Evinde Boeing 737-800 model uçuk kokpiti yaptı!

Trabzonlu Alihan Kolaylı, pilotluğu deneyimleyebilmek için evinin bodrumunda uçuş simülatörü yaptı.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşayan Alihan Kolaylı (31), kendi imkanıyla evinin bodrum katında Boeing 737-800 model uçuk kokpiti yaptı. Kolaylı şimdilerde simülatör ile sanal uçuş keyfi yaşıyor.

10 YIL ÖNCE BAŞLAYAN SERÜVEN

Kolaylı, bu serüvenin 10 yıl önce başladığını ve kendisi için umduğundan daha güzel devam ettiğini anlattı:

“Bu hobi ilk olarak internet üzerinde Flight Simulator’u görmemle başladı. 10 yıl önce evimin bodrumunda oluşturduğum sistemi daha da geliştirdim. Bu süreçte bir arkadaşımla tanıştım. Çalışmalara beraber devam ettik. Sonrasında bu portatifi inşa ettik. 10 yıl önceki simülatör ile bunun arasında fark var. Artık bu simülatörü ticari olarak düşünüyoruz. Bu normal bir uçağın kokpit sisteminin aynısı.”

Simülatördeki parçaları arkadaşı ile imal ettiğini dile getiren Kolaylı, sözlerine şöyle devam etti.

“Sistemi daha da geliştirmek istiyoruz. Simülatördeki parçaları kendimiz imal ettik. 2010 yılı içerisinden bu zamana kadar gelen süreçte sanal havacılık da çok gelişti. Biz de bu platformdaki insanlara parçalar üretmeye çalışıyoruz.”

“PİLOTLARLA SİMÜLATÖRÜ TEST EDİYORUZ”

“Bu simülatör için arkadaşım Atakan ile yurt dışına gittik. Bu iş ile ilgilendik. Bilgi neredeyse gidelim onu alalım geliştirelim dedik. En sonunda böyle bir alet ortaya çıktı. Şu an bazı testleri yapıyoruz. Gerçek pilotlar geliyor, beraber simülatörü test ediyoruz. Onlar simülatöre profesyonel olarak bakıyor. Biz de sistemlerin çalışma prosedürlerini ona göre geliştiriyoruz. Onların geri bildirimlerine göre değiştiriyoruz..”

Boeing 737-800 kokpitinin ne kadara mal olduğunu hesaplamadıklarını vurgulayan Kolaylı, “Maddi olarak bize ne kadar mal oldu onu gerçekten bilmiyoruz. Sürekli para harcıyoruz” diye konuştu.