Artemis Tapınağı tarihi ve özellikleri…

Anadolu toprakları tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bu bölgeler tarihi eser bakımından çok zengindir. Artemis Tapınağı da gezilip görülmesi gereken tarihi mekanlardan bir tanesidir.

Artemis Tapınağı, Diana Tapınağı ismi ile de bilinmektedir. Artemis Tapınağı Türkiye’nin İzmir ili sınırları içerisinde bulunur. Bu yapı tanrıça Artemis için yapılmıştır. Bu nedenle oldukça görkemli bir mimarisi vardır. M.Ö. 550 yılında tamamlandığı bilinmektedir. Günümüzde pek çok yerli ve yabancı turist bu yapıyı görmeye gelmektedir.

Artemis Tapınağı Nerede, Nasıl Gidilir?

Artemis Tapınağı ülkemizin önemli tarihi eserlerinden biridir. Bu tapına İzmir ilinin Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Bu tapınak M.Ö. 550 yılında inşa edilmiştir. Bu yapı tanrıça Artemis için yapılmıştır. Bu nedenle de oldukça önemli tarihi yapılardan bir tanesidir. Yaklaşık 2500 yıldır ayakta kalmayı başarmıştır.

Tapınak, İzmir şehrinin Selçuk ilçesi sınırlarında bulunan Efes Ören yerinde bulunmaktadır. Artemis Tapınağı, Efes Antik Kenti içerisindedir. Bu da ayrı bir avantajdır. Tapınağı ziyarete gelen misafirler Efes Antik Kentini de gezmiş olurlar.

Efes Antik Kentine ulaşım da oldukça kolay bir şekilde sağlanır. İzmir havalimanından kalkan otobüsler ile Antik Kente gitmek mümkündür. Bunun yanında tren ya da özel araç gibi seçenekler ile de bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir. Selçuk ilçesine gidildikten sonra buradan kalkan araçlar ile de Efes Antik Kentine gitmek mümkündür.

Artemis Tapınağı Tarihi ve Özellikleri

Artemis Tapınağı M.Ö. 550 yılında yapımı tamamlanan bir eserdir. Bu tapınak Lidya Kralı Croseus’un emri ile yapılmıştır. Tapınağın mimarı ise Yunan Mimar Chershpron olmuştur. Tapınak dönemin ünlü ve yetenekli heykeltraşları tarafından inşa edilmiştir.

Bu tapınak mermerden yapılmıştır. Üzerinin süslemelerinde ise bronz heykeller kullanılmıştır. M.Ö. 550 yılında tamamlanmış olan bu eser farklı zamanlarda 3 kere yenilenmiştir. M.S. 400 yılında meydana gelen bir yangında mermer bloklar dışında kalan her şey yanmıştır.

Artemis Tapınağı, Efes Antik Kenti içerisinde bulunmaktadır. Yaklaşık 115 metre uzunluğa sahiptir. Genişliği ise 54 metre civarındadır. İzmir iline bağlı Selçuk ilçesi sınırları içinde yer alan Efes Antik Kenti içinde bulunmaktadır. Zamanının en görkemli eserlerinden biri olarak bilinmektedir.

Artemis Tapınağı, tarihte inşa edilmiş en büyük tapınaklardan bir tanesi olma özelliğine sahiptir. M.S. 400 yılında çıkan bir yangın nedeni ile tapınak büyük bir zarar görmüştür. Bu yangının ardından tapınağın sadece sütunları ayakta kalabilmiştir.

Artemis Tapınağı olabilecek depremlerden etkilenmemesi amacı ile zemininde paketlenmiş kömürler ile koyun derileri üzerine inşa edilmiştir. Bu tapınak 17 metre yüksekliğe sahip 127 sütundan meydana gelmektedir. Bunun yanında Artemis Tapınağı UNESCO Dünya Mirasları Listesinde bulunmaktadır.

Artemis tapınağı, tanrıça Artemis için inşa edilmiştir. Bu nedenle oldukça görkemli bir yapıdır. Artemis Tapınağının bir de hikayesi bulunmaktadır. Artemis, ay tanrıçası olarak bilinmektedir. Apollon’un da kardeşi olan bir tanrıçadır.

Eski Yunan medeniyetlerinde çok tanrılı inançlar görülmekteydi. Bu dönemde tanrılar doğaüstü güçleri olan insan görünümlü olarak tasvir edilirdi. Tanrıça Artemis, Yunan mitolojisinde adı geçen bakire Yunan tanrıçası olarak bilinmektedir. Bunun yanında Artemis, Mısır uygarlıklarında da adı geçen bir tanrıçadır. Dönemin paralarının üzerinde de Tanrıça Artemis’in resimleri bulunmaktadır.

Artemis Tapınağı dönemin Lidya Kralı olan Croseus’un emri ile Yunan Mimar Chershpron’a yaptırılmıştır. Tapınak, tanrıça Artemis’e hediye edilmiştir. Croseus dönemin en zengin kralı olarak bilinmektedir. Yapımı yaklaşık olarak 120 yıl sürmüştür. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dönemin önemli heykeltraşları olan Pheidias, Kresilas, Phradmon, Polycleitus, tapınağın yapımında görev almıştır. Tapınak bronz ve mermer heykeller ile doldurulmuştur.

Artemis Tapınağı Dünya’nın yedi harikası içerisinde yer almaktadır. Dünya’da mermerden inşa edilen ilk tapınak olma özelliğine de sahiptir. Ancak günümüzde tapınaktan geriye yalnızca birkaç mermer kalmıştır. Buna rağmen Efes Antik Kentinde ziyaretçiler tarafından çok ilgi görmektedir.

Artemis tapınağı, Dianan Tapınağı ismi ile de bilinmektedir. Her ne kadar Efes Antik Kenti içerisinde olduğu söylense de aslında Antik Kente yaklaşık 20-25 dk yürüme mesafesinde yer alır. Günümüzde tapınağın birebir kopyasının Efes Antik Kenti yakınlarına yapılması planlanmaktadır. Tapınağın ilk inşa edildiği dönemde krallar, sanatçılar, tüccarlar bölgeye gelerek dualar eder ve Artemis’e dileklerini iletirlerdir. 4. yüzyılda Hristiyanlığın kabul edilmesi ile birlikte Aziz John Chrysostom tarafından tapınak tamamen yıkılmıştır.