Economist dergisi, başyazısında “Maalesef Araplar Türk yolunu izlemediler. Bunun yerine Türkiye, yolsuzluk ve otokrasiye götüren eski Arap yoluna girmiş bulunuyor” diyor.
GLOBAL-Türkiye’de olup bitenler, haftalık Economist dergisinde bir başyazısına konu oldu. “Türkiye’de Yolsuzluk. Arap Yolu” ifadesini başlığa çıkaran dergi, “Maalesef Araplar, Türk yolunu izlemediler. Bunun yerine Türkiye, yolsuzluk ve otokrasiye götüren eski Arap yoluna girmiş bulunuyor” yorumunu yapıyor.
Başyazısında “Erdoğan hükümetinin yanıtlaması gereken ciddi sorular var” spotunu kullanan İngiliz dergisi, Arap Baharı patlak verdiğinde bir model arayan umutlu demokratların gözlerini Türkiye’ye çevirdiklerini anımsatarak “Maalesef Araplar Türk yolunu izlemediler. Bunun yerine Türkiye, yolsuzluk ve otokrasiye götüren eski Arap yoluna girmiş bulunuyor” görüşünü dile getiriyor.
“BU TÜRKİYE İÇİN MORAL BOZUCU”
Yolsuzluk soruşturması üzerine hükümetin polis ve savcı ile ilgili aldığı önlemlerin gerekçesi olarak “yumuşak darbeden söz edildiğine dikkat çekilen başyazıda şu savlar da öne sürülüyor:
“Bu Türkiye için moral bozucu. 11 yıla yakın bir süre iktidarda olan Sayın Erdoğan, kendi kaderini ve ülkenin kaderini birbirine karıştırıyor. Polis ve yargıya sert taktikleri kullanma istekliliği, hukuk üstünlüğünü zayıflatıyor. Kendi iktidarına herhangi bir denetimi tölere etmeyi reddetmesi ise demokrasiyi tıkıyor.”
Economist “Yazık olan şudur ki Sayın Erdoğan kısa bir süre öncesine kadar tarihe Atatürk’ten bu yana ülkesinin en büyük lideri olarak geçecekti” dedikten sonra ekonomik büyüme, yapılan reformlar ve ordunun kışla ile sınırlandırılmasına işaret ediyor.
ERDOĞAN’I SORUNLAR SARDI
“Ancak şimdi Sayın Erdoğan’ı sorunlar sardı” diyen Economist, başyazısına son verirken de “Hukuk sistemi, Sayın Erdoğan’ın gücü üzerindeki tek denetimdir” dedikten sonra şu savları öne sürdü:
“Gülencilerin etkisi sağlıksız ve Türkiye’nin tarafsız olabilmek için hukuka ve düzene ihtiyacı var. Ancak Sayın Erdoğan’ın diğer her şeye olduğu gibi polis ve yargıya da hakim olursa eğer daha kötü olacak.
Sayın Erdoğan, bu yılda yapılacak seçimlerde Türkye’nin cumhurbaşkanı olmak istiyor. Ancak, değişmezse Türkiye için yeni bir başlangıç yapmak daha iyi olur.”
***
Time: Skandal Erdoğan için kötü Türkiye için iyi
Time dergisi, Türkiye’deki son krizin, “Başbakan Erdoğan’dan çok, birkaç ay gibi kısa bir süre içinde olgunlaştığının işaretlerini veren Türk demokrasisinin gücünü sınadığına”, krizin sayesinde “gerçek bir demokrasinin” gerçekleşmesi şansının bulunduğuna inanıyor.
Türkiye’deki yolsuzluk soruşturması ve bunu izleyen gelişmeleri değerlendiren Time dergisi, “Erdoğan’ın sorunları, Türkiye için iyi” diye düşünüyor.
Time dergisinde yer verilen Karl Vick imzalı analizde “Türk hükümetini sarsan büyük yolsuzluk skandalı, Başbakan için kötü olabilir ama uzun vadede Türkiye için iyi” yorumu yapılıyor.
İktidar partisinin AK Parti olarak tanındığına dikkat çekerek “AK” kelimesinin anlamını da anlatan Time, partinin iktidara geldiğinde asıl söz verdiği şeyin reform olduğunun altını çizdiği analizinde iktidar partisinin artık “lekesiz” olmadığını, Erdoğan’ın da “yolsuzluk skandalının ağırlığı altında sendelediğini” öne sürüyor.
Time, yolsuzluk soruşturması üzerine yüzlerce polisin görevinden alındığına, savcı Muammer Akkaş’ın dosyasının elinden alındığına dikkat çekerken de şu değerlendirmesini yapıyor:
“Ancak bütün bunlar, herkesin gözü önünde ve sadece güçlendirici olarak nitelenebilecek bir kargaşa arasında cereyan ediyor. Yaz aylarında Türkiye çapında patlak veren sokak protestoları gibi, son kriz Erdoğan’dan çok, birkaç ay gibi kısa bir süre içinde olgunlaştığının işaretlerini veren Türk demokrasisinin gücünü sınıyor. Yaz protestolarını Başbakana olan korku nedeniyle görmezlikten gelen haber organları bu konuda nefes nefese çalışıyor.”
Time, Türkiye’deki “fay hattı”nın halen dindar iki politikacı arasında geçtiğine işaret ettikten sonra “Odak, olgular üzerinde kalırsa, medya ve yargı işini yaparsa eğer skandal, Türklerin şimdiye kadar tam olarak hiçbir zaman sahip olmadıkları şeyi sağlayabilir, yani gerçek bir demokrasi”
AJANSLAR