Saygı Öztürk: Emniyet atamaları AKP teşkilatlarına emanet

Saygı ÖZTÜRK-1Cum­hu­ri­yet Sav­cı­la­rı­’nın emir­le­ri­ni po­lis uy­gu­la­mı­yor. Çün­kü uy­gu­la­yan­lar gö­re­vin­den alı­nı­yor.Mah­ke­me ka­rar­la­rı­nı po­lis ye­ri­ne ge­tir­mi­yor. Ge­tir­di­ği za­man gö­re­vin­den alı­nı­yor. Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı ve mah­ke­me ka­rar­la­rı­nı ye­ri­ne ge­tir­me­di­ği za­man sav­cı­lık­lar da em­ni­yet men­sup­la­rı hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nu­yor. Ya­ni po­lis, amir­le­ri ile sav­cı­lık ara­sı­na sı­kı­şıp kal­mış du­rum­da. Em­ni­ye­t’­te her yıl “Şark-Gar­p” ta­yin­le­ri ya­pı­lır. Tür­ki­ye iki hiz­met böl­ge­si­ne ay­rıl­mış. “Şark hiz­me­ti­”ni ya­ni Do­ğu hiz­me­ti­ni ta­mam­la­yan, garp ya­ni Ba­tı il­le­ri­ne, “Garp hiz­me­ti­”n­de bu­lu­nan­lar da, ağır­lık­lı ola­rak ikin­ci hiz­met böl­ge­si olan Do­ğu il­le­ri­ne gön­de­ri­lir. Da­ha ön­ce Şark hiz­me­ti­ni ta­mam­la­mış olan em­ni­yet men­sup­la­rı, bu il­ler­de açık ol­du­ğu için ikin­ci kez Do­ğu hiz­me­ti­ne gön­de­ri­li­yor. Bu­nun için 15 bin po­li­se teb­li­gat ya­pıl­mış, bun­lar­dan ge­çen yıl 2 bi­ni gön­de­ril­miş­ti. Yıl için­de ya­pı­lan ge­nel ata­ma­lar Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­lir.

İl­ler­de şu­be mü­dür­lük­le­ri­ne ör­ne­ğin Ma­li Şu­be, Asa­yiş Şu­be ve di­ğer­le­ri­ne ata­ma­lar il em­ni­yet mü­dü­rü­nün öne­ri­si, va­li­nin ona­yı ile ya­pı­lır. Ay­nı şe­kil­de il em­ri­ne ve­ri­len po­lis me­mu­ru­nun ne­re­de ça­lış­tı­rı­la­ca­ğı­na da va­li­lik ka­rar ve­rir.

Em­ni­ye­t’­le oy­na­ma­yın

Son dö­nem­ler­de “gö­rev­den al­ma­la­r”, yer­le­ri­ne ya­pı­lan ata­ma­lar ta­ma­men il va­li­le­ri­nin ona­yı ile ger­çek­leş­ti­ri­li­yor. Ba­zı ata­ma­lar­da il em­ni­yet mü­dü­rü­nün bil­gi­si bi­le ol­mu­yor. İş­te bu du­rum da em­ni­yet­te uy­gu­la­nan yan­lış­lık­lar­dan bi­ri­si. Em­ni­yet mü­dü­rü­nün, ken­di ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rı­nı be­lir­le­me hak­kı or­ta­dan kal­dı­rı­lı­yor. Gö­rev­den al­ma­lar öy­le bir yay­gın­laş­tı ki, em­ni­yet per­so­ne­li­nin baş­la­rı dön­dü. Ba­kı­yor­su­nuz fa­lan­ca şu­be mü­dü­rü gö­rev­den alın­mış, ara­dan 24 sa­at geç­me­den ay­nı şu­be mü­dü­rü ye­ni­den ay­rı gö­re­ve ve­ril­miş. Ya da, bi­ri­si­ni fa­lan­ca şu­be mü­dür­lü­ğü­ne atan­dı­ğı­nı öğ­re­ni­yor, “ha­yır­lı ol­su­n”, “ba­şa­rı­lar di­le­ri­m” de­mek için te­le­fon et­ti­ği­niz­de ya da zi­ya­re­ti­ne git­ti­ği­niz­de o ki­şi­nin ye­ni­den gö­rev­den alın­dı­ğı­nı öğ­re­ni­yor­su­nuz… Ace­mi­li­ğe, Em­ni­yet men­sup­la­rıy­la bu ka­dar oy­na­ma­ya pes doğ­ru­su… Bir teş­ki­lat bu ka­dar sa­hip­siz ola­bi­lir… Em­ni­yet, ce­ma­ate tes­lim edil­diy­se, eden­ler hak­kın­da bir iş­lem ya­pıl­ma­ya­cak mı?

“İs­pi­yon me­ka­niz­ma­sı­”

Em­ni­yet men­sup­la­rı ara­sın­da bir­bir­le­ri­nin ku­yu­la­rı­nı ka­za­cak ka­dar bir hu­su­met yok­tu. An­cak, şim­di her­kes bir­bi­rin­den çe­ki­ni­yor, ih­bar me­ka­niz­ma­sı ala­bil­di­ği­ne ça­lı­şı­yor. Böy­le­ce “Fet­hul­lah­çı­” di­ye gö­rev­den alı­nan­la­rın ya­nı sı­ra, ce­ma­at ba­ğı ol­ma­yan­lar da bu ih­bar­lar­dan pa­yı­nı alı­yor, on­lar da“ce­ma­at­çi­” dam­ga­sı yi­yor. Cev­det Sa­ra­l’­ın An­ka­ra Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü dö­ne­min­de “Fet­hul­lah­çı Em­ni­yet­çi­ler Lis­te­si­” ha­zır­lan­mış­tı. Ce­ma­at­çi ol­du­ğu çok iyi bi­le­nen ba­zı isim­ler gö­rev­le­ri­nin ba­şın­da. Ya­ni, gö­rev­den alı­nan­la­rın ta­ma­mı­na bu ne­den­le “ce­ma­at­çi­” de­mek de tam an­la­mıy­la ger­çe­ği yan­sıt­mı­yor. O lis­te­ler­de, ilk sı­ra­da yer alan bir is­min, bu­gün te­le­fon din­le­me­le­ri­nin ba­şı­na en yet­ki­li ola­rak atan­dı­ğı da unu­tu­lu­yor.

So­ruş­tur­ma­ ya­pıl­maz mı?

Em­ni­ye­t’­te “is­pi­yon me­ka­niz­ma­sı­” ala­bil­di­ği­ne hız­lı ça­lı­şı­yor. Dev­le­te yıl­lar­ca hiz­met ver­miş isim­ler “al­dım-ver­di­m” de­ni­li­yor, bir o ya­na, bir bu ya­na sav­ru­lu­yor. Ayıp­tır, ya­zık­tır, gü­nah­tır. Bu gö­rev­li­ler­le il­gi­li hak­la­rın­da id­di­a bu­lu­nan­lar için ya­pıl­ma­sı ge­re­ken in­ce­le­me-so­ruş­tur­ma baş­la­tıl­ma­sıy­dı. Bun­lar ya­pıl­mı­yor, ki­şi­ler, bi­ri­le­ri­nin söz­le­riy­le suç­lu ola­rak gös­te­ri­li­yor. Em­ni­ye­t’­te bi­ne ya­kın po­lis mü­fet­ti­şi bu­lu­nu­yor. İd­di­ala­rı bun­la­rın araş­tır­ma­sı ge­re­kir­ken bu da ya­pıl­mı­yor. Sor­gu­suz-su­al­siz gö­rev­den alı­nan­lar, ida­re mah­ke­me­si­ne gi­di­yor. Ora­dan yü­rüt­me­nin dur­du­rul­ma­sı ve gö­re­ve ia­de ka­rar­la­rı çı­kı­yor. Bu du­ru­ma ba­zı­la­rı “Mah­ke­me­ler de on­lar­da­n” di­ye­bi­lir. O za­man dev­let el­den git­miş de­mek­tir.

Söz, si­ya­si par­ti­lerde

İk­ti­dar­da olan si­ya­si par­ti­nin il ve il­çe baş­kan­la­rı­nın em­ni­yet­te ata­ma ve yer de­ğiş­tir­me­ler­de öte­den be­ri et­ki­li ol­du­ğu bi­li­nir. An­cak, hiç­bir dö­nem­de Em­ni­yet, bir si­ya­si par­ti­ye bu ka­dar tes­lim edil­me­miş­ti.

AK­P’­nin il, il­çe baş­kan­la­rı Em­ni­yet üze­rin­de ala­bil­di­ği­ne et­ki­li ko­nu­ma ge­ti­ril­di. Han­gi em­ni­yet men­su­bu­nun han­gi şu­be mü­dür­lü­ğü­ne ge­ti­ri­le­ce­ği­ne, han­gi po­lis me­mu­ru­nun han­gi bi­rim­de ça­lı­şa­ca­ğı­na ka­dar her şe­ye ka­rı­şı­yor­lar. İl, il­çe baş­kan­la­rı em­ni­yet üze­rin­de san­ki en yet­ki­li isim­ler ol­du. On­lar lis­te ya­pı­yor, ge­nel mer­ke­ze gön­de­ri­yor. Ge­nel mer­kez, “ce­ma­at­çi­” ol­du­ğu öne sü­rü­len­le­rin lis­te­si­ni İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’na gön­de­ri­yor. Bu lis­te­le­rin ha­zır­lan­ma­sın­da İçiş­le­ri Ba­ka­nı Ef­kan Ala’­nın Bat­man, Di­yar­ba­kır Va­li­li­ği dö­ne­min­de bir­lik­te ça­lış­tı­ğı ba­zı em­ni­yet men­sup­la­rı­nın da et­ki­li ol­du­ğu­nu ek­le­ye­lim. Son­ra lis­te­ler, va­li­ye gön­de­ri­li­yor. Gö­rev­den alı­nan­lar için “ce­ma­at­çi­” de­ni­li­yor, gö­re­ve ge­ti­ri­len­le­rin de önem­li bir kıs­mı­nın yi­ne “ce­ma­at­çi­” ol­du­ğu öne sü­rü­lü­yor… Pe­ki, AKP yet­ki­li­le­ri Em­ni­ye­t’­i ce­ma­ate tes­lim et­tik­le­ri­ni ye­ni mi ha­tır­la­dı­lar? Em­ni­yet ne gün­le­re kal­dı…

Ya­zık ki ne ya­zık…

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.