Ukrayna ulusal ajansı ‘dürüst haber’ çağrısı yaptı.‘Rusya’nın Sesi’ bir görgü tanığına dayanarak Kiev’de Türklerin de bulunduğu yabancı savaşçılar olduğu iddiasına yer verdi.
Ukrayna ve Rusya arasında gerilim tırmanırken, basın üzerinden de ‘savaş’ yaşanıyor. Rusya’nın devlete bağlı radyosu ‘Rusya’nın Sesi’, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Batı yanlısı halk direniş güçleri arasında yabancı savaşçıların olduğunu iddia eden bir habere yer verdi.
Haberde AB yanlısı direniş güçlerine katılan ancak daha sonra ‘pişman olan’ Rus vatandaşı Vladislav’ın yaşadıkları aktarılıyor. Kiev’e ‘macera peşinde koşan bir turist’ olrak giden genç Vladislav, ‘askeri üniforma giyen yabancıların Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’na (Maidan) gittiklerini, bu kişilerin bazılarının silahlı olduğunu’ söylüyor. Yabancı savaşçıların arasında Amerikalılar, Almanlar, Polonyalılar ve Türkler olduğunu belirten Vladislav, “Benzer üniformalar giyiyorlardı. Onları sık sık halk savunma grupları ile birlikle komplo yaparken ya da kağıtlar imzalarken görüyordum” diyor. Vladislav, ‘yabancı savaşçıların artık kontrolden çıktığını, yeni Kiev yönetimini bile şiddetle tehdit ettiklerini’ anlatıyor. Vladislav, Maidan‘daki kişilerin de ‘kötü, uyuşturucu almış ve sarhoş’ olduğunu söylüyor. Rusya’nın Sesi’nde yer alan bir diğer haberde ise ‘Anonymous Ukrayna’ adlı hacker grubunun muhalefet lideri Vitali Kliçko’nun e-postalarını hacklediğini ve yazışmaların eski boksörün vatana ihanet ettiğini kanıtladığı aktarılıyor.
Ukrayna Ulusal Haber ajansı (UNN) ise Rusya ve eski Sovyet ülkelerinin basın kuruluşlarına ‘dürüst haber’ yapmaları çağrısında bulundu. Açıklamada “Sevgili meslektaşlarımız, size Ukrayna, özellikle de Kırım’daki gelişmeler hakkında objektif olmanız çağrısında bulunuyoruz. Size asla Rus, Belarus, Gürcü, Tatar kökenli kişilerin haklarının ihlal edilmediği Ukrayna vatandaşlarının durumu hakkında dürüst olmanız çağrısı yapıyoruz” denildi.
Türkler de Maidan’da
Başkent Kiev’de dün on binlerce kişi Rus işgaline karşı gösteri düzenledi. Bağımsızlık Meydanı’ndaki gösterilere ülkede yaşayan yabancılar da destek verdi. Meydanda ABD, Almanya, Türkiye, Fransa, İngiltere, İtalya, Azerbaycan, Kanada, Brezilya ve Hindistan dahil çeşitli ülkelerin bayrakları taşındı.