Saygı Öztürk: Açılım, bölgede devlet otoritesini bitirdi

Saygı ÖZTÜRK-1YAZARLAR-Güneydoğu illerinin valileri ‘Çözüm Süreci’ toplantısında isyan etti:

Valiler, kent merkezlerinin dışında konuşlanan teröristlere, “süreci olumsuz etkiler” endişesiyle müdahale edemediklerini söylediler
Gü­ney­do­ğu­’da ne­ler olup bit­ti­ğin­den ço­ğu­mu­zun ha­be­ri yok­tur. Dev­le­tin res­mi bel­ge­le­ri­ne gö­re olup bi­ten­ler, Gü­ney­do­ğu il­le­ri­miz­de ül­ke­mi­zin fark­lı bir yö­ne doğ­ru çe­kil­di­ği­ni gös­te­ri­yor. Tür­ki­ye, ne­re­dey­se şe­hit­le­ri­ni unut­tu. An­cak, Gü­ney­do­ğu­’da te­rö­rist­ler için “şe­hit­lik-
le­r” oluş­tu­rul­du. Baş­la­rın­da si­lah­lı te­rö­rist­ler nö­bet tu­tu­yor. Yü­ce dev­le­ti­miz de bu­nun se­yir­ci­si…
Baş­ba­kan Di­yar­ba­kı­r’­a gi­di­yor, Tür­ki­ye üze­rin­de emel­le­ri olan, ha­ri­ta­sın­da 21 ili top­rak­la­rın­da gös­te­ren Bar­za­ni ile bu­luş­ma­sı “ta­ri­hi bu­luş­ma­” di­ye yan­sı­tı­lı­yor. Bu­luş­tu­nuz da ne ol­du? Gü­ney­do­ğu il­le­rin­de te­rör da­ha art­tı.

O top­lan­tı­da ne­ler ko­nu­şul­du?

An­ka­ra-Göl­ba­şı­’n­da bu­lu­nan Vi­la­yet­ler Evi­’n­de 15 ilin va­li­si ile “çö­züm sü­re­ci­” ve “se­çim gü­ven­li­ği­” ko­nu­su ele alın­dı. İçiş­le­ri Ba­ka­nı Mu­am­mer Gü­ler, Ada­let Ba­ka­nı Sa­dul­lah Er­gin, jan­dar­ma, em­ni­yet ve Mİ­T’­in üst dü­zey yet­ki­li­le­ri de bu top­lan­tı­ya ka­tıl­dı. Sa­at 09.30’da baş­la­yan bu önem­li top­lan­tı ge­ce ya­rı­sı­na doğ­ru an­cak ta­mam­lan­dı.
Hak­ka­ri Va­li­si Nec­met­tin Kal­kan ve Şır­nak Va­li­si Ha­san İpek ala­bil­di­ği­ne dert­liy­di. Çün­kü, bu iki il ve bağ­lı il­çe­le­rin­de he­men her gün olay­lar mey­da­na ge­li­yor. Ken­tin gi­riş-çı­kış­la­rın­da gün­düz­le­ri yüz­le­ri ka­pa­lı, ge­ce­le­ri açık olan ki­şi­ler kim­lik kon­trol­le­ri ya­pı­yor. “A­man çö­züm sü­re­ci­ne za­rar ver­me­yi­n” ta­li­mat­la­rı ne­de­niy­le gü­ven­lik güç­le­ri bu ki­şi­le­re mü­da­ha­le ede­mez ha­le gel­di.
Keş­ke bu ka­dar ol­sa. İki va­li de, şe­hir ve il­çe mer­kez­le­ri­nin 2-3 ki­lo­met­re dı­şın­da si­lah­lı te­rö­rist grup­la­rın bu­lun­du­ğu­nu, “sü­re­ci olum­suz et­ki­le­r” en­di­şe­siy­le mü­da­ha­le edi­le­me­di­ği­ni ya­na-ya­kı­la an­lat­tı­lar. Ora­da dev­le­tin var­lı­ğı­nın tar­tış­ma­lı ha­le gel­di­ği­ni de be­lirt­ti­ler. Açık­ça­sı ge­li­nen bu du­ru­mu va­li­ler “i­li­miz­de Dev­let oto­ri­te­si­ni te­sis ede­mez ha­le gel­di­k” di­ye özet­le­di­ler. Bu söz­le­ri ba­kan­lar duy­du… Her hal­de, va­li­ler­den duy­duk­la­rı­nı Baş­ba­ka­n’­a gö­tü­re­cek­ler­dir…

Te­rö­rist­le­rin 11 yer­de şe­hit­li­ği var

Bu ka­dar ol­sa “bu­na da şü­kü­r” der­si­niz. Jan­dar­ma­yı tem­si­len top­lan­tı­ya ka­tı­lan ko­mu­tan şun­la­rı an­la­tı­yor­du: “Da­ha ön­ce in­ter­net­te ya­yım­la­nan bir PKK şe­hit­li­ği için ‘Tür­ki­ye­’de de­ğil, Ku­zey Ira­k’­ta­’ di­ye açık­la­ma ya­pıl­mış­tı. Tür­ki­ye­’de ol­ma­dı­ğı öne sü­rü­len PKK’­nın söz­de şe­hit­li­ği, üzü­le­rek söy­lü­yo­rum ül­ke­miz­de. Da­ha­sı, Gü­ney­do­ğu kır­sa­lın­da PKK’­nın bir de­ğil, bil­di­ği­miz tam 11 söz­de şe­hit­li­ği bu­lu­nu­yor. Şe­hit­lik­ler­de si­lah­lı te­rö­rist­ler nö­bet tu­tu­yor. İzin ve­rir­se­niz bu şe­hit­lik­le­ri yer­le bir ede­lim. An­cak, böy­le bir emir ve­ril­mi­yor.” O ko­mu­tan, bun­la­rı söy­ler­ken, va­li­ler de, ko­mu­ta­nın söy­le­dik­le­ri­ni baş­la­rıy­la onay­lı­yor­lar­dı. As­ke­rin son sö­zü “Böl­ge kay­nı­yor. Olup bi­ten­le­re bir şey ya­pa­mı­yo­ru­z” ol­du.

Her gün ama her gün olay

PKK/KCK’­lı grup­lar ta­ra­fın­dan ül­ke ge­ne­lin­de dü­zen­le­nen bom­ba­lı sal­dı­rı­lar ile sa­bo­taj­la­rın son üç ay­lık bi­lan­ço­su özel­lik­le Gü­ney­do­ğu­’da gü­ven­lik güç­le­ri­mi­zin na­sıl sin­di­ril­di­ği­ni, dev­le­tin ya­nın­da olan va­tan­daş­la­rın bi­le bu du­ru­mu gör­dü­ğü için ar­tık te­rör ör­gü­tü­nün saf­la­rın­da ken­di­le­ri­ni gös­ter­me­ye baş­la­dı­ğı­nı öğ­re­ni­yo­ruz.
1 Ey­lül ile 30 Ka­sım 2013 ta­rih­le­ri ara­sın­da 172 bom­ba­la­ma ola­yı mey­da­na gel­di. 23 il­de gün­de­me ge­len bom­ba­lı ey­lem­le­rin ço­ğun­da el ya­pı­mı pat­la­yı­cı ile as­ke­ri mal­ze­me­nin kul­la­nıl­ma­sı dik­kat çek­ti.
Ba­kan­lık ve­ri­le­ri­ne gö­re, 19 olay­da bom­ba ya­pım mal­ze­me­si ya­ka­lan­dı. As­ke­ri mü­him­mat kap­sa­mı­na gi­ren, MK-2 ve MOD 44 el bom­ba­la­rı, ro­ket kuy­ru­ğu ile top­çu mü­him­ma­tı baş­lı­ğı kul­la­nıl­dı­ğı an­la­şıl­dı. 3 bin 326 alan­da bom­ba ara­ma­sı ya­pıl­dı, 912 şüp­he­li pa­ke­te mü­da­ha­le edil­di.
Gü­ney­do­ğu­’da te­rör ör­gü­tü men­sup­la­rı­nın yol kon­tro­lüy­müş, kim­lik kon­tro­lüy­müş ya da te­rö­rist­le­rin ken­tin he­men ya­nın­da top­lan­ma­sıy­mış, be­le­di­ye­den sı­cak ye­mek­ler gö­tü­rül­me­siy­miş, bun­la­ra ke­sin­lik­le mü­da­ha­le yok. Her yıl, bu ay­da te­rö­rist­le­rin önem­li bir bö­lü­mü Tür­ki­ye­’den ay­rı­lır, “da­ha gü­ven­li­” di­ye Ku­zey Ira­k’­a gi­der­di. Ar­tık bu­na da ge­rek kal­ma­dı. Te­rö­rist­le­ri şim­di dağ­da de­ğil, “da­ha gü­ven­li­” di­ye köy­le­rin­de, il­çe­le­rin­de bu­lu­nu­yor­lar.
Ne­re­den ne­re­ye…

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.