Soner Yalçın: Arınç’ı aydınlatayım

Soner Yalçın-2013-1YAZARLAR-Sü­rek­li ya­lan söy­le­yen ve ken­di ya­la­nı­na ina­nan o ha­le ge­lir ki hiç­bir şe­yi ayırt ede­mez. Akif Be­ki bu­dur. Er­do­ğan yan­daş­la­rı­nın ha­li bu­dur.
Evet, AK­P’­nin düş­tü­ğü kir­li çu­kur­dan “bi­zim ma­hal­le­” çok mut­lu; her­kes tüm pis­lik­ler or­ta­ya çık­sın; Tür­ki­ye te­miz­len­sin is­ti­yor.
An­cak…
Ger­çek ga­ze­te­ci; ka­fa­sın­da kuş­ku var­sa, bu­nu araş­tı­rır ve yal­nız­ca doğ­ru­yu or­ta­ya çı­kar­mak için ya­zar; baş­ka ni­ye­ti ola­maz.
Dün yaz­dım; bu ope­ras­yo­nun “ka­çak­çı­lı­k” ko­nu­sun­da şüp­he­le­rim var.
O hal­de, so­ru­la­rın pe­şin­den ko­şup, bu kez ola­yın po­lis ta­ra­fı­na ba­kıp ha­ki­ka­ti ara­ma­ya
de­vam…
Turhal’ı tanıyor mu
Bülent Arınç dedi ki:
“Emniyet’ten atılma insanlar tweet’lerinde 4 ay önce 5 ay önce, ‘Güler mi? Ağlar mı, Barışır mı…’ bilmem ne derken, İçişleri Bakanımız’ın oğluyla ilgili bir takım işaretleri vermişler. Biz bugün farkında oluyoruz.”
Arınç, polislikten ayrılan Emre Uslu’nun 12 Ağustos 2013’te attığı tweet’i ifade etti. “Bakan çocuklarının adları yolsuzluklara karışmışsa kim Güler kim ağlar.”
Demek Emre Uslu’nun farkına yeni vardılar!
Emre Uslu’nun “ABD Dosyası”nı Odatv’de yazıp; “TSK’ya karşı kirli fotoğraflar, videolar, haberler buradan gönderiliyor” dediğimizde bizi Silivri Cezaevi’ne kim soktu? Erdoğan’dan Arınç’a hakkımızda neler dediler? Sıradan-zalim kötülükle işbirliği yaptılar. Nasıl mı? Yazayım…
Arınç, görevden aldıkları Kaçakçılık Şube Müdürü Tuğrul Turhal’ı tanıyor mu?
Arınç, Yusuf Ziya Özcan’ı anımsıyor mu?
“Özcan’ın bu operasyonla ne ilgisi var” diyebilir. Öyle ya, hükümetleri döneminde YÖK Başkanlığı (2007-2011) yaptı. Şimdi Polonya Büyükelçisi! (Ne de olsa Ahmet Davutoğlu’nun danışmanıydı.)
Kazın ayağı öyle değil…
Önce Özcan’ı yazayım sonra Tuğrul Turhan’ı…
Özcan’ın yakın arkadaşı polis
Yusuf Ziya Özcan, 1973’te Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden mezun. Devlet bursuyla 1978’de ABD/Chicago Üniversitesi’ne gitti. 1981’de ODTÜ’de öğretim üyesi oldu. 1992-1994’te Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesiydi. Dönüşünde ODTÜ’de Sosyoloji Bölüm Başkanlığı’na kadar yükseldi. Özcan’ın akademik çalışma başlıkları arasında “polis” ile ilgili konular ön sırada yer aldı. Polis okullarında dersler verdi. Cemaatle burada tanıştı.
Özcan, 2000’de Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile birlikte ODTÜ’de “Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi” kurdu.
Sonra bu kez Özcan’a benzer enstitüyü ABD’nin Kuzey Teksas Üniversitesi’nde kurma teklifi geldi!
Ve bir süre sonra da Kuzey Teksas Üniversitesi’nde “Turkish Institute for Police Studies-TIPS” (Polis Eğitimi için Türk Enstitüsü) kuruluşu gerçekleşti.
Aynı yıl hemen 65 polis eğitim için Teksas’a gönderildi. Arkası geldi.
Arınç o dönemde hiç sormadı:
– NEDEN Teksas Üniversitesi, Türk Polisi’ni eğitmek için enstitü kurdu?
– NEDEN Türk polisine burs vermektedir?
– NEDEN ABD’ye giden polislerin çoğunluğu Teksas Üniversitesi’nden burslu?
Hangi polislerin gideceğine karar veren Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Recep Gültekin, Yusuf Ziya Özcan’ın en yakın arkadaşı ve tez öğrencisiydi. İsmi “Fettulahçı Polisler” listesinde yer aldı. (Ne tesadüf! Emre Uslu’yla birlikte Taraf’ta köşe yazarlığı yapan Komiser Önder Aytaç’ın babası Aysal Aytaç da, Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Eğitim Öğretim Dairesi başındaydı!)
Bitmedi…
CI­A eği­ti­min­den ge­çen po­lis­ler
Öz­ca­n’­ın kur­du­ğu TIPS, Was­hing­to­n’­da TISD ha­li­ne dö­nüş­tü: “Tur­kish Ins­ti­tu­te for Se­cu­rity and De­moc­racy-TIS­D” (Gü­ven­lik ve De­mok­ra­si İçin Türk Ens­ti­tü­sü). Ku­ru­cu­la­rı AB­D’­ye oku­ma­ya gi­den Türk po­lis­le­riy­di.
Amaç­la­rı; AB­D’­ye ge­len po­lis me­mur­la­rı­na burs, ba­rın­ma ve aka­de­mi ola­nak­la­rı sağ­la­mak­tı.
Ya­ni, TISD Türk po­li­si­nin AB­D’­de eği­til­me­si­ne yar­dım­cı ol­du.
“E­ği­ti­m” önem­li… Kim eğit­ti?
Ders­le­ri ve­ren, kon­fe­rans­lar­da ko­nu­şan­la­rın hep­si ay­nı za­man­da ABD, İn­gil­te­re, Al­man­ya gi­bi ül­ke­le­rin ha­be­ral­ma/is­tih­ba­rat teş­ki­lat­la­rı­nın pro­je­le­rin­de ça­lı­şı­yor­du!
TISD Flo­ri­da tem­sil­ci­si po­lis Ba­ha­dır Şa­hin, top­lan­tı­la­rın­da FBI ve CI­A bu­lun­du­ğu­nu, po­lis­le­re ve­ri­len eği­tim­ler­de su­num­lar yap­tı­ğı­nı sak­la­ma­dı.
FBI, CI­A ile Tür­ki­ye­’de­ki il­gi­li bi­rim­le­rin bağ­lan­tı­la­rı­na yar­dım­cı ol­duk­la­rı­nı be­lir­ten TISD Baş­ka­nı Ko­mi­ser Sa­mih Tey­mur, “Gü­ven­li­ğe çok fark­lı açı­lım­lar ge­ti­re­cek ye­ni bir grup ye­tiş­ti­ri­yo­ruz; hem aka­de­mik, hem uz­man­lık ala­nı olan. Gü­ven­lik bi­li­mi­nin alt­ya­pı­sı olu­şu­yo­r” di­yor­du. (8.5.2008, Za­man)
Arınç “alt­ya­pı­nı­n” na­sıl oluş­tu­ğu­nun ye­ni “far­kı­na­” var­dı! Pe­ki, AB­D’­de “CI­A eği­ti­min­de­n” ge­çen Türk po­li­si sa­yı­sı ne ka­dar bi­li­yor mu? ABD dı­şın­da baş­ka bir ül­ke­de li­san­süs­tü eği­tim ya­pan po­lis sa­yı­sı ne­den sa­de­ce yüz­de 2?
Em­re Us­lu­’nun ar­ka­da­şı
Arın­ç’­ı faz­la me­rak­ta bı­rak­ma­ya­yım.
Em­re Us­lu o twe­et bil­gi­si­ni ne­re­den al­dı?
Gel­dik Tuğ­rul Tur­ha­l’­a; gö­rev­den alı­nan 5 em­ni­yet ami­rin­den bi­ri; Ka­çak­çı­lık Şu­be Mü­dü­rü…
1973 Kay­se­ri/Bün­yan do­ğum­lu.
1987 İz­mir Po­lis Ko­le­ji­’ne gir­di. 1991’de me­zun ol­du.
Son­ra em­ni­yet bün­ye­sin­de çe­şit­li gö­rev­ler­de bu­lun­du.
2004 yı­lın­da AB­D’­ye git­ti.
2009 yı­lın­da AB­D’­den dön­dü!
Dok­to­ra­sı­nı yap­mış­tı…
Odat­v’­nin, “Em­re Us­lu gi­bi po­lis­ler yıl­lar­ca AB­D’­de ne­ler ya­pı­yo­r” di­ye yaz­ma­sı üze­ri­ne “po­lis öğ­ren­ci­le­r” apar to­par 2009’da Tür­ki­ye­’ye ge­ti­ril­di.
Em­re Us­lu Bin­gö­l’­e atan­dı. İs­ti­fa et­ti. Ona “ya­zı yaz­ma-twe­et at­ma­” gö­re­vi ve­ril­di!
Tuğ­rul Tur­hal Mar­di­n’­e atan­dı. Gö­re­vi­ni yap­ma­yı sür­dür­dü. Son­ra İs­tan­bu­l’­a ta­yin edil­di. So­nuç bel­li…
Yi­ne ya­za­ca­ğım:
Ce­ma­at-AKP kav­ga­sı Tür­ki­ye le­hi­ne ol­du; si­ya­set-ti­ca­ret-ta­ri­kat iliş­ki­si­nin ne ka­dar kir­len­di­ği­ni bir kez da­ha gör­dük.
Fa­kat: Bü­yük fo­toğ­ra­fa baş­ka açı­lar­dan da ba­kıl­sın, Ce­ma­at gö­zar­dı edil­me­sin is­ti­yo­rum.

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.