Hemen hepsinde yılların yorgunluğu vardı. Kimisi tekerlekli sandalyede, kimilerinin kollarına girilmiş, tören alanına yavaş yavaş getiriliyordu. Çoğu siyasetten, bürokrasiden tanıdık isimlerdi. Önemli ve anlamlı bir günde bir araya geliyorlardı. Belki de bu onlardan bazılarının veda buluşmasıydı.
Kimisi bir dönemin bakanı, milletvekili, bürokratı, iş adamı, sendikacısı, sivil toplum kuruluşunun başkanı, yöneticisi. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışına gelmişlerdi. Şevket Demirel, ağabeyi Süleyman Demirel adına yaptırdığı külliye için hiçbir masraftan kaçınmamıştı. Çünkü bunu ağabeyi ve Türkiye için onurlu bir görev kabul etmişti.
Hepsi Demirel’in yanında
Süleyman Demirel külliyesinin açılış töreninde bakan çoktu ama sakın AKP’li bakanlar olduğunu sanmayın. Demirel döneminde TBMM Başkanlığı görevinde bulunan Hüsamettin Cindoruk, eski bakanlar İsmet Sezgin, Esat Kıratlıoğlu, Nahit Menteşe, Ali Naili Erdem, Cavit Çağlar, Yaşar Topçu, Önol Şakar, Ali Şevki Erek, Hasan Ekinci, başka siyasi partilerde bulunsa bile Demirel’in bu gününde yanında olanlar arasında Lütfullah Kayalar, Edip Safter Gaydalı ve daha nicelerini görmek mümkündü.
Yalnız siyasiler değil, bürokratlar da oradaydı. Örneğin Demirel döneminin Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Fahri Öztürk, YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Emniyet Genel Müdürleri Yılmaz Ergun, Kemal Önal, valilerden Adil Yazar ve Ertuğrul Dokuzoğlu’nu da görebilirdiniz. Eski belediye başkanları, il başkanları da oradaydı. Birbirlerine Demirel’li anılar anlatıyor, ülkenin hali için sıkça, “Ahh baba 20 yaş genç olsaydı, her şey değişirdi” diye başlayan cümleyle devam ediyorlardı.
Demirel’in bu mutlu gününde AKP’den sadece bugünkü TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile eski TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı görebildik. Bırakın Cumhurbaşkanı’nı, AKP’nin bakanlarından kutlama mesajı bile yoktu. Ama yabancı ülkelerin liderlerinin mesajları ulaşmıştı.
Siyasi hayatının özeti: 6-7-9
Şimdi, beğenmediği karikatürler, yorumlar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan davalar açarken; Süleyman Demirel, bırakın dava açmayı aleyhinde olabilecek karikatürleri, yorumları adını taşıyan müzede sergiliyor. Bir karikatürde “6-7-9 Demirel” yazıyor. Aslında siyasi yaşantısının özeti de bu… Bu rakamlar 6 kez hükümetten gidişi, 7 kez başbakan oluşu, 9’da, 9. Cumhurbaşkanlığı anlamına geliyor.
Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne girdiğinizde sizi elinde ünlü şapkasıyla Süleyman Demirel karşılıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Baba”nın heykelini yapmış. Gelen ziyaretçi önce “baba”nın bu heykeliyle karşılaşıyor.
Böyle bir günde, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de, tabii ki törene katılmıştı. Eski Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın da orada olmaması düşünülemezdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve bu iki partiye mensup çok sayıda eski ve halen görevde bulunan milletvekili de Demirel’in mutlu ve gururlu gününde İslamköy’deydiler. Demirel, 50 yıllık devlet hizmetinde hiç bu kadar “hislenmediğini” belirtiyor ve gösterilen bu ilgiyi Cumhuriyet Bayramı armağanı olarak sayıyor.
Kardeşin vefası ve anıt mezar
Demirel’in yanında, onun üzerine titreyen bir hanım görürsünüz. O, Demirel’in doktoru Aylin Cesur’dur. Doktorundan öte Demirel’in kızı gibidir. İslamköy’deki törende de Aylin Hanım, Demirel’in hep yanındaydı. Bir babaya gösterilecek sevgi ve saygıyı, Dr. Aylin Hanım da, 9. Cumhurbaşkanımıza, “baba”ya gösteriyor.
Şevket Demirel, ağabeyi Süleyman Demirel’e, yöre şivesiyle “ağam” diyor. Sağlık sorunları nedeniyle tekerlekli sandalyeyle, oksijen tüpüyle törene katıldı. Ağabeyi Demirel adına yaptırdığı külliye, kardeşin hem ağabeye, hem de memleketi İslamköy’e bir vefa örneğiydi. 20 yılda tamamlanan müze gibi, 20 yılda ağaçlandırılan Çalçatepe’yi de bir ormana dönüştürmüş.
Ne mi olacak o tepede? Bu tepede resmi olarak kabul edilen bir anıt-mezar arazisi Milli Emlak tarafından onaylandı ve imar planına işlendi. Allah gecinden versin, Süleyman Demirel’in o tepede anıt-mezarı olacak.
İslamköy, büyük bir buluşmaya, vedalaşmaya sahne oldu, büyük bir eser kazandı. Bir dönemin Türkiye’sini, belgeleriyle İslamköy’de açılan müzede görebileceksiniz. Yolunuzu düşürün ve Türkiye’nin nereden nereye geldiğini, “barajlar kralı”nın neler yaptığını da görün…
SÖZCÜ