Türkiye’deki siyasi gerilim cinsel isteksizliğe neden oldu

2013-yılı- filmleri-23Türkiye’deki araştırmalara göre siyasi gerilim cinsel isteksizliğe neden oldu

Tüketici Güven Endeksi’ni de olumsuz etkileyen 17 Aralık operasyonu, cinsel yaşamı da vurdu. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED), 17 Aralık operasyonuyla başlayan siyasi kriz ve ekonomide hissedilen yansımalarının toplumun yüzde 30’unun cinsel yaşamını askıya aldığını ortaya koydu. İnternet üzerinde 1000 kişiyle yapılan araştırma, kadınların yüzde 70’inin, erkeklerin ise yüzde 60’ının yaşanan siyasi ve ekonomik krizden cinsel yaşamlarının etkilendiğini ortaya koydu. Her 3 erkekten biri ekonomik kaygılar nedeniyle cinsel isteksizlik yaşadığını belirtti. CİSED Genel Başkanı Psikiyatr & Psikoterapist Uz. Dr. Cem Keçe, “Cinsel işlev bozukluklarının tetikleyicisi olan olumsuz duygu birikimleri, ruhsal hastalıklara, sertleşme sorunlarına, cinsel isteksizliğe ve erken boşalmaya neden olabiliyor” dedi.

KLİNİK TRAFİĞİ ARTTI
Cem Keçe, araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçları şöyle değerlendirdi: “Araştırmaya katılanların yüzde 70’i yaşanan olaylardan dolayı gelecek korkusu taşıdığını ve cinsellikten soğuduğunu dile getirdi. Krizden cinsel yaşamı etkilenenlerin başında çalışan kadınlar, orta yaş ve üstü erkekler bulunuyor. Kadınların yüzde 70’i eskisi kadar sık cinsel ilişkiye girmediklerini dile getirdi. Kliniklerden aldığımız bilgiye göre de, bu tür vaka müracaatlarında yüzde 10-35 arası artış yaşanıyor.”

İşsiz kalma korkusu
PSİKOLOG Danışman Çiğdem Tiryaki “İşsiz kalma veya maaşını alamama korkusu depresyon, panik atak, endişe ve kaygı bozukluğu gibi pek çok soruna neden olabiliyor. Ekonomik krizler ayrıca uyku bozukluğu, aile içi şiddet ve hatta intihar vakalarının artmasına bile neden olabiliyor” dedi.

Stres hormonu arttı
CİSED Genel Başkanı Cem Keçe, yaşam standartlarını koruyamama korkusunun, insanların kabuklarına çekilmelerine neden olduğunu söyledi. Stres hormonunun bu dönemlerde arttığına dikkat çeken Keçe “Stres hormonları ‘Savaş ya da kaç!’ mesajıyla, cinsel isteği azaltabiliyor” dedi.

Aldatmak için ‘bahane’
CİNSEL performans kaybı yaşayan erkeklerin, bunu tekrar kazanmak için başka partnerlere yönelebildiğine de değinen Cem Keçe “internette ilişki arayan her 10 erkekten 4’ü istikrarlı ilişkisini canlandırmak için başka biriyle maceraya hazır” diye konuştu.

KRİZ SONRASI CİNSEL YAŞAM ANKETİ SONUÇLARI

Cinsiyet: Yüzde 60 kadın, yüzde 40 erkek
Kadınların medeni durumu: Yüzde 80 evli, yüzde 20 bekâr-boşanmış

Erkeklerin medeni durumu: Yüzde 70 evli, yüzde 30 bekâr-boşanmış

Kadın iş durumu: Çalışan yüzde 60, çalışmayan yüzde 40

Erkek iş durumu: Çalışan yüzde 68, çalışmayan yüzde 20

17 Aralık olaylarının kadınların cinsel yaşamına etkisi: Yüzde 70 etkiledi, yüzde 30 etkilemedi

17 Aralık olaylarının erkeklerin cinsel yaşamına etkisi: Yüzde 60 etkiledi, yüzde 40 etkilemedi

Kadınların cinsel hayatında hangi değişiklikler oldu: Yüzde 70 cinsel isteksizlik, yüzde 20 uyarılma sorunları, yüzde 30 boşalma ve orgazm olamama, yüzde 10 ağrılı cinsel ilişki

Erkeklerin cinsel hayatında hangi değişiklikler oldu: Yüzde 35 cinsel isteksizlik, yüzde 40 sertleşme sorunları, yüzde 70 erken boşalma, yüzde 5 geç boşalma

Eskisi kadar sık cinsel ilişkiye giriyor musunuz (kadınlar): Yüzde 30 evet, yüzde 70 hayır

Eskisi kadar sık cinsel ilişkiye giriyor musunuz (erkekler): Yüzde 40 evet, yüzde 60 hayır

17 Aralık olaylarından sonra ruhsal dünyanızda olumsuz bir değişiklik oldu mu (kadınlar): Yüzde 70 evet, yüzde 30 hayır

17 Aralık olaylarından sonra ruhsal dünyanızda olumsuz bir değişiklik oldu mu (erkekler): Yüzde 60 evet, yüzde 40 hayır

Erkeklerde depresyon kadınlarda kaygı

17 Aralık’tan sonra kadınların ruhsal dünyasında ne gibi değişiklikler oldu:
Depresyon (Bunalım, çökkünlük): Yüzde 40

Anksiyete (Endişe, korku, kaygı, sıkıntı): Yüzde 50

Uyku bozuklukları: Yüzde 40

Panik atak: Yüzde 10

Tükenmişlik sendromu (Duygusal ve fiziksel bitkinlik, kişisel başarının azalması ve duyarsızlaşma): Yüzde 20

17 Aralık’tan sonra erkeklerin ruhsal dünyasında ne gibi değişiklikler oldu:

Depresyon (Bunalım, çökkünlük): Yüzde 50

Anksiyete (Endişe, korku, kaygı, sıkıntı): Yüzde 40

Uyku bozuklukları: Yüzde 40

Panik atak: Yüzde 5

Tükenmişlik sendromu (Duygusal ve fiziksel bitkinlik, kişisel başarının azalması ve duyarsızlaşma): Yüzde 40

NELER YAPILABİLİR?
Ekonomik ve siyasi olayların yarattığı stres ve onun olumsuz sonuçlarından korunmanın yolları, (1) korkuyla ve öfkeyle dürüstçe yüzleşmek, (2) sevme ve üretme kapasitesini arttırmak, (3) olumsuz duyguları ve düşünceleri sevilen ve güvenilen kişilerle paylaşmak, (4) nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak, (5) düzenli ve doğru beslenmek, (6) düzenli egzersiz ve spor yapmak, (7) olumlu düşünmek, (8) olumsuz haberlerle moral bozan TV’yi kapatmak, (9) alkolü ve sigarayı azaltmak ve (10) kısa bir tatile çıkmak… Hissedildiği anda dile getirilmesi gereken öfke ve korku kötü duygular değil… Dile getirilmezse, öfke, küskünlüğe ve hatta nefrete dönüşebiliyor, korku tüm bedeni kaplayabiliyor ve bu durum çok zarar verici olabiliyor. Bu nedenle kişilerin öfke, korku ve umutsuzluk duygularını ortaya çıkar çıkmaz söze koymaları, paylaşarak gidermeye çalışmaları gerekiyor. Sevmek ve üretmek için öfkeyi, korkuları, ıstırabı ve umutsuzluğu yenmek önem taşıyor. Bunun için kişinin var olan durumunu değiştirmesi, yaşanan olaylara ve krize gösterdiği tepkilerini veya kriz ortamı değiştirmesi gerekiyor. Kişinin kendi kendisine yaptığı olumsuz konuşmalar veya düşünceler devam ettikçe hayatın normale dönmesi zorlaşıyor. Olumsuz düşüncelerin farkına varmak ve olumlu düşünmeye çalışmak hem stresi azaltmaya yardımcı oluyor hem cinsel yaşamı keyifli kılıyor hem de sağlıklı kararlar alınmasını sağlıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.