ANEKDER: “14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun…”

Son bir yılda yaşadığımız pandemi dönemi ile birlikte değerleri daha çok anlaşılan sağlık çalışanları ‘Tıp Bayramı’nı kutluyorlar. Sağlık çalışanlarının sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği ‘Tıp Bayramı’, sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı da içine alan hafta boyunca kutlanıyor.

Türkiye’de 1 milyon 100 binin üzerinde sağlık çalışanı var.

“ANEKDER” Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşe Pınar, Tıp Bayramı ile ilgili yaptığı açıklamada;

“Sağlık çalışanları Covid -19 salgınının ülkemizde ilk görüldüğü andan itibaren salgınla mücadelede en önde, en önemli ve kritik rolü canları pahasına, fedakârca üstlendiler.

Hemşiresinden doktoruna, hasta bakıcısından memuruna, aile hekiminden filyasyon ekiplerine, temizlik görevlisinden, ambulans sürücüsüne, başhekimine kadar tüm sağlık çalışanları bu mücadelenin ön safında yer alan kahramanlardır.

Pandeminin başından bu yana yüzlerce sağlık çalışanı yaşamını yitirmiştir.

Fedakârca tüm zorluklar karşısında görevlerini yapmada bir an bile tereddüt etmedem çalışan sağlık emekçilerinin hakları ödenmez.

Toplum sağlığı için kendi hayatlarını feda eden sağlık çalışanlarının geride kalan yakınlarına sabırlar diliyor, Devletimizin hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının yakınlarına sahip çıkılması ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermesini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, hayatını kaybeden sağlık emekçilerini saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi.

TIP BAYRAMI TARİHİ
1950’li-1960’lı yıllarda 14 Martlarda Tıp Fakülteleri’nin öğrenci dernekleri tarafından bir dergi çıkartılması gelenek haline gelmişti. Bu dergilerde öğrencilerin ve hekimlerin sorunları ön plana çıkartılıyordu. 1960 tarihli bu derginin kapağında da fakülte dersleriyle boğuşan tıp öğrencisi karikatürize edilmiş.

14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan’da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlanır.