Saygı Öztürk: Kızlar için imam hatip geliyor

BT YAZARLAR-4+4+4’le tüm ortaokulları imam hatibe çeviren Milli Eğitim Bakanlığı, şimdi de karma eğitime son veriyor. Sadece kızların gidebileceği
Özel Anadolu imam hatipler açılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin sorununu çözmek bir yana giderek zorlaştırıyor. En kötüsü de ayrıcalıklı uygulamalara gidilmesi. Öğretmeni öğretmene, öğrenciyi öğrenciye adeta düşman haline getiren adımlar, bizzat bakanlık eliyle yürütülüyor. Bakın, şimdi de kızlar için Anadolu imam hatip liseleri açılıyor. Yani artık bilinen adıyla “karma eğitim”den uzaklaşılıyor, kızlar ayrı, erkekler ayrı okullarda okutulacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri geçmişte hiçbir ayrıma tabi tutulmadığı halde, şimdi onlar için özel uygulamalarla ayrıcalıklı konuma getiriliyor.
Öğretmenler nereye gidebilecek
Milli Eğitim Bakanlığı’nın il dışı atamaları her yıl mayıs ayında yapılırken, bu yıl Ağustos’a kaldı ve başvurular 6 Ağustos’ta bitecek. Öğretmenler umutla beklerken düş kırıklığına uğradı. Sınıf öğretmenleri için boş kontenjanlar sadece 7 ilde var. Bitlis’e 12, Hakkari’ye 3, Iğdır’a 8, Kastamonu’ya 3, Tekirdağ’a 2, Şanlıurfa’ya 54, Şırnak’a 81 öğretmen atanabilecek. Diğer iller ise doluymuş… İlkokullarda resim, müzik, beden eğitimi derslerine giren öğretmenler yeni düzenlemede sadece ortaokullara tayin olabilmek için başvurabilecek. Bunların da sayısı sınırlı. Ancak, sıra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine geldiğinde, onlar hem ilkokul, hem de ortaokul öğretmenliği için başvurabilecek ve dolayısıyla tüm iller onlar için hemen hemen açık olacak. Böyle adaletsizlik olur mu? Nitekim Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, bu durumu yargıya götüreceklerini söyledi.
“Özür grubu”ndan atama başvuruları 13-17 Ağustos arasında. Mevcut uygulamada öğretmen atanmak istediği ilde 5 okul tercihinde bulunuyor, ataması bu okullardan birisine yapılmazsa, aynı ilde başka bir okula yerleştirmesi yapılıyordu.
Kızlar için imam hatip lisesi
Şimdi, öğretmenin istediği okullara ataması yapılamazsa, milli eğitim müdürlüğü “kusura bakmayın” diyecek. Siz de kusura bakmayın, Eğitim-İş sendikası bu durumu da mahkemeye taşıyor.
Eğitim Birliği Yasası’na göre okullarda “karma eğitim” yani kız ve erkek öğrencilerin aynı sınıfta öğrenim görmeleri esastır. Ancak, uygulama artık bozulmaya başlandı. Daha çok öğrenciyi imam hatiplere çekebilmek için kızlar için özel imam hatip liseleri açılmaya başlandı. Bunun ilk adımı Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, ikinci adımı da Kilis’te atıldı. Yani, artık imam hatip ortaokulları, liselerinin açılması yetmiyor, kızlar için ayrı, erkekler için ayrı Anadolu imam hatip liseleri açılıyor. Bunlar diğer okul türlerini de içine alacak biçimde gelecek yıllarda yaygınlaştırılacak. Bir yandan ortaokullar açılırken, imam hatip lisesi sayısı da şimdiden 600’ü geçti. Okullara olan ilgiyi artırmak için bunların Anadolu lisesi statüsünde olmasına da ağırlık veriliyor.
“Yıkılabilir” raporlu binada eğitim
Kilis Nazlı Ömer Çetin İlköğretim Okulu’nun zeminindeki kaymalar dikkate alındı. Bina 2010-2011 öğretim yılında boşaltıldı, okul aynı bahçe içinde yaptırılan yeni binaya taşındı. Şimdi bu okul bünyesinde imam hatip ortaokulu açıldı. Hakkında “yıkılabilir” raporu bulunan eski binanın ise sadece kız öğrencilerin alınacağı Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak açılması kararlaştırıldı. Bina çürükmüş ama burasını kısa sürede güçlendirerek, öğrenci ve velilerin duasıyla ayakta tutulacakmış…
Şimdi, aynı bahçedeki bir binada hem ilkokul, hem imam hatip ortaokulu, hem de sadece kız öğrenciler için Anadolu imam hatip lisesi bulunacak. Niçin sadece kızların alınacağı imam hatip lisesi? Gerekçe şu: Veliler, sadece kızlar olursa kızımızı okula göndeririz, yoksa göndermeyiz, diyormuş.
Yetkililer de, “Kızını bu yaşta kocaya mı verse iyi, yoksa okula gönderip okutsa mı?” diyor ve Doğu ve Güneydoğu’da kızları okula çekebilmek için imam hatiplerin yaygınlaştırılacağını belirtiyorlar. Kilis’te “yıkılacak” diye iki yıldır boş tutulan bina imam hatip lisesi olarak seçiliyor. Eğer, bu binanın zemininde kayma yoksa iki yıldır niçin boş tutuluyor, hemen yanındaki belediyeye ait bina niçin yıktırılıyor? Bu kararı verenler, çocuğunuzu bu okula gönderir misiniz? Bunun öncülüğünü yapmak vicdana sığar mı?
Sözcü

Leave a Reply

Your email address will not be published.