Pokut ve Sal Yaylası

Pokut Yaylası’nda mis gibi bir havada, kuş ve böcek sesleri eşliğinde yağlı boya tablosu gibi manzaralar sizleri bekliyor.

“Pokut’un en eğlenceli taraflarından biri ise Pokut’tan Sal Yaylası’na yürümek. En fazla bir saat süren çok keyifli bir yürüyüş sonrası bir başka güzelliğe, Sal Yaylası’na varıyorsunuz. Burada dünyanın en lezzetli sucuğunu tatmayı unutmayın. Ayrıca harika dondurma yapıyorlar. Pokut ve Sal Yaylası’ndaki dağ evleri ya da bungalovlarda konaklama ücretleri kişi başı gecelik 200-500 lira arasında değişiyor.”

Rize Yaylaları son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldi.

Bu muhteşem yaylalarımızın başında Pokut Yaylası gelmektedir. Cennet Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde bulunan Pokut, ilçe merkezinden 1.5-2 saatlik bir ulaşım mesafede ve 2050 metre yükseklikte bulunmaktadır. Çamlıhemşin İlçesi’ne 15 km mesafede bulunan Pokut Yaylası, kendine has yapısıyla dikkat çekiyor. Yayla yollarının imkan verdiği taktirde Pokut yaylasından Hazindağ ve Sal Yaylasına da geçiş yapabilirsiniz.

Sal yaylası Çamlıhemşin ilçesinde 2000 metre rakımlı, geleneksel yayla ahşap evleri ile bozulmamış bakir özelliğini koruyan manzaralı bir yayladır. Pokut, sosyal medya fenomenlerinin keşfiyle Palovit Vadisi’nin üstünde 2000 rakımın üzerindeki yaylalar arasında özel bir yayla haline geldi. Bir çok kaynakta Potuk’un rakımı 2050 metre olduğu belirtilse de resmi kaynaklarda 2032 metre olarak geçmektedir. Ermenice’de ‘rüzgar alan vadi’ anlamına gelen Pokut yaylasının güney sırtında yer alan yerleşim alanları, bulutların üzerine resmedilmiş sıralı evler gibi tablo şeklinde görüntü verirken konaklayanlar için güzel bir manzara keyfi yaşama fırsatı veriyor.

Pokut Yaylasında ne yapılır?
Doğa yürüyüşü ve dinlenmek için muhteşem bir ortam olan Rize yaylaları, zengin biyolojik çeşitliliklerinin yanı sıra eşsiz bir ustalık mimari yapılara sahip. Geleneksel olarak Rize ve Çamlıhemşin’den gelen yerli halk özellikle ilk baharın sonlarında yaylalara geri göç ediyor. Daha çok temmuz ve ağustos aylarında buraya gelerek tatillerini geçiriyorlar. Yayla dönemi ise haziran-ekim dönemi olduğunu söyleyebiliriz. Pokut yaylası, Çamlıhemşin’in Makrevis, Ortan ve Pogina köyleri tarafından kullanılan bir yayla. Genelde 2 bin metreye yakın yükseltiden sonra bazı bitki türleri ve ağaçlar bulunmazken Pokut Yaylasında zengin ağaç topluluklarına rastlayabilirsiniz.

Bazı yapıların restore edildiği ve modern hale geldiği gözlerden kaçmıyor. Yaylada geleneksel ahşap yapıların en güzel izlerini görebilmek mümkündür. Pokut yaylasında 200-250 yıllık evler bulunuyor. Bölgede toplam 70-75 civarında ev olduğu bilinmekte. Pokut’ta 2 bin metre yükseklikte gün batımını bulut denizi üzerinde izlemek sizlere keyifli dakikalar geçirmenizi sağlar. Sırf bunun için bile yola düşülmeli. Özellikle gezginler ve fenomenler bu fırsatı değerlendirmeden dönmüyorlar. Harika doğa fotoğraflarıda yakalamanız mümkün. Zaten yaylaya gidip de sosyal medyayı ihya etmeyen yok! 1 gece kalırım diyenler eşsiz doğa manzarısını görüdekten sonra ya 2 ya da 3 gece kalıyorlar. Pokut Yaylasından Kaçkar Dağları’nı tüm heybetiyle görebilirsiniz. Özellikle tepelerden vadinin alt kısımlarına oturan sis önünüzde bulut denizini oluşturmaktadır. Günbatımını ve güneşin bulut içindeki dansını izleyebilirsiniz.

Pokut Yaylasında nerelerde kalınır?
Yaylada konaklama alternatifleri mevcut. Burada kalabileceğiniz birkaç motel ve pansiyon bulunmaktadır. EZGİTUR ailesi olarak sizleri yaylada ahşap yapıda temiz ve hijyenik ortamda konaklatmak isteriz.

Yukarı yayla geleneği sürüyor
Hemen her yaylada karşımıza çıkan yukarı yayla kavramı Pokut için de geçerli. Eskiden yaylada yaşayan yerli halk çoğu zaman Samistal yukarı yaylasını da tercih edermiş. Pokut daha küçük bir mera niteliğindeymiş. Yukarı yayla geleneği Hemşin yaylasında olduğu gibi hala birçok yaylada devam ettiriliyor. Ancak neredeyse 40 yıldır Samistal yerine bölge sakinleri Pokut’u tercih ediyor.

Çamlıhemşin’den gelen araç yolunun zahmetli olduğu ve ulaşımı zorlaştırdığını söylemeliyiz ancak yaylaya ulaştığınızda göreceğiniz heybetli manzara sizin yorgunluğunuzu alacak ve tüm olumsuzlukları yok edecektir. Yaylalar yüksek rakım ve dağlık bölgeler oldukları için yazın da gitseniz mutlaka soğukturlar. Hele geceleri iyice soğuk olduğunu söylemeliyiz. Bu nedenle yanınıza trekking ayakkabılar, yağmurluk, hırka, kazak, kalın çorap ve içlik gibi kışın da giyilen kıyafetler bulundurmanızda fayda var.

Küçük bir yer olmasına ve birkaç saat içinde tüm yaylayı gezerek bitirebilmeniz mümkün olmasına karşın daha çok vakit geçirmek isteyeceğiniz bir yer Pokut yaylası. Masalsı bir tarafı var ve masala inanmayan gerçeğe inanır mı dedirtecek güzellikte. Sessizlik, huzur ve dinlencenin en güzel halini sizelere hediye ediyor. Çocukken bulutları pamuk zannedip dokunmaya çalışanlar için şimdi o bulutların içinde yürüme fırsatı veriyor. Gürültü yok, şehrin kargaşası ve insan kalabalığı yok. Hayat durdurulmuş bir film seti gibi, zaman senin elinde akıyor. Sen istersen zaman içinde durduruyorsun zamanı. Bir sis basıyor, uzaktan ineklerin boynundaki çınlak sesleri geliyor, bir yerde köpekler havlarken kuşlar cıvıldıyor.

Yağmur başlıyor biraz sonra yine güneş açıyor. Soğuk olur yayla havası diye yanınıza kalın giysiler alıyorsunuz ama uçurumun kenarında kollarınızı açıp o mis havayı içinize çekmeyi, oksijen banyosu yapmayı da ihmal etmiyorsunuz. İşte yayla doğası bu. Sizi şaşırtırken bedeninize de ayrı bir direnç katar. Yine de dikkati ve doktorunuzun söylediği tavsiyeleri hatırlayın. Ancak tabii Pokut’ta güneşi doğurmadan günbatımını yaşamadan dönmeyin.

Pokut Yaylası’nda ne yenir?
Karadeniz demek süt ürünleri ve mısır unu demek. Mutfaktan tereyağı, kaymak, lor peyniri, bal, çay, mısır ekmeği eksik olmaz. Muhlamasız yayla olur mu sabahları. Tatlısı laz böreği ve sütlaçı olmayan bir Karadeniz yaylası var mıdır? Binbir çeşit otlar, lahana çorbası, karalahana ve pazı dolması, turşular ve balık çeşitleri mutfak zenginliğini gösteriyor. Pokut yaylasında et ve sebze çeşitleri epey lezzetli. Çahala ve husli çorbaları, kabak sütlacı yine yöresel lezzetler arasında. Meğo’ya yakınlığı nedeniyle karakovan balı da meşhur. Yaylada küçük ve büyük baş hayvancılık yok denecek kadar az. Su kaynaklarının da dar olduğu biliniyor.

Pokut Yaylası’na ne zaman gidilir?
Yukarıda da belirtiğimiz üzere yayla dönemi genel olarak bölge sakinleri için haziran ayının başından eylül ayı ortalarına kadar sürüyor.. Yani yaylalarda karlar erimeye güneş kendini göstermeye başladığında, çiçekler açar. Bitkiler kendini gösterir. Derlerde sular akmaya başlar. Bu vakitlerde ilçe ve kasabalardan yaylaya göçler de başlar. Pokut sakinleri daha çok temmuz-ağustos dönemi yaylaya gider. Bayram ve tatil dönemleri demografik anlamda yaylada yoğunluk artar. Tabii ağustos dönemi Pokut Yaylası gezginlerin de varış noktasıdır. Ekim ayından sonra yaylada kalmak zorlaşabilir. Ancak çatıya kadar kar olsa da yaylada kışı geçirenler de yok değildir. Tabii kışı yaylada geçirmek pek çok nedenle risklidir.

Pokut Yaylasına nasıl gidilir?
Yazının girişinde bahsettiğimiz gibi en güzel Rize yaylalarından biridir. Pokut yaylası Çamlıhemşin’e 15 kilometre uzaklıkta. Aslında kısa görünse de minimum 1.5 saatte gidiliyor. Çünkü dik yamaçların arasından giden toprak bir yol bulunuyor. Doğanın tabii hali bozulmasın diye yola çok fazla işlem yapmamışlar. Dolayısıyla yol gerçekten kötü. Bu yolu aracınızla gitmek istiyorsanız mutlaka 4×4 özellikli bir araç tercih edin. Normal binek bir araçla çıkmanız çok zor. Mümkünse yanınızda usta bir şoför olsun.

Bu arada Rize’den Pokut yaylasına şirketimiz günü birlik turlarda düzenliyoruz. Turlarımızı veya dolmuşları tercih edebilirsiniz. Otostop yapmak da tercihler arasında yer alıyor. Bazı pansiyon sahipleri konaklayanlara ücret karşılığı transfer hizmeti verebiliyor. Gitmeden önce araştırmakta fayda var. Bu arada Pokut yaylasından hemen yanındaki Sal Yaylasına maksimum 25 dakikada yürüyerek gidebilirsiniz.

Rize yayla turizmi ile öne çıkıyor…
Yayla kültürü Rize ve çevresinde çok yaygın. Yayla turizmi de yıllar içinde gelişme gösteriyor. Kültür ve Turizm bakanlığı’nın Turizm Eylem Planı içerisinde yayla turizminin önemi vurgulanırken yaylaların teleferik ile birbirine bağlanması projeleri de sıcak gündemini koruyor. Kaçkar Dağları’nın eteklerinde doğayla başbaşa kalabileceğiniz çok sayıda yayla bulunur. Handüzü, Çağrankaya, Vaşa, Petran, Demirkapı(Homeze), Sivrikaya, Anzer, Ovit, Gölyayla, Sal, Pokut, Hazindağ, Samistal, Golezana, Palovit, Elevit, Amlakit, Çat, Verçenik, Hacivanak, Aşağı Kavron, Yukarı Kavron, Ambarlı, Kito, Tahpur.

Yaylada yaşam Haziran ayının başından Eylül ayının ilk haftasına kadar sürüp giden üç aylık bir dönemi kapsıyor. Rize Valiliği’nin sitesinde yaylaların insanların bir araya getiren önemli bir kültür olduğu vurgulanırken, bereketi simgeleyen gülsuyu ile ıslatması anlamına gelen ve coşkuyla kutlanan bağbozumu bayramı “Vartavor” şenlikleriyle ünlü olduğu da ayrıca vurgulanıyor. Horon ve sisli manzaralar, yayla yaşamının vazgeçilmezlerinden biri olarak kabul ediliyor

Rize Çamlıhemşin’e bağlı Sal Yaylası rakımı 2700… Ünlü Pokut Yaylası yakınında bulunan Sal Yaylası Rize’de gezilecek yerler arasında. Peki Sal Yaylası konaklama seçenekleri neler? Sal Yaylası’na nasıl gidilir? Sal Yaylası kamp yapmak için uygun mu? ve araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, Sal Yaylası hakkında bilgi içeren detayları sizler için derledik.

Sal Yaylası Hakkında Bilgiler
2070 metre yükseklik ile Sal Yaylası Rize içinde bulunan yaylalara oranla biraz farklı. Çünkü Sal Yaylası çevresinde nehir veya ırmak bulunmuyor. Ünlü Pokut Yaylası’na yaklaşık 15 dakikalık uzaklıkta bulunan Sal Yaylası etrafı Hemşin mimarisi ile yapılmış evlerle sarılı. Kendinizi adeta bir Avrupa köyünde hissedeceğiniz yerleşim yapısıyla dikkat çekiyor. Tamamı ahşap olan evlerin uyumu görülmeye değer. Sal Yaylası hakkında bir diğer bilgi ise buranın sadece bir köy tarafından kullanılıyor olması. Çinçiva Köyü sakinlerinin kullandığı Sal Yaylası özellikle Temmuz ayından itibaren ilgi görmeye başlar ve bu Ekim ayına kadar da devam eder. En yakın köyün 45 dakikalık araç yolculuğu uzaklığında olması araç kiralama yaparak tüm ihtiyaçlarınızı karşılamaya ve gezinizi rahatça yapmanıza olanak verir. Çamlıhemşin gezi rehberi içinde de mutlaka uğranması gereken noktalar arasında.

Sal Yaylası Konaklama
Ayder Yaylası, Zilkale, Çamlıhemşin ve Huser Yaylasıgibi noktalara yakın konumuyla Sal yaylası konaklama için de hayli uygun. Özellikle Sal Yaylası kamp alanları ile kampçıların dikkatini çekiyor. Mis gibi Kaçkar esintileri eşliğinde bulutların arasında bir güne uyanabilir, kampın tadını çıkarabilirsiniz. Bölgede bulunan pansiyon ve bungalovlarda da aileniz ve sevdiklerinizle rahatlıkla konaklayabilirsiniz. 45 dakikalık uzaklıkta bulunan köye giderek ihtiyaçlarınızı rahatlıkla temin edebilir gün içinde geri dönerek tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sal Yaylası’nda Ne Yapılır?
Ladin ve kestane ağaçları kullanılarak Hemşin mimarisini yansıtan evleri ile güzel bir görünüm sunan Sal yaylasında mimarinin ve yeşilliğin tadını çıkarabilirsiniz. Gün boyu geniş düzlüklerinde yürüyüş yaparak zengin bitki çeşitlerini keşfedebilir, aileniz ve sevdiklerinizle piknik yapabilirsiniz. Sal yaylası kamp için uygun konumuyla kamp severler için de ideal bir nokta. Burada kamp kurabilir, yüksekliği sayesinde yıldızlara dokunacakmış gibi samanyolunu seyre dalabilirsiniz. Yaz aylarında yemyeşil görüntü sunan Sal yaylası kış aylarında da eşsiz bir görünüme bürünüyor. Sal yaylası hava durumu genellikle açık olduğundan ve ulaşımın kolay olmasından dolayı yılın hemen her dönemi rahatlıkla ziyaret edilebilir.

Sal Yaylası’na Nasıl Gidilir?
Rize Sal yaylası kaç km sorusunun cevabı 109 km… Bu da araba ile 2 saat 40 dakikalık bir yolculuğa tekabül ediyor. yolcu360’tan Rize araç kiralama seçeneklerine bakarak yayla için ideal aracı bulabilir ve yeşillikler içinde bir yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Trabzon yönünden gelecekler ise Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakarak bulacakları kiralık araç ile Sal yaylası’na 3 saatlik bir yolculuğun sonunda ulaşabilirler.