Cüneyt Arcayürek: Adalet?

Cüneyt Arcayürek-2013-1YAZARLAR-Bu memlekette adalet ne zaman var oldu ki…
Dönemler geldi geçti.
Her dönemde gündemde tartışmalı konu adalet!
Örneğin, bugün iktidarda olanların pek övdükleri DP’nin Meclis Grubu’na yönelik eleştiriyi, TBMM’ye yönelik diye mahkemenin verdiği hapis kararını bozan Yargıtay’ın ilgili dairesinin başkanı Baha Bey’i bir gecede emekliye ayıran Menderes döneminde mi adalet vardı?.
Ya Nâzım’ı entipüften bir gerekçeyle 28 yıl hapse mahkûm eden mahkeme mi adaleti temsil ediyordu?
Menderes ve arkadaşlarına idam kararı veren ve sanık iskemlesinde oturanlara “sizleri buraya gönderen kuvvet böyle istiyor” diyen Yassıada’daki özel mahkeme mi memleketimde adaletin var olduğunu kanıtlıyor?
***
Geçmişte demokrasinin var olmadığı bu ülkede adalet aranamayacağını öne süren görüşlere hak verelim.
Peki, ama sözüm ona demokrasinin artık tartışılmadığı, yargının da bağımsız olduğunun iddia edildiği Türkiyemizde …
….Ergenekon, Balyoz davalarını gören özel mahkemelerin kararları mı adalet dağıttı?
RTE’nin her fırsatta kötülediği Batı dünyasında bizdekine benzer yargı kararlarıyla adaletin yozlaştırıldığına hiç tanık oldunuz mu?
Bugün hâlâ uzun tutukluluk tartışılıyor.
Hâlâ uzun tutukluluğa karşı çıkan Anayasa Mahkemesi kararının, her suçtan yatan uzun süreli tutuklulara uygulanıp uygulanmayacağı tartışılıyor.
Hâlâ Anayasa Mahkemesi’nin kararı bireysel bir başvuruya dayanıyor; içeride yatan beş milletvekiline emsal teşkil etmeyeceği gerekçesiyle beş milletvekilinin tahliye başvuruları reddediliyor.
***
Başka herhangi, ama demokratik bir ülkede olsa Diyarbakır mahkemesinin kararı üzerine hak ve adalet arayan bütün partiler, sivil toplum örgütleri, o gün, o saat ayağa kalkar; ama…
….bizde yalnız o milletvekillerinin bağlı olduğu parti BDP tepki koyuyor.
Ötekiler? Hani seçilmiş olan ve uzun tutukluluk süreci yaşayan vekilin derhal tahliye edilmesini yıllarca savunan, bu konuda adalet arayan CHP’den, MHP’den tık yok!..
Uyanırlar belki.
İktidardaki AKP de sözcüsü Hüseyin Çelik gibi düşünüyorsa belki, ama belki KCK’den sanık beş milletvekilinin tahliyesi gerektiğini içeren, o da Kürt seçmeni yanında tutmak için karşı görüş söylemeye başlayabilir.
***
Fakat Türk’e ayrı Kürt’e ayrı adalet uygulanmadığını kanıtlama fırsatı yaşama geçirilmek isteniyorsa, sağdan sola bütün partilerle demokratik kuruluşlar birlikte mitingler düzenlemeli…
….kırk yılın başında bir kez olsun, adaleti birlikte aradıklarını bu ülkenin insanlarına kanıtlamalılar diyesi geliyor insanın..
…amma velakin böylesi yaşamsal bir konuda bu ülke partilerinin el ele vermelerini beklemek, elbette safdillik olur, değil mi?
***
Gazetelerin birinci sayfalarına bir göz atın.
Bir yanda beş milletvekilin tahliyelerini reddeden mahkeme kararı…
…bu haberin yanı başında Gezi olaylarında yola, ağabeylerine özenerek “hükümet istifa, faşizme ölüm” yazdı diye, 6 yıla kadar hapsi istenilen 13 yaşında çocuğun haberi!
Bu haberlere neden hayret ediyor, adaletin bu denli gaddar, dengesiz oluşuna karşı çıkıyorsunuz?
Bu ülkede gencecik bir insan, yaşı büyütülerek idam edildi.
O dram 12 Eylül askeri vesayet günlerinin marifetiydi pekâlâ…
….bugün 13 yaşında bir çocuğu yargılamak ise askeri vesayet yerine geçen sivil vesayetin eseri değil mi?

Cumhuriyet

Leave a Reply

Your email address will not be published.