne de partnerinizi suçlamayın. Unutmayın, o da sizin cinsel sorununuz karşısında ne hissedeceğini, size nasıl davranacağını bilemiyor. Bu problemi sadece sizin veya onun “suçu” gibi görmek yerine, birlikte bir çift olarak ele alın. Bu cinsel sorunları daha kolay atlatmanızı sağlar.

5. Cinselliği motive edin: Spontan cinsellik şu anlamda önemlidir: Cinselliği sürekli zaman, mekan ve koşulların uygun olduğu anda yaşayamazsınız. Doğal ve kendiliğinden gelişen karşılıklı istekler oluştuğunda bunun keyfini çıkarmanız gerekir. Ancak unutmayın, bu hisler her zaman kendiliğinden bir anda gelişmek zorunda da değildir. Erkekler de her an cinsel istek duymazlar ve her an cinselliğe hazır olmayabilirler. Bu nedenle bazen çeşitli uyarılarla cinselliği teşvik edebilirsiniz

PERFORMANSINIZI PUANLAMAYIN

Prof. Dr. Halim Hattat şöyle devam ediyor: “Cinsel endişeler nedeniyle erkek daha cinsellik düşünmeye başlandığı anda, asıl odaklanılan konu zevk almak ya da keyifli bir cinsellik yaşamak değil, ‘başarıya ulaşmak’ haline geliyor. Hedeflenen performanslar çoğu zaman erkeği stresli hale getiriyor. Penis boyu-şekli, sertleşmenin ne kadar sürdüğü, bir gecede kaç kez gerçekleştiği, boşalma süresi hatta pozisyonlar ve kilo takıntısı bile erkeğin endişelerini arttırıyor. Sekste kalite yerine sayılara önem veren erkek hedeflenen performansı gösteremez ise partneri karşısında tüm önemini kaybetmekten korkuyor. Hayal edilen cinsel performansa ulaşmak adeta erkekliğin ispatı haline geliyor. Oysa keyifli bir cinsellik için performans puanlamasından vazgeçmek, eşinizi ve sizi mutlu eden bir birliktelik yaşamaya odaklanmak gerekiyor. Cinsel birliktelikte bir kez başarısız olmanız, sürekli başarısız olacağınız anlamına gelmez. Ancak 2-3 ay devam eden cinsel sorunlarınızda mutlaka bir yardım arayışına gitmelisiniz. Belki de cinsel endişeleriniz yersiz değildir. Hormonlarınızda, penis damarlarınızda, penise giden sinirlerde bir sorun olabilir. Ayrıca devam eden performans endişesi bazen hormon seviyelerini düşürebiliyor. Kendi kendinize bir türlü sorunu aşamıyorsanız gerekli incelemeleri yaptırmanız çok ama çok önemli. Altta yatan medikal bir sorun değil performans endişesi bile çıksa, profesyonel tedavilerden yararlanmalısınız. Performans endişesi cinsel terapi, kaygıları çözmeye yönelik ev ödevleri ve cinsel egzersizler, cinsel bilgilendirme ve gerekiyorsa hekim kontrolünde medikal tedaviler ile çözümlenebiliyor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.