Saygı Öztürk: Bay­rak in­dir­me he­ves­li­le­ri sah­ne­de

Saygı ÖZTÜRK-1Şük­rü Ün­lü­oğ­lu, Si­nop Güm­rük Mu­ha­fa­za Baş­mü­dü­rü’y­ken, 1 Şu­bat 2011’de Hak­ka­ri­’ye atan­dı. İra­n’­ın PKK’­sı ola­rak bi­li­nen PE­JAK mi­li­tan­la­rı­na kar­şı, İran si­lah­lı kuv­vet­le­ri­nin ope­ras­yon­la­rı­nı en­gel­le­mek için yak­la­şık bin ki­şi, 31 Tem­muz 2011’de İra­n’­a açı­lan Yük­se­ova-Esen­de­re Sı­nır Ka­pı­sı’n­da top­lan­dı. Bun­lar gi­riş-çı­kış­la­rı ya­sak­la­dı­lar. Güm­rük gö­rev­li­le­ri Dün­dar Na­rin, Or­han Us­ta, Meh­met Taş­kın, Özer Ko­ca­pı­nar ve Fer­di Çi­çek 1 Ağus­tos 2011’de im­za­la­dı­ğı tu­ta­na­ğa gö­re “güm­rük sa­ha gi­riş ka­pı­sı­nın iç kıs­mın­da bu­lu­nan bay­rak di­re­ği­ne çı­kı­la­rak Türk Bay­ra­ğı in­di­ril­di.” Hak­ka­ri Baş­mü­dü­rü Şük­rü Ün­lü­oğ­lu da o tu­ta­na­ğı Güm­rük ve Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­’na gön­der­di.
İş­te bun­dan son­ra Şük­rü Be­y’­in ba­şı­na gel­me­dik kal­ma­dı. Ara­dan ne­re­dey­se bir yıl geç­ti. CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu bay­rak in­di­ril­me­si­ni gün­de­me ge­tir­di. İş­te bu­nun üze­ri­ne bel­ge­de im­za­sı bu­lu­nan­lar 10 Ara­lık 2012’de An­ka­ra­’ya çağ­rıl­dı. Ye­ni bir tu­ta­nak ha­zır­lan­dı, bay­ra­ğı­mı­zın in­di­ril­me­di­ği, Fey­yaz Olu­soy isim­li şah­sın bay­ra­ğı ala­rak sak­la­dı­ğı be­lir­ti­li­yor ve o tu­ta­na­ğın im­za­lan­ma­sı is­te­ni­yor­du.Ge­ri­si­ni, Baş­mü­dür Şük­rü Ün­lü­oğ­lu­’nun, İda­re Mah­ke­me­si­’ne aç­tı­ğı da­va­da­ki di­lek­çe­sin­den oku­yo­ruz:
“Böy­le bir tu­ta­na­ğı im­za­la­ma­ya­ca­ğı­mı be­lirt­mem üze­ri­ne müs­te­şar yar­dım­cı­sı Ne­şet Ak­koç hı­şım­la otur­du­ğu yer­den kal­ka­rak üze­ri­me yü­rü­müş, mü­fet­tiş ra­por­la­rın­da is­mi­min geç­ti­ği­ni, ‘de­rin dev­le­tin ada­mı­’ ol­du­ğu­mu be­lir­tip ‘s….r gi­t’ di­ye­rek ba­ğı­ra­rak üze­ri­me yü­rü­dü. Ka­mu­oyu­nun göz­le­ri önün­de ce­re­yan edip ger­çek­le­şen ola­yı, san­ki be­nim plan­la­yıp or­ga­ni­ze edip uy­gu­la­mış gi­bi ifa­de­ler kul­lan­dı.
Bü­rok­ra­tın ölü­mü
Bu olay­dan 4 gün son­ra Ba­kan Ha­ya­ti Ya­zı­cı be­nim­le gö­rüş­mek is­te­di. 14 Ara­lık 2012 ta­ri­hin­de sa­at 13.00 ci­va­rın­da ba­kan bey­le gö­rüş­tüm. Ba­kan da, Fey­yaz Olu­so­y’­un bay­ra­ğa za­rar ve­ril­me­me­si için in­dir­di­ği­ne iliş­kin ha­zır­la­nan tu­ta­nak­tan söz et­ti. An­cak, böy­le bir tu­ta­na­ğın ol­ma­dı­ğı­nı ıs­rar­la be­lirt­tim.”
Ara­dan bir sü­re ge­çi­yor. Şük­rü Ün­lü­oğ­lu hak­kın­da so­ruş­tur­ma baş­la­tı­lı­yor. Hem de bay­ra­ğın in­di­ril­me­si yö­nün­de ta­li­mat ver­mek­le, böy­le bir tu­ta­nak dü­zen­let­tir­mek­le suç­la­nı­yor. Ar­ka­sın­dan di­sip­lin ce­za­sı, ida­re mah­ke­me­si der­ken, Şük­rü Ün­lü­oğ­lu­’na hak­sız­lık ya­pıl­dı­ğı­nı mah­ke­me de tes­cil­li­yor. Ne­ye ya­rar. Bir bü­rok­rat sa­de­ce gö­re­vi­ni yap­tı­ğı için ba­şı­na gel­me­dik bı­ra­kıl­mı­yor. Kı­sa sü­re ön­ce, Şük­rü Ün­lü­oğ­lu­’nun ve­fat et­ti­ği­ni, ül­ke­de dü­rüst ol­ma­nın be­de­li­nin ne ka­dar ağır ol­du­ğu­nu öğ­re­ni­yo­rum. Şim­di, yal­nız Güm­rük ka­pı­la­rı için de­ğil, Gü­ney­do­ğu­’nun ba­zı il ve il­çe­le­rin­de bay­ra­ğı­mı­zın ya­nın­da “pa­ra­lel
bay­ra­k” dal­ga­lan­dır­ma he­ves­li­le­ri var. Hat­ta, bay­ra­ğı­mı­zı ta­ma­men in­di­rip baş­ka bir bay­rak çek­me gi­ri­şim­le­ri­ne de “ba­rış sü­re­ci­” de­ni­lip se­yir­ci mi ka­lı­na­cak… Gö­re­ce­ğiz.
Ha­ya­ti Bey, ola­ya ses­siz kal­dı
Ha­ya­ti Bey, bel­ki bay­rak ko­nu­sun­da açık­la­ma gön­de­re­bi­lir. Yet­mez, asıl ses­siz kal­dı­ğı ola­yı bir kez da­ha ha­tır­la­ta­lım… Ba­kan, es­ki Ba­kan Za­fer Çağ­la­ya­n’­ın 700 bin li­ra­lık saa­tiy­le il­gi­li iş­lem ya­pa­mı­yor. Güm­rük ve Ka­çak­çı­lık­la Mü­ca­de­le Ka­nu­nu­’nun 3. Mad­de­si­nin 1. fık­ra­sın­da “Eş­ya­yı, güm­rük iş­lem­le­ri­ne ta­bi tut­mak­sı­zın ül­ke­ye so­kan ki­şi, bir yıl­dan beş yı­la ka­dar ha­pis ve on bin gü­ne ka­dar ad­li pa­ra ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lır. Eş­ya­nın, güm­rük ka­pı­la­rı dı­şın­dan ül­ke­ye so­kul­ma­sı ha­lin­de, ve­ri­le­cek ce­za üç­te bi­rin­den ya­rı­sı­na ka­dar ar­tı­rı­lı­r” hük­mü ih­lal edil­miş.
Eş­ya de­di­ği­miz 700 bin li­ra­lık sa­at. Bu­nu Tür­ki­ye­’ye so­kan ki­şi Za­fer Çağ­la­yan ol­ma­ya­bi­lir. Ama, bu onun ce­za­lan­dı­rıl­ma­ya­ca­ğı an­la­mı­na gel­mez. Çün­kü, ya­sa­nın ay­nı mad­de­si­nin 5. fık­ra­sı “Mad­de­de ta­nım­la­nan fi­il­le­rin iş­len­me­si­ne iş­ti­rak et­mek­si­zin, bun­la­rın ko­nu­su­nu oluş­tu­ran eş­ya­yı, bu özel­li­ği­ni bi­le­rek ve ti­ca­ri amaç­la sa­tın alan, sa­tı­şa arz eden, sa­tan, ta­şı­yan ve­ya sak­la­yan ki­şi, al­tı ay­dan iki yı­la ka­dar ha­pis ve beş bin gü­ne ka­dar ad­li pa­ra ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lı­r” hük­mü yer alı­yor. Saa­ti Za­fer Çağ­la­yan kul­lan­dı­ğı­na gö­re o saa­te el ko­nul­ma­sı, so­ruş­tur­ma açı­lıp ba­ka­nın da ce­za­lan­dı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor.
Ne­re­de fa­tu­ra­sı, bel­ge­si?
Bir da­ha ha­tır­la­ta­lım: Ha­ya­ti Ya­zı­cı, ka­çak mal ya­ka­lan­dı­ğın­da, ya­ka­la­nan eş­ya­nın önün­de, ya­ka­lan­ma­yı sağ­la­yan kö­pek­ler­le bir­lik­te poz ve­ri­yor ama 700 bin li­ra­lık sa­at­le do­la­şan es­ki ba­ka­nı gör­mü­yor, ya­zı­lan­la­rı, söy­le­nen­le­ri ise duy­mu­yor, hiç­bir iş­lem baş­lat­mı­yor. Sa­de va­tan­daş­la il­gi­li ka­çak sa­at ha­be­ri ya­yın­lan­say­dı güm­rük me­mur ve mü­fet­tiş­le­ri o ki­şi­nin pe­şi­ne dü­şer, ön­ce saa­te el ko­yar, so­ruş­tur­ma­sı baş­la­tıl­mış olur­du. Bu ola­yın bek­le­me­ye ta­ham­mü­lü yok­tur. Çün­kü za­ma­nın geç­me­si eş­ya­nın el kon­ma­sı­nı zor­laş­tı­ra­cak­tır. Ay­rı­ca sa­at ko­lek­si­yo­nu yap­tı­ğı bi­li­nen Za­fer Çağ­la­ya­n’­ın bu­nun gi­bi di­ğer sa­at­le­ri­nin de fa­tu­ra ve güm­rük bel­ge­le­ri­ne bak­mak ge­rek­mez mi? Ya­pıl­ma­sı ge­re­ken, yur­da so­kan ki­şi­den, sa­at­le il­gi­li Güm­rük bel­ge­le­ri­ni is­ten­me­si­dir. Güm­rük bel­ge­le­ri ve saa­tin fa­tu­ra­sı var­sa güm­rük yö­nün­den ya­pı­la­cak bir şey yok. An­cak eğer bu ev­rak­lar yok­sa sı­ra­dan va­tan­da­şa ne ya­pı­lı­yor­sa bu­na da ay­nı­sı ya­pıl­ma­lı.
Ha­ya­ti Bey, 700 bin li­ra­lık sa­at için sa­hi siz ne ya­pı­yor­su­nuz? Bu ses­siz­li­ği­niz ni­ye?

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.