Büyük Rüşvet operasyonunda gözaltına alınanlardan İçişleri Bakanı Güler’in oğlu Barış, Bakan Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, Reza Zarrab ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında olduğu 16 kişi tutuklandı.
TÜRKİYE-Barış Güler ile Kaan Çağlayan, “Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek”, Reza Zarrab “Rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan ise “Rüşvet almak” gerekçesiyle tutuklandı.
***
Büyük Rüşvet operasyonunda gözaltına alınan 71 kişiden işadamı Reza Zarrab, bakan oğulları Barış Güler, Kaan Çağlayan, Oğuz Bayraktar ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 49 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklama talebi 3 savcının oybirliğiyle verildi. Mahkeme Barış Güler, Kaan Çağlayan, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ve işadamı Reza Zarrab 16 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Abdullah Oğuz Bayraktar, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Ali Ağaoğlu ile birlikte 23 kişi serbest kaldı
Büyük Rüşvet adıyla 17 Aralık’ta 3 ayrı soruşturmayla ilgili düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 71 kişiden işadamı Reza Zarrab, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 49 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye sevk edilen 14 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve işadamı Reza Zarrab da bulunuyor.
İşadamı Ali Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 22 kişi ise serbest kaldı. Oğuz Bayraktar ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 14 kişi ise serbest bırakıldı. Yurt dışına çıkış yasağı konulan şüpheliler, her hafta polis merkezinde imza atacaklar
SAVCILARDA İHTİLAF YOK
Başsavcı Turan Çolakkadı soruşturmayla ilgili gönderdiği yazıda, hukuki muhalefet halinde iki savcının oyunun yeterli olacağını bildirmişti. Verilen bu talimatın soruşturmanın önüne geçtiği iddia edilmiş ve tartışmalar yaşanmıştı. Savcılık sorgularından sonra tüm tutuklanma taleplerinde 3 Cumhuriyet savcısının oybirliği vardı.
Abdullah Oğuz Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Danışmanı Sadık Soylu, Bakanlık Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Bakan Müşaviri Mehmet Erdal’ın da aralarında bulunduğu 14 şüphelinin bırakılmasına, yakınları adliye önünde tekbir getirerek sevindi. Karanın gerekçesinde, “Delilleri yok etme, karartma ihtimali görünmediği, kaçma şüpheleri bulunmaması, suç vasfının değişmesi ihtimali nedeniyle mağduriyetlerine sebep olmamasından tutuklanma talebinin reddine” denildi.
8 AYRI DOSYADA 3 AYRI SUÇLAMA
– TOKİ dosyası: Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar’ın yer aldığı dosyada 23 şüpheli bulunuyor. Soruşturmayı savcılar Mehmet Yüzgeç, Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol yürütüyor.
Suçlamalar: Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyeliği, nüfuzu kötüye kullanmak, resmi belgede sahtecilik, imar kirliliği.
– Fatih dosyası: Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte 27 şüpheli var. Dosyaya savcılar Celal Kara, Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol bakıyor.
Suçlamalar: Rüşvet vermek ve almak. Başkan Demir’in kardeşi Sebahattin Demir’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.
– Kara para dosyası: Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın da bulunduğu dosyada 21 şüpheli var.
Suçlamalar: Altın kaçakçılığı, karapara aklama, rüşvet.
BİLA’NIN B’Sİ GEÇMEDİ
Fatih Belediye Başkanı Demir’in de ifadesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la ilgili bilgi verdiği iddiaları sosyal medyada yer aldı. Mustafa Demir’in avukatı Ramazan Dinç, müvekkilinin ifadesi tamamlandıktan sonra şu bilgileri verdi: “Bilal Erdoğan’la ilgili herhangi bir soru sorulmadı. Başkan da Bilal Erdoğan’ın ‘B’sini dahi söylemedi. Çıkan haberlerin tamamı yalan. Zaten bu haberler özellikle Twitter ve Facebook üzerinden sahte hesaplardan yayınlanıyor. Sorulan sorular arasında da ciddi suçlamalar yok. Soruşturma gizli. Soruları söylemem mümkün değil. Ancak basında çıkan iddiaların hiçbirini kabul etmiyoruz. Bu iddialarla ilgili de soru sorulmadı. Bu tarz çıkan iddialar masumiyet karinesini ve soruşturmanın gizliliğini ihlal ediyor. Bu konuda her türlü kanuni hakkımız da kullanacağız.”
İLK TUTUKLANAN BAŞKANIN KARDEŞİ
Emniyetteki sorgularının ardından 13 kişi salıverildi. Savcılığa ilk sevk önceki gün oldu. Aralarında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in Güngören Belediyesi’nde çalışan kardeşi Sebahattin Demir’in de bulunduğu 10 kişi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı-lığı’na gönderildi. “Rüşvet almak” suçlaması yöneltilen şüpheliler-den Sebahattin Demir, Kader Demir, Mustafa Bayhan, Yener Çavdar, Selim Velioğlu, Ümit İsa Döğer, İmren Özbey ve Hasan Yılmaz tutuklandı. İki kişi serbest bırakıldı.
***
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan toplam 91 kişiden 26’sı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklananlar arasında; İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Reza Zerrab da bulunuyor.
İstanbul merkezli yürütülen rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda adliyeye sevk edilen toplam 81 kişiden 24 tutuklandı. İş adamı Ali Ağaoğlu’n da ada aralarında bulunduğu 4 kişi, savcılık sorgunun ardından adli kontrol talebiyle serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Reza Zerrab bulunuyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gerçekleştirdiği rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda kapsamında önceki gün 10 kişi adliyeye sevk edilmiş, mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 8’i tutuklanmıştı. Dün de adliyeye 81 şüpheli getirildi. 4 savcı tarafından sorgulanan şüphelilerden 49’u tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Aralarında bakan çocukları Barış Güler ve Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Reza Zerrab’ın bulunduğu 16 kişi tutuklandı. İş adamı Ali Ağaoğlu, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Fatih belediye Başkanı Mustafa Demir ve Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Bayraktar, nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Böylece, soruşturma kapsamında adliyeye getirilen toplam 91 kişiden 26’sı tutuklanmış oldu.
AJANSLAR