Rahmi Turan: Aldatılıyoruz!

Rahmi Turan-2013-12013 enf­las­yo­nu yüz­de 7,4 ola­rak açık­lan­dı ama…

Bu iş­te bü­yük oyun var!

Hal­kın kul­lan­dı­ğı en önem­li mad­de­le­ri ve gı­da­la­rı enf­las­yon lis­te­si­ne al­mı­yor­lar!

Elek­trik, tüp­gaz, do­ğal gaz, su, al­kol­lü iç­ki­ler ve önem­li gı­da mad­de­le­ri lis­te­ye alın­ma­yıp, enf­las­yon kâ­ğıt üze­ri­nde dü­şük çı­ka­rı­lı­yor. Son­ra da, “Enf­las­yon dü­şü­k” diye ça­lı­şan­la­ra çok az zam ya­pı­lı­yor.

Tam bir al­dat­ma­ca! Ayıp­tır ya­hu!

İş­te enf­las­yon lis­te­sin­de olan­lar!

Hor­tum, yaş pas­ta, an­tep fıs­tı­ğı, leb­le­bi, mad­len çi­ko­la­ta, ruj, oje, fa­ni­la, iç ça­ma­şır­la­rı, cam, mus­luk, ki­lit, tül per­de, so­ba bo­ru­su, bö­cek ila­cı, ça­lı sü­pür­ge, gün­de­lik­çi ka­dın üc­re­ti, en­jek­tör, ya­ra ban­dı, göz­lük ca­mı, pa­ti­naj zin­ci­ri, oto pas­ta­sı, pin­pong to­pu, le­go, flüt, Spor To­to, Mil­li Pi­yan­go, ha­mam üc­re­ti, ka­la­mar-ah­ta­pot, ka­ri­des, ba­lık yu­mur­ta­sı (hav­yar), mer­mer, ki­reç­ta­şı, zım­pa­ra, yem, çik­let, is­pir­to, çu­val, sut­yen, kü­lot, ke­res­te, cd-ka­set, tuğ­la, al­çı, te­ne­ke ku­tu, fi­şek, oto jan­tı, kor­na, elek­trik sa­ya­cı, ten­ce­re, çöp se­pe­ti, am­pul, pil, tor­na­vi­da, kum, di­ken­li tel, di­kiş ma­ki­ne­si, mat­kap ucu, ka­dın ba­ğı, ki­re­mit, ya­pış­tı­rı­cı­lar, mü­rek­kep, ko­lon­ya, se­rum, de­mir, ba­kır.

Lis­te­de ol­ma­yan­lar!

Elek­trik, akar­ya­kıt (ben­zin, ma­zot, gaz, fu­el-oil) do­ğal gaz, tüp gaz, iç­ki, si­ga­ra, ek­mek, su, te­le­fon, zey­tin, pey­nir, çay, kah­ve, şe­ker, yu­mur­ta, çi­çek ya­ğı, zey­tin ya­ğı, ma­kar­na, ku­ru fa­sul­ye, no­hut, mer­ci­mek, mar­ga­rin, bal, re­çel, hel­va, et, sal­ça, su­cuk, pi­rinç, de­ter­jan, seb­ze, mey­ve ve zo­run­lu ih­ti­yaç mad­de­le­ri­nin ta­ma­mı…

Hâ­lâ mı uyan­mı­yo­ruz?

Hal­kı­mız biz­zat dev­let ta­ra­fın­dan al­da­tı­lı­yor. Ger­çek enf­las­yon, açık­lan­dı­ğı gi­bi yüz­de 7.4 de­ğil­dir. Bun­dan kat kat da­ha faz­la­dır. Top­lu­mu­muz uyu­ma­ya de­vam eder­se, da­ha çok ka­zık­lar yi­ye­cek­tir.

Si­ze, enf­las­yon lis­te­si­ne alın­ma­yan mal­lar­da­ki fi­yat ar­tış­la­rın­dan sa­de­ce bir­kaç ör­nek ve­re­yim.

(Aşa­ğı­da­ki ra­kam­lar 2005 ile 2011 yıl­la­rı ara­sın­da­ki fi­yat ar­tış­la­rı­nı yan­sı­tı­yor)

Elek­trik….. (Yüz­de 65 art­tı)

Ma­zot……. (Yüz­de 78 art­tı)

Ek­mek…… (Yüz­de 77 art­tı)

Tüp­ga­z….. (Yüz­de 88 art­tı)

Şa­ra­p….. (Yüz­de 275 art­tı)

Pey­ni­r…. (Yüz­de 265 art­tı)

Sal­ça­….. (Yüz­de 243 art­tı)

Ko­yun eti (Yüz­de 233 art­tı)

Yu­mur­ta­…. (Yüz­de 93 art­tı)

Ça­y……….. (Yüz­de 56 art­tı)

İna­nan ap­tal­dır!

Hal­kın en çok kul­lan­dı­ğı bu mad­de­ler, enf­las­yo­nun öl­çül­dü­ğü ürün­ler lis­te­si­ne da­hil edil­se, enf­las­yo­nun dü­şük çık­ma­sı müm­kün olur mu?

Te­mel mad­de­le­rin he­sa­ba ka­tıl­ma­dı­ğı bir enf­las­yon he­sa­bı, al­dat­ma­ca­dan, kan­dır­ma­dan, uyut­ma­dan iba­ret­tir.

Evet… Enf­las­yon ra­kam­la­rı­na ina­nan ap­tal­dır!

Gü­zel fa­kat boş söz­ler!

Sav­cı­lar sür­gü­ne gön­de­ril­di, po­lis­ler da­ğı­tıl­dı, mah­ke­me 25 Ara­lık­ta­ki 2’n­ci yol­suz­luk so­ruş­tur­ma­sı ile il­gi­li her tür­lü ha­ber, rö­por­taj, eleş­ti­ri­ye ya­yın ya­sa­ğı koy­du ve Baş­ba­kan Tay­yip Bey ko­nuş­ma­ya baş­la­dı:

“Be­nim ev­lât­la­rım­dan bir ta­ne­si yol­suz­lu­ğa ka­rış­sın, bir sa­ni­ye ya­nım­da tut­mam, ev­lât­lık­tan red­de­de­rim!”

* * * ** *

Bun­lar, ne gü­zel söz­ler de­ğil mi? He­lâl ol­sun! An­cak…

Baş­ba­kan Tay­yip Bey, yar­gı­nın önü­nü kes­tik­çe, söz­ler gü­zel de ol­sa, ha­va­da ka­lı­yor, inan­dı­rı­cı ol­mu­yor!

Çif­te stan­dart ol­maz!

Be­ye­fen­di… “Bu söz­le­rin ka­mu­oyun­da inan­dı­rı­cı ol­ma­sı için sen ön­ce oğ­lu­nun sor­gu­lan­ma­sı­na izin ve­re­cek­sin, hu­ku­ka ve ya­sa­la­ra say­gı­lı ol­du­ğu­nu gös­ter­dik­ten son­ra çı­kıp bun­la­rı söy­le­ye­cek­sin!”

Ak­si hal­de “U­fak at da civ­civ­ler ye­sin!” de­mez­ler mi?

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.