Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitinginde, ‘Twiter mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız. Dış dünya şöyle der böyle der beni bağlamaz’ diye konuşmasından birkaç saat sonra Türkiye’de Twitter’a erişilememesi uluslararası medyada da geniş yer buldu.
REUTERS: Reuters, Twitter’a gelen yasağı, “Hükümete büyük zarar veren yolsuzluk skandalıyla boğuşan Erdoğan’ın sosyal medyaya müdahale edeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Türkiye’de insanlar Twitter hesaplarına erişemez oldu” diye dünyaya duyurdu. Twitter hesaplarını açmaya çalışan insanların, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) “Bu internet sitesi (Twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)’nin 20032014 tarih ve sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” mesajı ile karşılaştığı belirtilen haberlerde, Twitter yasağının, bazı kullanıcıların Erdoğan’ın çevresindeki insanların yaptığı iddia edilen yolsuzluklara kanıt olabilecek belgeleri ve ses mesajlarını paylaşmasından sonra geldiği belirtildi.
San Francisco merkezli Twitter kuruluşu, resmi bir açıklama yapmadı ancak konuyla yakından ilgilendiklerini belirtti. Twitter ayrıca Türkiye’deki Twitter kullanıcılarına, SMS olarak nasıl mesaj atabileceklerini açıkladı.
NBC: ABD’nin önde gelen yayın kuruluşlarında NBC de, web sitesinde yer alan haberinde, Başbakan Erdoğan’ın tehditlerinden sonra, Türkiye’de Twitter’in bloke edildiğini duyurdu. Başbakan Erdoğan’ın sosyal medyayı kapatma tehdidinin ilk olmadığına değine NBC, Erdoğan’ın 6 Mart’ta ATV televizyon kanalında yaptığı konuşmadaki “Bu milleti Youtube’a Facebook’a yediremeyiz. Atılması gereken adım neyse biz bu adımı en kesin hatlarla atacağız. Kapatılmaları da dahil” sözlerine yer verdi.
CNN: Türkiye’de yapılacak yerel seçimlere dokuz gün kala gelen yasak geldiğine dikkat çekilen CNN haberinde, “Hükümet, Erdoğan’ın kabinesinde yer alan eski dört bakanın karmakarışık bir yolsuzluk soruşturması ile bağlantılı sosyal medyada çıkan utanç verici sızıntıları engellemek için çalışıyor. Erdoğan yolsuzluk soruşturmasının bir darbe planı olduğunu iddia ediyor” denildi.
Erdoğan’ın aile bireyleri, bakanlar, üst düzey yöneticiler ile yaptığı, başka yetki konuşma kayıtlarını yansıttığı öne sürülen belgelerin son haftalar içinde günlük bazda sosyal medyaya sızdığını belirten CNN, Erdoğan tarafından “ahlaksızca düzenlenmiş malzeme” olarak tanımlanan kayıtların CNN tarafından teyit ettirilmesinin mümkün olmadığına değinerek, “Ama Başbakan Erdoğan’ın, bir muhalefet liderinin konuşmasının canlı yayınını sansür etmesi için bir televizyon kanalının üst düzey sorumlusunu azarladığı yolunda çıkan ses kayıtları ve haberleri kendisinin doğruladığına haberinde yer verdi. CNN, Çarşamba günü Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin olağanüstü oturumunda, muhalefetin tüm girişimlerine karşın yolsuzluk soruşturma iddianamelerinin okunmasını önlemeyi başardığına da dikkat çekildi.
AP: Dünyanın önde gelen ajanslarından Associated Press de (AP), Twitter yasağını Türkiye Twitter’a girişi bloke etti başlığıyla duyurdu. Türkiye’nin yerel seçimlere yaklaştığı günlerde, sosyal medyada hükümetin saygınlığını küçük düşürecek sızıntılar olduğunu belirten AP, Başbakan Erdoğan’ın Bursa mitingindeki konuşmasının ardından birkaç saat sonra Twitter’a erişimin kesildiğini belirtti. Avrupa Komisyonu Başkan yardımcısı Neelie Kroes’in Türkiye’de uygulanan yasağı kendi Twitter hesabından attığı mesajla eleştirerek, “Yersiz, gereksiz ve korkak bir yaklaşım” olarak değerlendirdiği bilgisini haberine ekleyen AP, Kroes’in “Hem Türk halkı hem de uluslararası toplum bunu bir sansür olarak değerlendirecektir” dedi.
BBC: İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye’deki Twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesine erişemediklerini yazdı.
BBC, Twitter engelinin Başbakan Recep Erdoğan’ın Bursa’daki konuşması sırasında “Twitter’ın kökünü kazıyacağız” açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.
FINANCIAL TIMES: İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’deki Twitter yasağını “Türkiye Twitter’a erişimi engelledi” başlığı ile duyurdu.
Perşembe gecesi Türkiye’de Twitter’a erişimin Başbakan’ın sosyal medyaya yönelik “kökünü kazıyacağız” ifadelerinin ardından engellendiğini yazan Financial Times, Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, şirketin Türkiye’deki mahkeme kararına uymadığı gerekçesiyle Twitter internet sitesini yasaklamaktan başka seçenekleri olmadığı açıklamasını aktardı.
Hükümetin Twitter aracılığıyla internete sızdırılan bir dizi ses kayıtlarına maruz kaldığına vurgu yapan gazete, Başbakan’ın kendi ve oğlu arasında olduğu iddia edilen telefon görüşmelerinin sahte olduğunu söylediğini aktardı.
GUARDIAN: İngiltere yayınlanan Guardian gazetesi de haberi “Başbakan’ın sosyal medyaya saldırısının ardından Türkiye’de Twitter kullanımını yasakladı” başlığı ile duyurdu. Başbakan Erdoğan’ın internete sızan ses kayıtlarının ardından sosyal medya sitelerini kapatmaya yönelik tehditlerde bulunduğunu hatırlatan gazete, iki hafta önce Başbakan’ın Facebook ve Youtube internet sitelerini yasaklama fikrinde olduğunu ancak bunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından reddedildiğini bildirdi.
TSR: İsviçre’nin devlet televizyonu TSR de Başbakan Erdoğan’ın “Twitter mivitir hepsinin kökünü kazıyacağız” açıklamasını flaş haber olarak verdi.
TSR Televizyonu, Erdoğan’ın 30 Mart yerel seçimlerden sonra Youtube ve Facebook’u da kapatabileceği doğrultusunda sözler sarf ettiğini dile getirdi. TSR konu ile ilgili yorumunda “Erdoğan hem içeriye hem de dışarıya meydan okuyor” yorumunu yaptı.