“Murat Belge, Hasan Cemal, Ömer Laçiner, Ümit Kıvanç, Ali Bayramoğlu, Mehmet Altan, Ahmet Altan, Baskın Oran, Ufuk Uras, Doğan Tarkan, Halil Berktay vb. gibi ünlü ya da ünsüz, küçük ya da büyük çok sayıda ismi düşününce insanın aklına ister istemez şöyle bir soru geliyor:
Liberaller ya da sol liberaller arasında yaptığı işe, aldığı ideolojik ve siyasal tutuma, içinde bulunduğu eyleme inananlar var mı?
Kuşkusuz olabilir. Sayıları fazla olmasa da bazı liberal ve sol liberaller yaptıkları işe inanıyor ve bir demokrasi mücadelesi verdiklerini düşünüyorlar.
Ancak şu açık ki; Türkiye’de pasif karşıdevrimi gerçekleştirenler ve bu amaçla bir dizi ahlaksız siyasal tertip kuranlar durumun farkında ve bu isimleri ustaca kullanıyorlar.
Bütün dünyada böyle kişilere ‘kullanışlı aptallar’ bu tutuma da ‘kullanışlı aptallık’ deniyor. Bu deyimin daha çok istihbarat örgütlerinin kullandığı bir kavram olması ayrıca dikkat çekiyor. Özellikle belirtmeliyim ki, ‘kullanışlı aptallık’, doğrudan görevli elemanlara göre daha işlevli ve ikna edici olduğu için çok değerli sayılıyor. Çünkü ‘kullanışlı aptallar’, görevleri nedeniyle çıkar elde etseler bile, esas olarak yaptıkları işe inanıyorlar.
Ancak bu durum, yani yaptıkları işe inanıyor olmaları, onların tarih önünde topluma ve insanlığa karşı işledikleri suçu hafifletmiyor. ‘Gönüllü aptallık’ da denilebilecek bu durum, insanlığın biriktirdiği bütün ilerici değerlere karşı ihaneti, masum bir yanılgı haline getirmiyor. Çünkü ortada genel olarak ve sadece basit yanılma ya da saf bir inanma durumu değil, elde edilen büyük çıkarlar ve aktarılan ciddi düzeyde paralar var. En azından bazı kişiler için yüksek ücretle gazetelere yazdırılan yazılar, paralı konferanslar, televizyon programları ve alınan danışmanlık hizmetleri, bu para ve çıkar aktarımının araçlarını oluşturuyor.”
***
Yukarıdaki satırları, yakından tanıdığınız gazeteci kardeşim Merdan Yanardağ’ın henüz dumanı üzerindeki son kitabı “Liberal İhanet”ten aldım.
Kitabın alt başlığı da en az ismi kadar ilginç:
“Siyasal İslam’a Biat Edenler!”
Merdan, soysuzlaşmayı ve itibarsızlaşmayı göze alarak, gerçek demokrasi, gerçek özgürlük, adalet, laiklik, sosyal devlet gibi kavramlara ihanet eden “liboşların” ipliğini bir bir pazara çıkarmış…
Aslında siz de çok yakından tanıyorsunuz bu tipleri…
Nerede Türkiye’yi bölmek veya din devletine dönüştürmek isteyen varsa; bunlar orada…
Atatürk’ü beğenmezler; “faşist” ilan edip ilke ve devrimlerini yerden yere vururlar…
Bütün dünyada hayranlık uyandıran “cumhuriyet mucizesi”ni yaratan kahramanlara “diktatör” diyerek, gerçek diktatörlerin, dinci ya da ırkçı faşistlerin yanlarında yer alırlar…
O kadar onursuzdur ki bunlar, aralarında Ermeni olduğu halde utanmadan “şeriat” hedefleyen dinci iktidara danışmanlık yapmayı kabul edenler bile bulunur!
***
Sözü çok uzattım, yine Merdan’dan yapacağım alıntıyla bitireyim:
“Türkiye, dünyada örneği görülmemiş bir aydın ihaneti yaşadı. Solun bir kesiminin bile celladına aşık olduğu bir dönemden geçildi. Bu süreçte asıl belirleyici rolü ‘sağlı sollu liberaller’ oynadı. Türkiye hâlâ bu dönemi ve ‘yeni gerici tarihsel blok’un hegemonyasını aşmaya çalışıyor. Gezi Direnişi ve Haziran Eylemleri’nin tarihsel anlamı budur.”
LİBERAL İHANET
Türü: İnceleme
Yazan: Merdan Yanardağ
Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi
Baskı tarihi: 2014, Ekim
Sayfa sayısı: 263
Fiyatı: 18 lira.
Not: Yazar, sevdiğim ve güvendiğim bir arkadaşımdır.
KÖY ENSTİTÜLÜ GENCİN PARMAK ISIRTAN ÇALIŞMASI!
Ünlü dilbilimci ve yazar Emin Özdemir, büyük bir boşluğu dolduracak yeni bir sözlüğe imza attı:
Edebiyat sözlüğü…
83 yaşındaki bu delikanlıyı seviyorum!
Durmaksızın çalışıyor, üretiyor ve bize birbirinden değerli eserler armağan ediyor.
Neden mi yorulmuyor?
Çünkü o bir Köy Enstitülü, yorulmak genlerinde yok!
Önce Pamukpınar Köy Enstitüsü’nü, sonra Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmiş…
Amerika’da Colombia ve İndiana Üniversitelerinde ‘metin hazırlama ve anlatım teknikleri’ konusunda eğitim görmüş…
Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Temel Türkçe Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış…
Türk Dil Kurumu’na emek vermiş…
***
Edebiyat Sözlüğü, edebiyatın temel kavramlarını…
Yani, Türk edebiyatının gelişim evrelerini…
Bu evrelerde ortaya konan ürünlerin türsel ve biçimsel özelliklerini…
Bunların dokusunda yer alan söz ve anlam sanatlarını kapsıyor.
Sadece edebiyat öğrencileri ve öğreticileri için değil; edebiyat bilgilerini tazelemek ya da zenginleştirmek isteyenler için de biçilmiş kaftan bu sözlük…
Meraklısına duyurulur!
EDEBİYAT SÖZLÜĞÜ
Türü: Sözlük
Yazan: Emin Özdemir
Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Baskı tarihi: 2014, Ağustos
Sayfa sayısı: 407
Fiyatı: 28 lira.
Aydınlık