Rahmi Turan: Bir Doğan Güreş Paşa vardı…

Rahmi Turan-2013-1Ka­de­rin ve si­ya­se­tin cil­ve­si iş­te…
Ka­mu­oyun­da bir­çok ki­şi onu “Tak-Şak Pa­şa­” di­ye ta­nı­yor­du.
Tan­su Çil­le­r’­in baş­ba­kan­lık yap­tı­ğı 1990’lı yıl­lar­da bir gün “Tan­su ha­nım tak di­ye em­re­di­yor, biz şak di­ye ya­pı­yo­ruz!” de­miş­ti.
Bu söz üze­ri­ne ya­pış­tı kal­dı ve adı “Tak-Şak Pa­şa­”ya çık­tı.
Oy­sa, şa­ka bi­le ol­sa bu yan­lış bir de­ğer­len­dir­mey­di…
* * * *
Ön­ce­ki gün 88 ya­şın­da ölen 21’in­ci Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı emek­li Or­ge­ne­ral Do­ğan Gü­reş, ay­dın bir as­ker, de­ğer­li bir ko­mu­tan­dı.
Do­ğan Pa­şa, PKK te­rör ör­gü­tüy­le mü­ca­de­le­de bü­yük ba­şa­rı­lar el­de et­miş, te­rö­rist­le­ri di­ze ge­tir­miş­ti.
Ağır dar­be­ler yi­yen, şe­hir­de ve kır­sal­da, alan hâki­mi­ye­ti­ni kay­be­den PKK, Do­ğan Gü­re­ş’­i, kah­ve­si­ne ze­hir koy­du­rup öl­dürt­me­ye kal­kış­mış­tı.
Fin­can­da­ki kah­ve­nin ko­ku­sun­dan şüp­he­le­nen Do­ğan Pa­şa, onu in­ce­le­tin­ce içi­ne ze­hir ko­yul­du­ğu or­ta­ya çık­mış­tı…
Sui­kas­tı, ka­rar­gâh­ta as­ker ola­rak gö­rev ya­pan PKK mi­li­ta­nı iki erin dü­zen­le­di­ği ve olay­dan son­ra kaç­tık­la­rı an­la­şıl­dı.
Pa­şa, dik­ka­ti sa­ye­sin­de bu ze­hir­li sui­kast­tan kur­tul­muş­tu.
* * * *
Do­ğan Gü­reş 1993 yı­lın­da, PKK’­ya mal­ze­me ta­şı­dı­ğı tes­pit edi­len ABD he­li­kop­ter­le­ri için de “Vur em­ri­” ver­miş, Ame­ri­kan he­li­kop­ter­le­ri bir da­ha böy­le bir den­siz­li­ğe te­şeb­büs ede­me­miş­ti…
Bu yüz­den Ame­ri­ka­lı­lar, Or­ge­ne­ral Do­ğan Gü­re­ş’­i sev­mez­ler­di.
1994’te emek­li ol­duk­tan son­ra bir sü­re DYP mil­let­ve­ki­li ola­rak gö­rev ya­pan Do­ğan Pa­şa inanç­lı, yü­rek­li, ile­ri gö­rüş­lü, va­tan­per­ver bir ko­mu­tan­dı.
Nur için­de yat­sın.
Silah hastalığı!
Ülkemizde ölüm ve yaralanma olaylarının hızla artmasının bir nedeni de insanlarımızın hastalık derecesine varan silah merakı…
Siniri bozuk bir toplumda binlerce kişi silah taşırsa ne olur?
Ne olduğunu her gün gazete haberlerinde görüyoruz.
Türkiye Psikiyatri Derneği’nin açıklamasına göre, Türkiye’de ortalama her 65 kişiden biri, belinde tabancayla dolaşıyor ya da evinde silah bulunduruyor.
Halen ülkemizde 2,5 milyondan fazla insanın üzerinde ruhsatlı tabanca var. Ruhsatsız olarak taşınan silahlarla bu rakam en az üç misline çıkıyor.
Yani 7,5 milyon insanımız her an silahlı!
* * * *
Ülkemizde ateşli silahlara bağlı suç oranı hızla artıyor.
Bu durum insanlarımız için büyük bir tehlike oluşturmakta…
Yaklaşık her yıl 3 bin kişi silahlardan çıkan kurşunlarla ölüyor, 12 bin kişi de yaralanıyor!
Aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yaklaşık yüzde 40’ında silah kullanılıyor. Bir evde ateşli silah bulunması ölüm riskini 12 kat artırıyor.
* * * *
Türkiye Psikiyatri Derneği, sinir sistemi bozuk ya da ruhsal sorunları olan kişilerin silah taşımalarının veya bulundurmalarının son derece riskli olduğunu belirterek “Güvenlik elemanları dışında hiçbir birey silahlı olmamalıdır.” diyor.
Basit bir yumruklaşmayla bitecek kavgalar bile, işin içine tabanca-tüfek girince ölümlerle sonuçlanıyor!
Silahtan uzak durmak lâzım!
Te­bes­süm
Propaganda sanatı!
Günümüz Türkiye’sinde, siyasilerin palavralarını dinledikçe, Almanya’nın Hitler dönemindeki Propaganda Bakanı Göbbels aklıma geliyor.
Hitler’in en yakın çalışma arkadaşlarından olan Göbbels, bir gün Almanya’nın bütün valilerini toplar ve onlara propaganda sanatı hakkında ders verir:
“Mesela şöyle yaparsınız… Karşınızda bir sürü insan var, hemen gider, pencereyi açarsınız ve ne görürseniz onu işaret edersiniz: Şu otomobili görüyor musunuz? Gelecek yıl bunu on katına, yüz katına çıkartacağız, dersiniz.”
Bu dersi alan valilerden birinin, vilayete gidince ilk işi, şehrin önde gelen insanlarını odasına toplamak olur.
Onlara, Almanya’nın ne kadar hızla geliştiğini anlattıktan sonra, birdenbire pencereye yürür ve perdeyi şiddetle açar. Bakar, karşısında bir mezarlıktan başka bir şey görünmüyor. Hiç istifini bozmaz ve sesini yükselterek:
“Şu mezarlığı görüyor musunuz?” der “Gelecek yıl biz onu on katına, bir dahaki yıl da yüz katına çıkaracağız!”
…Ve alkışlar arasında sözlerini bitirir!
Kıssadan hisse…
Gü­nün Sö­zü
Kötülüğün zafer kazanmasının sebebi, iyi insanların hiçbir şey yapmamasıdır!

Başbakanlık-2014-1

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.