Denizli kebabı ağzının tadını bilenlere'

Denizli’ye özgü olan ve 1920’lerden bu yana lezzetiyle ün salan Denizli kebabını yapan işletmeler, bu yemeğin elle yenilmesi geleneğini sürdürmek için çatalsız servis yapıyor.
Denizli kebabı kuzu etinden hazırlanıyor. Önce İkiye ardından da sekiz parçaya ayrılan kuzu, paslanmaz demir şişler ile iki tarafından şişlenerek, fırına özenle sıralandıktan sonra pişmeye bırakılıyor.
Pişen etler, çift kefeli oturak terazi ile tartılıyor. Tahta üzerindeki pidenin üstüne yerleştirilen kebaplar, satırla kesilerek servis tabaklarında servis ediliyor.
Ustaların 1920’lerde Denizli kebabını ilk olarak elle servis etmesi bir usul, gelenek halini aldığından bugün de geleneği devam ettirmek ve ustalara saygı göstermek için servis çatalsız yapılıyor. Elle yenilmesi kebabın bir özelliği olarak kabul ediliyor.
Denizli’nin tanınmış kebapçılarından Hüseyin Manisa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kebabın lezzetli olmasında ustalık becerisi, fırının seviyesi, etin pişme derecesi, ustanın etleri doğramasının önem taşıdığını etti.
Hüseyin Manisa, ”Kebabın lezzetini bilenler başka şehirlerden sipariş veriyor. Kargo ile gönderiyoruz. İnternet sitemizi de daha aktif hale getireceğiz. Kebabın kilosu 60 liradan satılıyor” dedi.
Eski ustaların kebabın yanında çatal vermediğini, bunun bir gelenek halini aldığını anlatan Manisa, elle yemenin kebaba ayrı bir keyif ve lezzet kattığını söyledi.
Müşterilerden Cihan Tan da İzmirli olduğunu, 32 yıldır Denizli’ye her gelişinde mutlaka kebap yediğini anlattı. AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.