Tespit 1) Fethullah Gülen’in kardeşinin adı Mesih‘tir.
Tespit 2) Cemaatçi Aksiyon dergisi 8 Aralık 2003’te kapak haber yaptı: “İnsanlık O’nu bekliyor: Hz. İsa.”
Tespit 3) Said-i Nursi, “Müslüman İseviler” diye bir tanım ortaya attı. Mesih İsa yeniden dünyaya gelecek ve İseviliği Müslümanlıkla birleştirecekti.
Tespit 4) Beklenen kurtarıcı Mesih inancı Kur’an ayetlerinde yoktur.
Bu tespitleri yazmamın sebebi; bana sürekli olarak yöneltilen, “Cemaat’in arkasında hangi uluslararası güç var” sorusuna yanıt bulmaktır.
“Uluslararası güç” denince akla ABD geliyor. Ve ABD denince mutlaka iki topluluğu bilmek gerekiyor:
Biri; WASP (Beyaz AngloSakson Protestan):
ABD’yi kurduğuna inanan beyaz ırka mensup protestan göçmen Avrupalılar. Eğitimli, zengin bu seçkin Amerikalılar devlet yönetiminde ve toplumda, sayılarına uygun olmayan oranda söz sahibidir.
Diğeri; Evanjelistler:
Evanjelik; “kutsal kitaba yönelmek”tir. Protestan Kilisesi‘nin muhafazakar kesimi için kullanılır. İncil‘i sonra Tevrat‘ı Almancaya çeviren Martin Luther, Katolik Wittenberg Kilisesi‘nin kapısına 1517 yılında astığı bildiriyle Protestanlık doğdu.
Bu yeni mezhebi Jean Calvin, Fransa’da temsil etti. Ona göre, din yalnızca inanç değil aynı zamanda eğitim ve öğretim sorunuydu. Çalışmak-ticaret kutsaldı; faiz günah değildi. Max Weber, kapitalizmin doğuşunda Protestan inancın büyük rol oynadığını yazdı.
Püritenlik; Calvinizmin İngiltere’de yorumlanması sonucu ortaya çıktı. Willam Tyndale adlı papaz tarafından kurulan Püritenlik, özünü Tevrat’tan aldı. Werner Sombart göre Püritenlik, “Yahudiliğin seçilmiş olduğunu benimsemiş İngilizlik” idi. 17’nci yüzyılda Püritenler, Amerika’da da güç kazanmaya başladı.
Uzatmayayım; ne “Armagedon Savaşı” ne de “Siyonist Hıristiyanlar” denilen Evanjelistlerin ayrıntısını yazayım.
Sanırım yazdıklarım derdimi anlatmak için yeterlidir.
Şimdi sorunuza döneyim…
Dosya no: SRC-07-035-53075
Pensilvanya’da yaşayan Fethullah Gülen 21 Kasım 2006’ta, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi‘ne Yeşil Kart için başvurdu. (Dosya no: SRC-07-035-53075)
21 Mayıs 2008’de, aralarında CIA eski yöneticilerinin de bulunduğu nüfuzlu isimlerin referansıyla isteğine kavuştu.
19 sayfalık referans mektupta; CIA eski yetkilisi Graham Fuller, CIA eski görevlisi George Fidas ile ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi (ABD Haberalma Araştırma Dairesi eski direktörü) Morton Abramowitz gibi isimler vardı. Başvuru öncesinde CIA görevlilerinin Göçmenlik Bürosu ile görüşüp lobi yaptığı basına yansıdı.
Gülen başvurusunda, 9 Şubat 1998 tarihinde Papa II. John Paul ile Roma’da yaptığı görüşmenin belgesini de verdi.
Gülen’e kefil olanlar arasında ilgimi, CIA görevlilerinden çok bu tür dini referanslar çekti. Kimdi bunlar ve neden Gülen’e kefil oldular?
İşte o isimler
– John L. Esposito, Georgetown Üniversitesi’nde İslami çalışmalar profesörüydü. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda çalıştı; Pakistan gibi kimi Asya hükümetlerinde danışman olarak görev yaptı. ABD’de çeşitli İslam dernekleri kurdu; yönetti. Gülen hakkında kitap yazdı.
– Lawrence Geraty, annesi ve babası Protestan misyonerdi. Yahudi -Protestan inancı karışımı Adventistler‘in San Pasqual Akademisi’ni ve İbrani Üniversitesi’ni bitirdi. Suriye ve Filistin arkeolojisi üzerine çalıştı. La Sierra Üniversitesi öğretim üyesiydi.
– Bernadette Andrea, Texas Üniversitesi’nde kadın hakları, İslam ve Osmanlı tarihi konusunda uzmandı.
– Paul Parker, İsa’nın Birleşik Kilisesi’ne bağlı kurulan Elmhurst College başkanı profesördü. İsrail ve Filistin‘de yaptığı dini çeşitlilik araştırmalarıyla tanındı.
– John Obert Vall, İslam tarihi profesörüydü. Kahire, Beyrut ve Sudan’da yaşadı. 1991’de Mısır Cumhurbaşkanlığı Madalyası aldı.
– Floyd M. Schoenhals, Evanjelik Lutheran Kilisesi Piskoposu idi.
– John Borelli, Georgetown Üniversitesi’nde Dinlerarası Girişimler Kürsüsü başkanıydı. İngiliz Protestan Anglikan kilisesi üzerine çalıştı. Evanjelik toplantılarının vazgeçilmez konuşmacılarından biriydi. Washington’da 2006’da “Barış için Uluslararası Namaz” toplantısı organize etti.
– James E. Bowley, Millsaps College’nde İbrani araştırmalar uzmanı ilahiyat profesörüydü. Yahudi edebiyatı üzerine araştırmalar yayınladı.
– Jill Carroll, Rice Üniversitesi’ndeki “Dini Hoşgörü Merkezi” başkanıydı. Bu üniversitede 5 Kasım 2006’ta Fethullah Gülen sempozyumu düzenledi. Ted Dotts’in seminer başlığı ilginçti: “Metodist Hıristiyanlığı, Gülen Sufizmi.” Gülen hakkında kitap yazdı.
– Sherly Santos-Hatchett, Texas Tech Üniversitesi’nde profesör dekandı. ABD Dışişleri Bakanlığı‘nda tercüman olarak görev yaptı.
– David B. Capes, Houston’daki protestan Baptist Üniversitesi’nde görevliydi. “İsa’nın Ayak Sesleri” gibi kitabı olan Capes,1990’lardan beri dinler arası diyalog çalışmaları yürütüyor.
– Terry Mathis, California Üniversitesi Riverside kampüsü papazıydı.
– Dale F. Eickelman, Dartmouth College’inde antropoloji profesörüydü. Uzun yıllar Kuveyt bulundu; Asya ve Ortadoğu araştırmaları programı yürüttü.
– Loye Ashton, Birleşik İsa Kilisesi misyonerleri tarafından kurulan Tougaloo College doçentiydi. Aynı zamanda papazdı. Türkiye’ye sık sık geldi; dinler arası dialog hakkında kitap yazdı.
– Thomas Michel, F.Gülen’in Vatikan’da Papa II. John Paul‘u ziyareti arasında hazır bulunan ABD’li pederdi. Endonezya’da cizvit “İsa’nın Derneği” üyesiydi. Mısır ve Lübnan’da bulundu.
– James Kenneth Echols, Chicago’daki Protestan Lutheran ilahiyat okulunun başkanıydı. ABD’de dinler arası dialog seminerleri yaptı.
– Donald Senior, İsrail’de uzun yıllar dini araştırmalar yaptı. Yahudi ve Müslüman toplulukları arasındaki dinler arası diyalog toplantıları düzenledi.
Şimdi…
Soru şu: Dinci akademisyenler ile CIA görevlileri ne tür beklentiyle F.Gülen’e kefil oldu?
Düzeltme: Telefonla aradılar; Pelit Pastaneleri sahibi rahmetli Kazım Ayan ile Sıtkı Ayan’ın akrabalık ilişkisi yokmuş.
SÖZCÜ