Dünya Havlu-Bornoz Günü Denizli’de kutlandı

Denizlili-tekstilciler-bornoz-2014-1Bugün 6 Mart Dünya Havlu-Bornoz Günü.

Türk havlusundan dünya markası yaratan Denizlili tekstilciler bornoz giyerek bu günü kutladılar

Dünya Havlu-Bornoz Günü Denizli’de kutlandı. Kutlamalara Denizlili tekstilcilerin yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. Kutlama kapsamında Bakan da dahil olmak üzere herkes bornoz giyerek sokağa çıktı.

Delikliçınar Meydanı’nda bu yıl ikincisi düzenlenen “6 Mart Dünya Türk Havlu-Bornoz Günü” etkinliğine katılan Zeybekci, dünyada en çok havlu ve bornozun Denizli’de üretildiğini belirtti. Havlu ve bornoz kullanımının Denizli’de binlerce yıl öncesinden başlayan bir kültür olduğunu bildiren Zeybekci, dünyada tüketilen bir ürün haline geldiğini ve Türkiye’de en fazla üretiminin Denizli’de yapıldığını ifade etti.

Havlu ve bornozun dünyaya Türkiye’den yayıldığını, tarihte bununla ilgili kayıtların bulunduğunu kaydeden Zeybekci, İngilizler’in Türkiye’de görüp tekniğini çözdükleri ve ürettikleri bu ürünü kraliçeye “Türk havlusu” olarak hediye ettiklerini ve dünyaya yayılışın da buradan başladığını söyledi. Türk havlusunun dünyada bir marka olduğunu dile getiren Zeybekci, “Bugün ABD, İngiltere veya dünyanın bir başka yerinde havlu ve bornozun kalitesinden övgü ile bahsedilecekse, ‘Türkiye’de üretildi’ denir. ABD’nin en lüks otellerinde, havlu ve bornozların üzerinde “Türkiye’de üretilmiştir” diye yazılır, çünkü anavatanı Türkiye’dir. Anavatanın neresi olduğu konusunda tartışmaya girecek değilim ama bugün son 15 yıllık süreçte havlu ve bornozun en çok üretildiği yer Denizli’dir” diye konuştu.

En büyük hamam da Türkiye’de

Denizli’de havlu bornoz üretiminin, geçmişten gelen ve geleceğe kıvançla taşınacak bir meslek olduğunu bildiren Zeybekci, “Dünyanın en büyük hamamları da Denizli’de. Laodikya’da dünyanın en büyük hamamları var. İnşallah etkinliği bundan sonra dünyanın en büyük hamamlarının olduğu yerde kutlarız. Bornoz üreticisi arkadaşlarımız, tekstilcilerimiz ve ihracatçılarımızdan o tezgahlarımızın sesinin, o haşılın kokusunun, o konfeksiyon makinelerinin seslerinin kıymetini bilmelerini istiyorum. Ayrıca o ses ve kokuların artarak devam etmesini, ülke ve Denizli ekonomisine, ihracatına, istihdamına, refahına daha nice katkılar getirmesini diliyorum” dedi.

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, Bakan Zeybekci’ye konuşmasının sonunda, Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan ve Osmanlı padişahı IV. Murat’a ait “bornoz” adıyla bilinen hamam ve banyo giysisinden esinlenilerek Buldan’da el dokuması tezgahında dokunan “Hamam Gömleği” giydirdi. Sunucunun “Hamam Gömleğini” IV. Mudat’ın giydiğini tekrarlaması üzerine Zeybekci, “Bir IV. Murat giymiş, bir de ben giyiyorum” diyerek espiri yaptı.

Törene, Vali Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, diğer protokol üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.