Şahinkaya Kanyonu

Türkiye, sahip olduğu eşsiz güzellikleri ile turistlerin vazgeçemediği bir turizm merkezidir. Ülkenin her köşesinde birbirinden kıymetli doğal güzellikler bulunmaktadır. Binlerce yıllık tarihe sahip bu topraklardan pek çok uygarlık geçmiştir. Bu medeniyetlerden her biri geride sayısız tarihi eser bırakmıştır.

Üç tarafı denizle çevrili bir yarımada olan Türkiye’nin birbirinden muhteşem sahil kentleri, kasabaları ve turistik merkezleri vardır. Kış turizmi ile de öne çıkmaya başlayan ülkemizin her bir yöresi apayrı turistik seçenekler sunmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin de son yıllarda yıldızı parlamaya başlamıştır. Şahinkaya Kanyonu gibi çok özel yerler binlerce ziyaretçinin akınına uğramaktadır.

Şahinkaya Kanyonu Nerede?

Samsun’un Vezirköprü ilçesi sınırlarında yer alan Şahinkaya Kanyonu doğal güzellikleri öne çıkmaktadır. Her yıl binlerce turistin, hem yurtiçinden hem de yurtdışından gelerek ziyaret ettiği Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu 2015 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Şahinkaya Kanyonu, Kızılırmak üzerindeki en dar ve uzun geçittir. Kızılırmak’ın yatağını derince biçimde yarması sonucu oluşmuş bir kanyondur. Şahinkaya Kanyonu 3.250 metre uzunluğundadır.

Şahinkaya Kanyonuna Nasıl Gidilir?

Yurtdışından ya da yurtiçinden gelen turistler önce Samsun il merkezine ulaşmaktadırlar. Samsun’a ise özel araç dışında karayoluyla, havayoluyla da ulaşmak imkanı mevcuttur. Samsun’da havalimanı vardır. Samsun’dan özel araçlarla ya da toplu ulaşım araçları ile Vezirköprü ilçesi ve Şahinkaya Kanyonu’na gitmek mümkün olmaktadır. Kanyona ulaşım 2 yerden sağlanmaktadır. Bunlar Çeltek ve Türkmen bölgeleridir.

Şahinkaya Kanyonu Oluşumu ve Özellikleri

Kanyonlar, yeryüzü üzerinde çökme veya tektonik hareketler sonucunda oluşmaktadırlar. Bu şekilde, özellikle su ve hava akımlarının aşındırma etkileri ile coğrafi yapılar üzerinde yarıklar meydana gelmektedir. İşte bu yarıklar genç vadi şeklinde bir görüntü ortaya çıkarır. Önce kanyonlarda yayla ya da ova görüntüsü olurken, kaynak suları da denize ulaşmak için bir akım yapar. Zamanla bu aşındırma sonucunda kanyonlar da şekillenerek son halini alırlar. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu da bu coğrafi hareketler ve yeraltı sularının aktığı bölgede yarattığı aşındırma neticesinde meydana gelmiştir.

Şahinkaya Kanyonu Kızılırmak üzerindeki en dar ve uzun geçittir. Kızılırmak’ın yatağını derince biçimde yarması sonucu oluşmuş bu kanyon tam olarak 2,5 km uzunluğundadır. Kayalıkların suya olan yüksekliği 324 metredir. Altınkaya Barajı’nın yapılmasıyla birlikte, kanyonda tekneler çalışmaya başlamış ancak turizme kazandırılması son yıllarda olmuştur.

Şahinkaya Kanyonunda Konaklama

Şahinkaya Kanyonu için gelen ziyaretçiler Samsun kentinde değişik konaklama olanakları bulabilmektedirler. Beş yıldızlı otel seçenekleri olduğu gibi daha farklı seçeneklerde oteller de bulunmaktadır. Samsun şehir merkezinin dışında da değişik oteller mevcuttur.
Hem Samsun ilinde hem de Vezirköprü ilçesinde yöresel nefis lezzetleri tatmadan ayrılmamak gerekir. Karadeniz mutfağının bilinen hamsisi, mısır ekmeği, kuymağının yanında Samsun pidesi ve diğer lezzetleri keşfedilmelidir.

Şahinkaya Kanyonunda Yapılacaklar ve Gezilecek Yerler

Son yıllarda kanyon, Samsun civarında adeta turizm merkezi olmuş durumdadır. 2015 yılında tabiat parkı ilan edilen Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu her yıl binlerce ziyaretçi çekmektedir.

Uzun ve keyifli doğa yürüyüşleri yapılmaktadır.

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonunda tekne turları yapılabilmektedir. Turlar 1 saat sürmektedir ve mükemmel bir seyir zevki vermektedir.

Şahinkaya Kanyonunda doğal mağara oluşumları da dikkat çekmektedir.

Yabani hayvanların da yaşam alanın ana bitki örtüsünü kızılçam ve meşe oluşturmaktadır.

Vezirköprü’den yaklaşık 17 km uzaklıkta Türkmen bölgesi bulunmaktadır. Otomobille virajlı bir yoldan devam edilmektedir Muhteşem bir manzarası olan bu yere henüz tesisler yapılmaktadır. Halen kurulu olan kamelyalarda nefis manzara eşliğinde piknik yapmak imkanı mevcuttur.

Burada tekne turları yapılabilmektedir. Saat 11.00-17.00 arası her saat tekne turu bulunmaktadır.

Çeltek Bölgesi, Vezirköprü’den yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Burada bir balık lokantası bulunmaktadır. Tekne turları saat 13.00-15.00 arası her saat tekne turu bulunmaktadır.

Şahinkaya Kanyonu için gelen ziyaretçiler Vezirköprü diyarını da gezmeden ayrılmamaktadır. Vezirköprü de tarihi bir şehirdir. Samsun’daki Osmanlı eserlerinin %80’i bu ilçede yer almaktadır.

Taşmedrese, Vezirköprü’de olup mutlaka gezilmesi gereken tarihi bir yerdir.

Taşhan da mutlaka görülmesi gereken bir başka mekandır.

Kurşunlu Camii, ziyaret edilecek güzel bir yerdir.

Vezirköprü’ye ait yöresel eşyaların görülebileceği güzel bir yer de Abdullah Derici Konağı’dır. Bu konak ve eşyalar ziyaretçilerden büyük ilgi görmektedir.

Eşsiz güzellikte manzaraya sahip bulunan Şahinkaya Kanyonu bilhassa fotoğraf çekmek isteyenler için nefis bir görsel şölen oluşturmaktadır.