Necati Doğru: 50 kere maşallah!

Necati DOĞRU-1YAZARLAR-Su gelir dere tepe gibi oldu ve sonunda “Başbakan Hısım Akraba Üniversitesi” kurulması için TBMM’ye kanun teklifi de verildi.
41 kere derler!
50 kere maşallah!
Kem gözlere şiş girsin.
Çekemeyenler çatlasın.
Allah nazardan saklasın.
Neden 50 kere maşallah?
Çünkü Başbakan’ın kızı, oğlu, damadı, eltisi, damadın ağabeyi, çocuklara burs veren işadamının eşi, onun görümcesi, görümcenin eniştesi hep birlikte İstanbul’un 50’nci üniversitesini kuracaklar.
İstanbul’da 49 üniversite var.
50’ncisi hısımlardan geliyor.
* * *
Tayyip Erdoğan, imam hatipçi olarak biliniyor. Hakkını da veriyordu. İktidarı döneminde son 10 yılda 5 Milli Eğitim Bakanı değiştirdi. Her yeni bakan geldiğinde ilk demeci; “Halkımızda ciddi imam hatip talebi var” demek oldu.
Ortaokul bırakmadılar.
Hepsini imam hatip yaptılar.
Lise bırakmadılar.
Hatipleştirdiler.
İmam hatipleri devlet kuruyor.
Hısımlar ise üniversite dikiyor.
Büyük dönüşüm, değişim!
“Halkımızda ciddi imam hatip talebi varsa” Başbakan’ın hısım akrabaları ile onların eltileri ile görümceleri neden “vakıf üniversitesi mütevelli heyeti” olmak için Büyük Millet Meclisi’ni kanun yapmaya zorluyorlar?
* * *
İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun 30’a yakın şehrinde 1 tane dahi vakıf üniversitesi yokken niçin İstanbul’da 40 vakıf üniversitesi varken 41’inci vakıf üniversitesi de kuruluyor?
Adı vakıf üniversitesi.
Kâr peşinde olmaması, şehir seçmemesi, bölge ayrımı yapmaması gerekirken Başbakan’ın hısım ve akrabaları niçin İstanbul’u seçtiler. İstanbul ağzına kadar vakıf üniversitesiyle doldu.
İnsan kuşkulanıyor!
Kıymetli bir devlet arazisi mi?
Değerli bir kamu binası mı?
Pırlanta bir belediye malı mı?
Tahsis bekliyor.
Kur vakıf üniversiteni.
Kap iktidardan hazine arazisini, kamu binasını, belediye malını… Hep böyle geldi. Türkiye’deki 69 vakıf üniversitesine şu son 10 yılda hangi devlet arazileri ile kamu mallarının Bakanlar Kurulu kararıyla tahsis edildiğinin listesini buraya yazsam sığmaz.
* * *
Sadece bir örnek yazayım.
Özelleştirme Yüksek Kurulu; Başbakan ve 4 bakandan oluşur. Bu yüksek kurul, TEKEL’in İstanbul Kartal’da toplam 460 bin metrekare (460 dönüm, yani 46 hektar) arazisini 28 Kasım 2008 tarihinde Özelleştirme İdaresi’nden alıp Maliye Bakanlığı’na hibe etti. Maliye Bakanlığı da kendisine hibe edilen bu 460 dönüm şehir arazisinin içinde bir pırlanta gibi durmakta olan toplam 296 bin metrekarelik (296 dönüm yani 29 hektar) bölümü; 9 Şubat 2009 tarihinde İstanbul Şehir Üniversitesi adına “irtifak hakkı tahsisi” yoluyla 49 yıllığına Bilim ve Sanat Vakfı’na devretti. Bilim ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başbakan’a ve AKP’ye çok yakın isimlerden kuruluydu. TEKEL’in arazisini Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz (CHP’li) halk için park yapayım diye istedi, vermediler. Kartal halkı protesto yürüyüşü yaptı, polisle biber gazıyla dağıttılar.
Transfer!
Yabancı yatırımcı gelip Türkiye’nin devlet ve özel sektör elindeki kârlı, verimli, pazar payı yüksek şirketlerini alınca sevinmemizi söyleyenler “kâr transferlerini” genelde görmezden gelirler. Bu yıl kar transferi patlama yaptı.
Kâr transfer tablosu söyle:
2007: 2 milyar Dolar.
2008: 2. 9 milyar Dolar.
2012: 2.6 Milyar Dolar.

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.