Uğur Dündar: Demokrat Başbakan’a nankörlük yapıyorlar!..

Ugur-Dündar-2Ön­ce med­ya­yı ele ge­çir­di.

Yan­daş­la­rı bu­nun ne­de­ni­ni açık­lar­ken “Top­lum ger­çek­le­ri de­ğil onun izin ver­dik­le­ri­ni bil­me­si ge­re­ki­r” de­di! Ana­ya­sal gü­ven­ce al­tın­da­ki dü­şün­ce öz­gür­lü­ğün­den söz eder­ken, “Ken­di­si gi­bi dü­şü­nen­ler­le ay­nı fi­kir­de ol­du­ğu­nu­” söy­le­di! Böy­le­ce tüm dün­ya­ya dü­şün­ce öz­gür­lü­ğü der­si ver­di!

De­mok­ra­si­yi “Ya­sa­ma da, yü­rüt­me de, yar­gı da be­nim, is­ter asa­rım, is­ter ke­se­ri­m” di­ye­rek ta­rif et­ti, bu ve­ciz (!) ta­nım­la ta­ri­he al­tın harf­ler­le geç­ti!

Yol­suz­luk, rant ve ta­lan cen­ne­ti ha­li­ne ge­len ül­ke­de bun­la­rı ya­pan­lar san­ki mu­ha­lif­ler­miş gi­bi, kar­şıt­la­rı­na akıl­la­ra dur­gun­luk ve­ren ce­za­lar kes­ti!

Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi­nin en bü­yük yol­suz­luk ve rüş­vet so­ruş­tur­ma­sın­da sav­cı­la­rın oğ­lu üze­rin­den ken­di­si­ne yö­ne­le­ce­ği­ni an­la­yın­ca, ade­ta çıl­gı­na dön­dü!

Ope­ras­yon­da ıs­rar eden sav­cı­lar ve po­lis şef­le­ri bir sa­bah uyan­dık­la­rın­da ken­di­le­ri­ni ten­zi­li rüt­be edil­miş ve baş­ka kent­le­re sü­rül­müş gör­dü! Ül­ke­nin için­den geç­ti­ği kap­ka­ran­lık sü­re­ci de­ğer­len­di­rir­ken “Ce­ma­at­çi çe­te­le­rin şah­sı­nı ve par­ti­si­ni he­def alıp dar­be yap­mak is­te­di­ği­ni­” öne sür­dü.

Bu açık­la­ma­lar üze­ri­ne AKP-Ce­ma­at kav­ga­sı­nı de­rin en­di­şey­le iz­le­yen de­mok­ra­si­ye inan­mış her­ke­sin nor­mal­leş­me umut­la­rı tü­müy­le sön­dü!

Medya hiç böyle anlatılmadı: “Abluka…”

Sev­gi­li okur­la­rım,

San­sür ik­ti­da­rın ve do­la­yı­sıy­la ül­ke­nin utan­cı­dır.

Oto­san­sür ise ga­ze­te­ci­li­ğin utan­cı­dır.

“Ab­lu­ka­” bu utan­ca ay­na tu­tan ki­şi­sel her şey­den uzak bir Tür­ki­ye med­ya­sı yüz­leş­me­si­dir, bel­ge­si­dir.

Bu yüz­leş­me­de çok isim ge­çi­yor. Her bi­ri de­di­ko­du ya da du­yum de­ğil, bi­re­ bir ta­nık olu­nan ger­çek­ler…

Bü­tün bu ger­çek­ler­de med­ya­nın na­sıl tes­lim ol­du­ğu ve bi­at et­ti­ği, bel­ge­sel bir şe­kil­de or­ta­ya ko­nu­yor.

* * * * *

Ha­be­rin duy­gu­su var­dır, ru­hu var­dır, vic­da­nı var­dır.

Oy­sa Ne­oTü­ki­ye­’de bi­at eden med­ya­da ha­ber­ler ta­ma­men in­san­sız­laş­tı­rıl­dı. İn­san­sız olun­ca da vic­da­nı­nı yi­tir­di. Sa­de­ce İk­ti­dar güç­le­ri­ne ya­ran­mak için ya­pı­lan ha­ber­ler yü­zün­den med­ya­nın gü­ve­nir­li­ği azal­dı.

“Ab­lu­ka­” mes­le­ği­ne sa­hip çı­kan­la­rın hay­kı­rı­şı…

“İş ara­mı­yo­rum, mes­le­ği­mi arı­yo­ru­m” di­yen bir ada­mın, mes­le­ği­nin iti­bar­sız­laş­tı­rıl­ma­sı­na is­ya­nı da ay­nı za­man­da…

“Ab­lu­ka­”nın say­fa­la­rın­da ge­zi­nir­ken bu is­ya­na eş­lik et­me­mek müm­kün de­ğil. Ha­be­rin üs­tü­ne çö­ken “si­ya­se­tin ka­ra göl­ge­le­ri­” de çok net bir şe­kil­de an­la­tı­lı­yor.

“Ab­lu­ka­”da pa­ra ve ma­kam uğ­ru­na ha­ber mer­kez­le­ri­nin hü­kü­met ko­mi­ser­le­ri­ne terk edi­li­şi­nin tra­jik öy­kü­sü de yer alı­yor.

“Ab­lu­ka­”da sa­de­ce med­ya­nın bi­at öy­kü­sü de­ğil.

Ki­tap­ta AKP ile Ce­ma­at ara­sın­da ya­şa­nan güç sa­va­şı­nın iz­le­ri de sü­rü­lü­yor. Bu güç sa­va­şın­da ha­fı­za­lar ta­ze­le­ni­yor. Okur, dün bir­lik­te kol ko­la or­tak düş­man ya­ra­tıp onu yi­yen­le­rin, şim­di bir­bir­le­ri­ni na­sıl ye­dik­le­ri­ni de çok çar­pı­cı bir bi­çim­de gö­rü­yor.

“Ab­lu­ka­”yı okur­ken ki­mi za­man si­nir­le­ri­niz bo­zu­la­cak, ki­mi za­man çok şa­şı­ra­cak, ki­mi za­man da“bi­zim ço­cuk­la­r”­a da­ha sı­kı sa­rıl­mak is­te­ye­cek­si­niz.

Be­nim ya­kın­dan ta­nı­ma fır­sa­tı­nı bu­lup, ga­ze­te­ci­li­ği­ne ve onur­lu du­ru­şu­na “b­ra­vo­” de­di­ğim Mus­ta­fa Hoş, “Ab­lu­ka­”nın ön­sö­zün­de “Bi­zim Ço­cuk­la­r”­ı şöy­le an­la­tı­yor:

“Ha­ber mer­kez­le­rin­de ne ya­şa­nı­yor­sa bi­lin ki ‘Bi­zim Ço­cuk­la­r’­ın ya hiç ol­ma­ma­sı ya da çok az kal­ma­sın­dan­dır. Ba­kın ha­ber mer­kez­le­ri­ne… Eğer ‘Bi­zim Ço­cuk­la­r’ yok­sa, ya­şa­dı­ğı­nız ce­hen­nem o yüz­den­dir. Bi­zim Ço­cuk­la­r’­ın yok­luk­la­rı, ce­hen­ne­min öbür adı­dır!..”

Ya­şa­nan on­ca şe­ye rağ­men pe­si­mist bir ki­tap de­ğil “Ab­lu­ka­”

Da­ha gü­zel bir ül­ke ve onur­lu bir ga­ze­te­ci­lik için ki­ta­bın ka­pa­ğı za­ten yol da gös­te­ri­yor:

“Kork­ma! Ce­sa­ret de bu­la­şı­cı­dı­r” di­yor.

Bu yi­ğit ga­ze­te­ci­nin ki­ta­bı­nı oku­yun ve oku­tun.

Çün­kü med­ya bu­gü­ne ka­dar hiç böy­le an­la­tıl­ma­dı…

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.