Saygı Öztürk: Asker istedi…

Saygı Öztürk-2014-1Asker istedi, MİT “olur” verdi, Başbakan “Vurun” dedi

Te­rör ör­gü­tü si­la­hı bı­rak­ma­ya ni­yet­li de­ğil. Var­lık ne­den­le­ri­nin si­lah ol­du­ğu­nu bi­li­yor­lar. Ör­güt­le bağ­lan­tı­lı olan si­ya­si par­ti men­sup­la­rı da, ör­gü­tün si­la­hı bı­rak­ma­sı du­ru­mun­da bu­gün­kü ko­num­da ola­ma­ya­cak­la­rı­nın far­kın­da… O yüz­den, dev­le­tin ko­lay ko­lay ka­bul ede­me­ye­ce­ği, et­me­ye­ce­ği­ni bil­dik­le­ri is­tek­ler­den vaz­geç­mi­yor­lar.
Si­lah­lı ey­lem­le­ri san­ki son­lan­dır­mış­lar gi­bi za­man za­man “Şu ta­ri­he ka­dar şu­nu yap­maz­sa­nız si­lah­lı ey­lem­le­re baş­la­ya­ca­ğı­z” di­yor­lar. Yet­mi­yor, “Ku­zey Ira­k’­ta bu­lu­nan si­lah­lı güç­le­ri­mi­zi Tür­ki­ye­’ye gön­de­ri­yo­ru­z” teh­di­di­ni sa­vu­ru­yor­lar. Bu ko­nu­da ka­rar­lı ol­duk­la­rı­nı da ba­zı ey­lem gi­ri­şim­le­riy­le gös­te­ri­yor­lar.

Ge­nel ha­va kö­tü…

De­ği­şik par­ti­ler­de uzun sü­re ba­kan­lık gö­re­vin­de bu­lu­nan si­ya­set­çi, mem­le­ke­ti­ne git­ti. İz­le­nim­le­ri­ni şöy­le ak­tar­dı:
“Kö­yü­me git­ti­ğim­de, hem­şe­hri­le­ri­miz top­la­nır, ge­ce­nin geç sa­at­le­ri­ne ka­dar soh­bet eder­dik. Son gi­di­şim­de, şu­nu gör­düm: Ar­tık ge­ce­nin geç sa­at­le­ri­ne ka­dar soh­bet dö­ne­mi ka­pan­mış. Ak­şam sa­at­le­rin­den iti­ba­ren el-ayak çe­ki­li­yor.
Şim­di in­san­lar ko­nuş­ma­ya, yo­rum yap­ma­ya kor­ku­yor. Kim­se­nin kim­se­ye gü­ve­ni kal­ma­mış. Bu­ra­da ko­nu­şu­la­nın, ya­rın ör­gü­te gö­tü­rü­le­ce­ğin­den kuş­ku­la­nı­yor­lar. Ki­mi­le­ri ar­tık hu­zur­la­rı kal­ma­dı­ğı için bu­ra­lar­dan ay­rı­lı­yor. Ki­mi­le­ri ise ör­gü­tün is­tek­le­ri­ne bo­yun eğ­me­ye ha­zır ha­le gel­miş. Kı­sa­ca, o yö­re­ler bit­miş, va­tan­daş dev­le­ti gö­re­me­di­ği için ça­re­siz­lik için­de.”
Dev­let­ten iha­le alan­lar bi­li­yor ki, te­rör ör­gü­tü­ne ha­raç öde­ye­cek. Bu öde­me­le­rin ya­pıl­dı­ğı­nı dev­let yet­ki­li­le­ri de bi­li­yor. On­lar da “ör­gü­te ha­ra­cı­nı ver de bir an ön­ce şu işi­miz bit­si­n” yak­la­şı­mı için­de… Ya­ni, mü­te­ah­hi­din ör­gü­te ha­raç ver­me­si­ni ya­dır­ga­mı­yor, onun hak­kın­da bir iş­lem yap­mı­yor. Açık­ça­sı böl­ge­de ör­gü­te ha­raç ver­me­den, on­la­rın de­yi­miy­le “ver­gi­” öde­me­den mü­te­ah­hi­din bir iş yap­ma­sı müm­kün de­ğil.
Her yıl ekim ayı ge­lin­ce te­rör ör­gü­tü azar. “Kış uy­ku­su­”na dal­ma­dan, yö­re hal­kı üze­rin­de­ki kor­ku­su­nu, et­ki­si­ni ar­tır­mak için ey­lem­ler dü­zen­ler. Ka­ra­kol­la­ra sal­dı­rır, yol­lar­da pu­su­lar ku­rar, kur­du­ğu pu­su­la­rın gö­rün­tü­le­ri­ni ser­vis eder­ler. Böy­le­ce na­sıl güç­lü bir ör­güt ol­duk­la­rı ima­jı­nı yer­leş­ti­rir­ler.

Şim­di ey­lem za­ma­nı…

Kış üs­len­me böl­ge­le­ri­ne çe­kil­me­nin za­ma­nı gel­di. Git­me­den ön­ce ses ge­ti­ri­ci ey­lem­ler ya­pıp hü­kü­me­ti, is­tek­le­ri doğ­rul­tu­sun­da ha­re­ket et­me­ye zor­la­ya­cak­lar. Sı­nı­rın he­men ya­kı­nın­da bu­lu­nan Dağ­lı­ca­’ya ge­ce-gün­düz de­me­den sal­dı­rı­yor­lar. He­def­le­rin­de öl­dür­mek­ten çok, as­ker­le­ri re­hi­ne ola­rak gö­tür­mek var. Bu­nun da et­ki­li bir yol ol­du­ğu­nun far­kın­da­lar.
Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep­Tay­yip Er­do­ğan, “ka­ra ha­re­ka­tı ol­ma­dan so­nuç alın­ma­ya­ca­ğı­nı­” Baş­ba­kan­lık dö­ne­min­de hiç ha­tır­la­ma­dı. Sı­nır öte­si­ne ha­va ha­re­kat­la­rı da, ka­ra ha­re­kat­la­rı da onun dö­ne­min­de dur­du­rul­muş­tu. O yüz­den ör­güt sı­nır boy­la­rın­da önem­li güç el­de et­ti.
İn­san­sız Ha­va Araç­la­rı, Ku­zey Ira­k’­tan Tür­ki­ye sı­nı­rı­na doğ­ru te­rö­rist­le­rin gel­mek­te ol­du­ğu­nu be­lir­le­di. Gel­me­le­ri­nin ama­cı sı­nır boy­la­rın­da, il­çe­le­ri­miz­de ey­lem­ler­de bu­lun­mak… Ha­va Kuv­vet­le­ri, Mİ­T’­in bil­gi­si dı­şın­da sı­nır öte­si ha­re­kat yap­mı­yor. Ha­va ha­re­ka­tı­na na­sıl ka­rar ve­ri­le­ce­ği­ni Ba­kan­lar Ku­ru­lu 8 Ni­san 2013 ta­ri­hin­de ka­rar­laş­tır­mış.

Emir ve­ril­me sü­re­ci

Ira­k’­ın ku­ze­yin­den ül­ke­mi­ze yö­ne­lik te­rör teh­di­di ve sal­dı­rı­la­rı­nı ber­ta­raf et­mek, te­rör ör­gü­tü­nün Irak ta­ra­fın­da ve hu­du­da ya­kın böl­ge­ler­de ter­tip ve dü­ze­ni­ni esas­lı bir bi­çim­de boz­mak, fa­ali­yet­le­ri­ne son ver­mek ama­cıy­la Ba­kan­lar Ku­ru­lu ta­ra­fın­dan çı­ka­rıl­mış ka­rar­na­me var.
Ha­va un­sur­la­rı­mız­ca Tür­ki­ye-Irak hu­du­du­nun öte­si­ne ge­çi­le­rek is­tih­ba­ri mak­sat­la uçuş ya­pı­lı­yor, el­de edi­len bil­gi­ler­den ge­rek­li gö­rü­len­ler de­ğer­len­dir­me­si için
Mİ­T’­e gön­de­ri­li­yor. MİT ta­ra­fın­dan ya­pı­la­cak de­ğer­len­dir­me­ler so­nu­cu sı­nır öte­si ha­re­kat için önem­li ol­du­ğu de­ğer­len­di­ri­len is­tih­ba­rat, Baş­ba­kan­lı­’ğa bil­di­ri­li­yor.
Baş­ba­kan­lık­ça il­gi­li ku­rum ve ku­ru­luş­lar­la ya­pı­lan de­ğer­len­dir­me­ler so­nu­cun­da sı­nır öte­si ha­re­kat ya­pıl­ma­sı­na ge­rek gö­rül­me­si ha­lin­de, Baş­ba­kan ta­ra­fın­dan Ge­nel­kur­may Baş­kan­lı­ğı­’na sı­nır öte­si ha­re­kat di­rek­ti­fi ve­ri­li­yor.

Mİ­T’­in ra­po­ru önem­li

Bu di­rek­tif, te­rör ör­gü­tü­nün bu­lun­du­ğu, des­tek al­dı­ğı böl­ge­ler ile sı­nır­lı tu­tu­lu­yor, ha­re­kat as­ke­ri ge­rek­li­lik ve ih­ti­yaç­la­ra gö­re sür­dü­rü­lü­yor. Ha­re­ka­tın baş­la­yış ve bi­tiş za­man­la­rı da Baş­ba­kan­lık ma­ka­mı­na ya­zı­lı ola­rak su­nu­lu­yor. Son ha­re­kat­ta da, kuv­vet­le­ri­mi­ze mü­da­ha­le ol­ma­dı­ğı tak­dir­de Irak ve Ku­zey Irak kuv­vet­le­riy­le ça­tış­ma­ya gir­me­me­le­ri ta­li­ma­tı da yer alı­yor.
An­la­şı­lı­yor ki, ha­va ope­ras­yo­nu yap­ma yet­ki­si Si­lah­lı Kuv­vet­le­r’­den alın­mış. Sap­ta­nan te­rö­rist grup hak­kın­da ön­ce MİT de­ğer­len­dir­me ya­pı­yor. Ope­ras­yon ya­pıl­ma­sı­na ge­rek gö­rür­se ko­nu­yu Baş­ba­kan­lı­ğa bil­di­ri­yor. Baş­ba­kan­lık da de­ğer­len­dir­me so­nu­cu is­ter­se as­ke­re “vu­r” yet­ki­si ve­ri­yor. Ta­bi­i bu sü­re­de sa­at­ler ge­çi­yor, ör­güt ge­rek­li ön­lem­le­ri­ni de alı­yor.
Şim­di Cum­hur­baş­ka­nı­’na sor­mak la­zım, Ku­zey Ira­k’­ta PKK he­def­le­ri­ni uçak­lar­la vur­mak­la so­nuç ala­bil­di­niz mi? Ka­ra ha­re­ka­tı ge­re­ki­yor mu? Ge­re­ki­yor­sa 12 yıl­dır bu­nu ni­çin ye­ri­ne ge­tir­me­di­niz?

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.